BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Prof. Dr. Yıldırım: İnsan Odaklı Projeler Ön Planda

Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2024 , Perşembe


BTÜ Konuşmaları’nın konuğu olan Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Yıldırım, teknolojinin dünden bugüne olan gelişimini aktarırken, gelecekte yapay zekânın hangi aşamalara kadar ilerleyeceğini ve bunun topluma etkisini anlattı.  Yıldırım, Toplum 5.0’a doğru giderken artık insan odaklı teknolojilerin ön planda olduğunu söyledi.


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencilerini her çarşamba günü alanında uzman kişilerle buluşturan BTÜ Konuşmaları’nın konuğu, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Yıldırım oldu. Yıldırım, “Geleceği Şekillendiren Teknolojiler” başlıklı sunumuyla teknolojinin ilerleyiş sürecinden ve geleceğe yönelik olası senaryolardan bahsetti. Geleneksel teknolojilerle başlayan gelişimin dijital ve ardından akıllı teknolojilere doğru gittiğini kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, “Teknoloji çok hızlı ilerleyen bir süreç içerisinde. Özellikle pandemi döneminde, teknolojinin ilerleyişi ve bu alanlarda çalışabilecek kişilerin istihdamı çok hızlı gelişti. Ancak son bir yıldır yapay zekâ ile bambaşka bir ilerleme ve değişim söz konusu. Teknoloji çok hızlı ilerliyor, siz öğrenciler ve bizler bu teknolojiyi yakalamak için çok hızlı koşmalıyız” dedi.


“Milyonlarca Bilgisayarı Kontrol Etmek Güç”

Konvansiyonel ve zeki sistemlerin geride kaldığını artık akıllı sistemler çağında olduğumuzu dile getiren Prof. Dr. Tülay Yıldırım, “Bir yandan da çevre zekâsına doğru gidiyoruz. Çünkü artık teknolojiler insanların ruh haline göre şekillendiriliyor. Ancak ortak zekâya hala uzak olduğumuzu düşünüyorum” dedi. ChatGpt4’ün geliştirildiğini ve bunun bambaşka bir ilerleyiş olduğunu ifade ede Yıldırım, “Bu sistemle bir milyon civarında bilgisayar sizin sorunuza cevap verebilmek için çalışıyor. Aslında bu çok ürkütücü, çünkü milyonlarca bilgisayarı durdurabilmek, kontrol edebilmek çok güç. İşte bu noktada geleceğin mühendislerinin yapacakları tasarımlarda, insanlara zarar vermeyecek bir yol izlemeleri gerekir” ifadelerini kullandı. 


“Tüm Disiplinler Birlikte Çalışmalı”

Dijital Dönüşüm Çağı başlığına da değinen Prof. Dr. Yıldırım, “Endüstri 4.0 ile başlayan dijital dönüşüm, siber fiziksel sistemler ve yapay zekâ olarak devam ediyor. Bilgi toplumundan akıllı topluma yani Toplum 5.0’a geçiyoruz. Günümüzde artık insan odaklı, çevre odaklı teknolojiler ön plana çıkıyor” diye konuştu. Teknoloji ilerlerken mühendislik, sağlık, hukuk gibi alanların birlikte çalışması gerektiğini anlatan Yıldırım, her alanda teknolojik altyapının hazırlanmasının şart olduğunu söyledi. Geleceğin yapay zekâsı başlığına değinen Yıldırım, toplumun şu an yapay dar zekâ ile yapay genel zekâ arasında olduğunu, ilerleyen aşamada ise yapay süper zekâya geçileceğini kaydetti. Haptik Teknoloji ve Dijital İkiz başlıklarını da anlatan Prof. Dr. Tülay Yıldırım, gerçeklik çizgisi hakkında da görüşlerini paylaştı.