Bursa Teknik Üniversitesi’nin farklı bölümlerinden öğrencilerin bir araya geldiği Yenilenebilir Enerji Topluluğu, Fizik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya DOĞRUYOL rehberliğinde enerjide sürdürülebilirliğin temiz enerji kaynaklarından elde edilmesinin gerekliliğini, toplumsal bir farkındalık haline getirilmesinin, genç nesillerden başlayacağı bilinciyle Mudanya Halitpaşa Ortaokulu’nda 28.02.2024 tarihinde 6 bölümden oluşan bir eğitim vermiştir.
Ana teması “hayatımızda enerjinin yeri” olan seminerin açılışı 8-12 yaş aralığında çocuklara oynadıkları popüler oyunların dünyasından seslenerek Okan ŞENER tarafından yapılmıştır.
“Küresel iklim sorunu ve çözüm önerileri” adlı giriş semineri; iklim krizi, karbon emisyonları, sürdürülebilirliğin toplumsal, çevresel ve ekonomik boyutları başlıkları ile BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları üzerinden Dilan İSTEKEROĞLU tarafından verilmiştir.
Eğitimin devamında ise son zamanlarda yapılan yatırımlar ve Ar-Ge çalışmaları ile zirveye yerleşen, yenilenebilir enerji türlerinden “güneşimiz enerjimiz” temalı seminer Eray DÖNMEZ tarafından anlatılmıştır. Kimimize göre bir yıldız, kimimize göre yaşamın kendisi ama en önemlisi bilinen en büyük enerji kaynağı olan güneşin bu gücü nasıl elde ettiği ve enerjiye dönüştürdüğü belirtilmiştir.
Bir güneş eseri olan rüzgârın, alternatif enerji olarak neden kullanılması gerektiği farklı ve ilginç türbin tasarımlarıyla “Esen rüzgarımız olsun” mottosuyla Yusuf Efe ÖZBEK tarafından anlatılmıştır. Rüzgar nedir, nasıl oluşur soruları cevaplanarak rüzgar enerjisinin nasıl kullanılacağı hakkında bilgiler verilmiş, rüzgar türbini çeşitleri örnekler ve görseller ile desteklenerek anlatılmıştır.
Bilinen yenilenebilir kaynaklara ek olarak gösterilen hidrojen, tanımı ve önemi, diğer yenilenebilir kaynaklarla ilişkisi ve hidrojen enerji potansiyeli, kullanımı ve depolanması “suyun her zaman enerjin olsun” başlığıyla İlkay ORUÇ tarafından anlatılmıştır. Enerjiden maddeye geçişi temsil eden ilk atomun yani maddenin en saf hali olan hidrojenin elektrikli araçlarda alternatif yakıt olarak kullanımı varlık ontolojisi ve teknolojik gelişmeler ışığında aktarılmıştır.
Her zaman tartışma konusu olan “nükleer yenilenebilir bir kaynak mıdır?” sorusu çerçevesinde radyoaktif bir atom çekirdeğinin ayrışması (fisyon) ve EN TEMİZ enerji olan çekirdeklerin birleşme (füzyon) reaksiyonları çarpıcı analizler ışığında Muhammed TOSUN tarafından yapılmıştır. Özellikle hidrojen ve helyumun sentetik bir güneş sobasında (tokamak) yakılarak enerji elde edilmesini konu alan “Füzyon geleceğin tek enerjisi” semineri ile parıltılı gözlerden gelen sorulara verilen cevaplarla sona ermiştir.