BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Bursa’da Riskli Binaların Röntgeni Çekilecek

Yayın Tarihi : 28 Şubat 2023 , Salı



Kuzey Anadolu fay hattındaki en riskli illerin başında gelen Bursa’da vatandaşların deprem tereddütlerini ortadan kaldıracak detaylı çalışma için protokol imzalandı. Kahramanmaraş ve Hatay merkezli büyük depremlerin ardından Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın öncülüğünde imzalanan protokole, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz,  Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ülkü Küçükkayalar ve Mimarlar Odası Başkanı Şirin Rodoplu katıldı. İmzalanan bu protokolle hızlı tarama yapılarak Bursa’daki riskli binaların tespiti sağlanacak.


Protokol imza töreninde bir konuşma gerçekleştiren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, çok büyük bir afetle karşı karşıya olunduğunun altını çizerek, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için başsağlığı diledi. Deprem bölgesine giderek on ili ziyaret ettiklerine değinen Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, bu incelemeler sonrasında bir rapor yayınladıklarına vurgu yaptı. Ağırlıklı olarak hasar alan binaların 2000 yılı öncesi binalar olduğuna değinen Rektör Çağlar, benzer binaların Bursa’da ve Türkiye genelinde de var olduğuna belirtti. Yaptığımız incelemeler sonrasında inşaatlarda yapılan hatalarda benzerlikler tespit ettik diyen Çağlar, “Bursa ilimizdeki benzer hataları belirleyip dosyalamamız gerekiyor. Bu anlamda bu protokolü ve bu toplantıyı çok anlamlı buluyorum. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Ali Nur Aktaş’a kararlı tutumları nedeniyle teşekkür ediyorum. Bursa için çok önemli bir adım. Dolayısıyla bu çalışma sonunda da çok önemli kararlar alınıp uygulanacağından eminiz. Bursa Teknik Üniversitesi olarak sorumluluk almaya hazırız.” ifadelerini kullandı.


Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mart ayından itibaren hızlı tarama ile vatandaşların kendi yaşadığı binadaki tereddütlerle ilgili sahada olacaklarını belirterek, “Bugün imzaladığımız protokol ile mevcut yapılar hakkında bilgi sahibi olmanın önünü açıyoruz. Odalar, üniversiteler ve belediyeler ile risk değerlendirmesinin tespiti için çalışmalar başlıyor. Yerinde durum tespit edilip raporlanacak. Talep sahiplerine bildirilecek. Vatandaştan ücret almayacağız. Depremle alakalı bugüne kadar ortaya koyduğumuz bilgi birikimini kullanmaya devam edeceğiz. Yapı stoku içindeki sağlıksız yapılara yeni eklemeler olmasını ilk etapta engelleyeceğiz. Kaçak yapı yaparak şehrin geleceğine kötülük yapılıyor. Bunun üzerine gideceğiz. Kimsenin bu şehrin geleceğine dinamit koymaya hakkı yok. Samanlıymış, Çalı yoluymuş. Dolayısıyla yeni ilaveler olmasını, kaçak yapı noktasında engellememiz gerekiyor. Sağlıksız yapıları kentsel dönüşümle yenilemek için tüm imkanları seferber ederken, birileri kaçak yapı yapmaya devam ederse iyileştirmelerin bir esprisi olmaz. Kararlı şekilde kaçağın üzerine gideceğiz.” şeklinde konuştu.