BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2024 , Çarşamba


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ev sahipliğinde “Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı” gerçekleştirildi. Çalıştayda otizmli bireyler için; eğitim, sağlık, istihdam, sosyal politikalar ve sosyal hizmetler, kültür ile spor alanlarındaki ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri sunuldu.


BTÜ’de,"2. Ulusal Eylem Planı" kapsamında otizm spekturum bozukluğu olan bireylerin ihtiyaçlarına çözümler geliştirmek amacıyla, "Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı" düzenlendi. Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da, Aile ve Sosyal Hizmetler Bursa İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilen çalıştaya; AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bursa İl Müdürü Faruk Uysal, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, STK'lar ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, “Teknik üniversite olarak, geçen yılın başlarında Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü kurduk. Koordinatörlük olarak birçok önemli çalışmaya imza atmaya devam ediyor ve pek çok dezavantajlı gruba yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Çalıştay boyunca yapılacak olan tartışmalarda, alınacak kararlar ve geliştirilecek çözüm önerileri ile otizmli bireylerin ihtiyaçlarına daha duyarlı, onlara daha fazla fırsat tanıyan bir toplum oluşturmak için önemli adımlar atacağımıza inanıyorum” dedi.


“Toplumsal Hayata Eşit Katılım Ulusal Stratejimiz”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bursa İl Müdürü Faruk Uysal, Otizm İl Eylem Planı Çalıştayı'nın önemine vurgu yaparak, otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmak için yürütülen çalışmalardan söz etti. Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu "Bugün, özel çocuklarımız ve bireylerimizin yaşam şartlarını iyileştirmek amacıyla bir araya geldik. Bu çalıştayın bu anlamda çok değerli ve kıymetli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.  AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, devlet tarafından dezavantajlı bireylere yönelik son 20 yılda gerçekleştirilen çalışmalardan bahsederken, engelli vatandaşların, toplumsal hayata eşit koşullarda katılımı sağlamanın ulusal politika olduğunu ifade etti. Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, otizmli bireylerin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetler alanındaki ihtiyaçlarına yönelik en etkili çözümleri oluşturma açısından kritik bir adım olduğunu dile getirdi.


5 Tematik Masada Çözüm Önerisi…

BTÜ moderatörlüğünde, gün boyu süren çalıştayda; Toplumsal Kabulü ve Bilinci Artırmak, İstatistik Üretilerek Veriye Dayalı İzlemeyi Sağlamak, Erken Tanı, Takip ve Müdahale Programlarını Güçlendirmek, Etkili Sosyal Hizmet Modelleriyle Bireyi ve Aileyi Güçlendirmek, Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Çalışmalarını Desteklemek, Özel Eğitim ve Destek Eğitim Hizmetlerini Güçlendirmek, Çalışma Ortamları Oluşturmak, Sportif, Sanatsal ve Kültürel Etkinliklere Katılımı Desteklemek, İş Birliği ve Koordinasyona Dayalı İzleme Sistemini Geliştirmek amacıyla 5 tematik masada otizm bireylerinin ihtiyaçlarına yönelik çeşitli çözüm önerileri ve stratejiler görüşüldü.