Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (Bursatto) ev sahipliğinde TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Programları Tanıtım Semineri gerçekleşti. Seminerin konuşmacısı TÜBİTAK TEYDEB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk Selek oldu.
TEYDEB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Selçuk Selek, BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleşen seminerde katılımcılara, TÜBİTAK’ın yürüttüğü destek programları hakkında önemli paylaşımlarda bulundu.
Bursatto etkinlikleri kapsamında gerçekleşen seminere BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, Prof. Dr. Sami İmamoğlu, Genel Sekreter Dr. Öğr. Üyesi. Murat Bayrak, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ertaş, Bursatto Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Kaboğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Etkinlikte selamlama konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, BTÜ’nün bilimsel altyapısı ve potansiyeli ile sunduğu eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal alandaki çalışmalardan elde ettiği sonuçların somut ürün olarak sanayiye aktarmak hedefi ile hareket ettiklerini belirtti. Bu yönde gösterdikleri çabanın, ülkenin gelecek hedeflerine pozitif katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Rektör Karademir bu vesile ile TÜBİTAK tarafından projelere sağlanan desteğin çok değerli olduğunun altını çizerek, konuşmasını sonlandırdı.
TEYDEB Programları Tanıtım Seminerindeki konuşmasında üniversitelerin, TÜBİTAK’ın ve sanayi kuruluşlarının, ülke kalkınmasının anahtarlarından biri olan Ar-Ge’nin üç önemli paydaşı olduğunu ifade eden Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek, TÜBİTAK’ın çeşitli yollarla bu yapıyı desteklediğini aktardı. Bu yollardan birinin de araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek olduğunu kaydetti. Kurum ve kuruluşların projelerde işbirliği içerisinde olmalarının çok önemsediklerini vurgulayan Dr. Hasan Selçuk Selek, TÜBİTAK’ın bilim insanlarının araştırma ve geliştirme projeleri üzerinde çalışmaları konusunda teşvik eden bir kurum olduğunu da hatırlattı. Bu kurumun bir bileşeni olan TEYDEB bilim insanlarını ve kuruluşları teşvik etmek üzere çeşitli programlar hazırladıklarını bildirdi. Girişimcilik ve üniversite-sanayi işbirliği gibi alanlarda hayata geçirilen programların da sürekli güncelleyerek, yenilendiğini sözlerine ekledi. BTÜ’nün imza attığı başarılı projeleri nedeniyle TEYDEB’den çok sayıda destek aldığını da vurgulayan Dr. Selek, bu projelerde emeği geçen tüm araştırmacılara da teşekkür etti. Katılımcılara TEYDEB'in yapısı, verdiği destekler ve bu desteklerdeki son yenilikler, iş akış şemaları, projelerin kabul ölçütleri, Başkanlığın verdiği diğer destekler, girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini geliştirme ve teknogirişim destekleri konusunda bilgilendirmelerde bulundu. Hasan Selçuk Selek, “TEYDEB olarak amacımız araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik faaliyetlerini desteklemek. Bu kapsamda çeşitli destek programları ile projelere katkı sağlıyoruz.” diye konuştu. Selek, destek programlarının başında girişimcilik ve yenilikçilik kapasitesini geliştirme üzerine destek programlarının geldiğini ifade ederek TEYDEB olarak bireysel girişimcilerin teknogirişimlerine yönelik destek programlarının olduğunu da belirtti. Selek seminerdeki konuşmasının sonunda, BTÜ’lü akademisyenlerin daha çok proje ile TEYDEB’e başvurmalarını istedi.
Program sonrasında Başkan Yardımcısı Selek, BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesindeki eğitim binalarını gezdi. Bu gezi sırasında, öğrencilerin TEKNOFEST ile ilgili çalışmalarını yürüttüğü atölyeleri de ziyaret etti. Yerleşkede 2022 - 2023 Akademik Yılında hizmete alınan “G” Blok Eğitim Binasında yer alan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne ait çeşitli alanlarda araştırmaların gerçekleştirildiği laboratuvarı inceledi. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümüne ait laboratuvarların açılış kurdelesini de kesen TEYDEB Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Selek, binanın yapım süreci ile ilgili olarak hazırlanan fotoğraf sergisinde kendisine eşlik eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’den G Blok’un yapım tarihine ilişkin bilgiler aldı.