BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Afete Karşı Güç Birliği

Yayın Tarihi : 05 Aralık 2023 , Salı


Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ortaklığında hazırlanan ‘Afetlere Dirençli, Afetlerde Bilinçli Gençler’ başlıklı projenin tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda, depreme karşı atılacak adımlar ele alınarak, yol haritası oluşturuldu.


SUBÜ ile BTÜ ortaklığında hazırlanan ve İçişleri Bakanlığının ‘Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Desteği’ kapsamında kabul edilen ‘Afetlere Dirençli, Afetlerde Bilinçli Gençler’ başlıklı projenin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Anadolu Kültür, Eğitim, Spor ve Yardımlaşma Derneği’nin yürütücülüğünü yapacağı projenin Sakarya Serdivan’da düzenlenen toplantısına BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Boz katıldı. Projenin tanıtımının yapıldığı ve izlenecek yol haritasının belirlendiği toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ’nün 6 Şubat depremlerinde hem arama kurtarma çalışmaları ile sahada hem de sonrasında hasar tespit analizleri ile önemli rol oynadığını hatırlattı. Çağlar, “Toplantımız devam ederken saat 10.42’de Gemlik Körfezinde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremle afetlere karşı dirençli olmanın önemi ve gerekliliğini bir kez daha yakından hissettik. BTÜ olarak, afetlere karşı farkındalığı artırmak ve toplumu bilgilendirmek için Afet Yönetimi Koordinatörlüğü kurduk. Öğrencilerimize ve personelimize afet bilinci kazandırarak bu konuda toplumumuza da liderlik etmeyi amaçlıyoruz” dedi.


Daha Güvenli Bir Toplum İçin...

Afetlere karşı farkındalık oluşturmak adına gerçekleştirilecek bu projenin paydaşı olmaktan büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Rektör Çağlar, “Engelli bireylerimizin de projemiz kapsamı içine alınmasını önemsiyor, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebeti ile toplumsal farkındalığımızın arttığı ve fırsat eşitliğinin sağlandığı bir gelecek diliyorum. Afetlere Dirençli Afetlerde Bilinçli Gençler projemizin geniş kitlelere ulaşarak daha dirençli daha güvenli bir toplum oluşturacağına inanıyorum” diye konuştu.


“Gönüllülük Esasına Önem Veriyoruz”

Gönüllülük faaliyetlerine önem verdiklerini ve bu doğrultuda üniversite çatısı altında bir arama-kurtarma ekibi oluşturduklarını belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ise “Burada esas olan şeyin gönüllülük olduğuna ve zorlamayla bu işlerin yapılamayacağına inanıyorum. Proje kapsamında da bu tür işlere gönüllü olarak katılacak bireylere yönelmek gerekiyor. Aksi takdirde afet bölgesinde gönüllü ve eğitimli olmayan insanlar ayrı bir yük olabiliyor. Enkazda ya da olayın içinde görev yapacak insanlara olduğu kadar işin lojistik ve destek kısmında görev yapacak insanlara da fazlasıyla iş düşüyor. Bu anlamda bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetlerinin çerçevesinin belirlenmesi gerekiyor. İnşallah projemiz tüm bu noktalara katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.


Engelli Bireylere Özel Önlem

Proje Koordinatörü ve SUBÜ Proje Geliştirme Müdürü Arzu Saygıner Çil, engelli bireylere özel önlem alınması gerektiğine dikkat çekerek, bu doğrultuda işitme ve görme engelli 250 bireyi de projeye dâhil ettiklerini söyledi. Yaşanılan acı tecrübelerin acil durum planın önemini gösterdiğini kaydeden BTÜ Afet Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Burak Arıcak, “Bu kapsamda kabul edilmiş projenin toplumda afet bilincinin oluşmasına katkıda bulunulacağı, katılımcı olan her bireyin kendi çevresinde de afet farkındalığını yayabilme potansiyeli olduğundan geniş kitlelere ulaşma potansiyelinin olduğunu düşünmekteyim” dedi. Projenin yürütücülüğünü yapan Anadolu Kültür, Eğitim, Spor ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Kansızoğlu ise Afetlerde STK’lara da büyük iş düştüğünü vurguladı.