BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı BTÜ’lü Akademisyenlerin Yapay Zekâ Projesini Destekliyor

Yayın Tarihi : 15 Kasım 2022 , Salı


Bursa Teknik Üniversite (BTÜ) akademisyenleri tarafından geliştirilen yapay zeka projesi, TÜBİTAK’ın Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulunan 10 projeden biri oldu. Toplam 22 konsorsiyumun başvurduğu TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısın’da; alanlarında uzman, çoklu hakem heyetlerinin değerlendirmelerinin ardından 10 konsorsiyum projesi kabul aldı. BTÜ Robotlu MIG/MAG Kaynak Proseslerinde Yapay Zekâ Destekli Hata Önleyici ve Tahminleyici Akıllı Üretim Sistemi Geliştirme projesi ile desteklenmeye hak kazandı.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından 13 Ekim’de  lansmanı yapılan TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında BTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin ve Dr. Öğretim Üyesi Volkan Altuntaş’ın projesinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından destekleneceği açıklandı.  


BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu’nun da katıldığı TÜBİTAK Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni'nde konuşan Bakan Mustafa Varank, Milli ve özgün olarak geliştirilecek olan bu projelerin ticarileşmesi ve en kısa sürede özel sektörün kullanımına taşınması temel önceliğimizdir ifadelerini kullandı. Bakan Varank, yapay zekâ teknolojilerinin bugün geldiği noktada sektörleri nasıl etkilediği, onlar için nasıl değer ürettiğiyle ilgili artık kimsenin şüphesinin kalmadığını söyledi.


Alanında En İyi olan Araştırmacılarla İş Birliği Sağlanacak


Bakan Varank, ortaya koydukları hedeflere ulaşabilmek için ilk önce yapay zekâ teknolojilerine yön verecek nitelikli insan kaynağına yatırım yapmaya çalıştıklarını aktararak, şunları kaydetti: “2025 yılına kadar bu alandaki istihdamın en az 50 bine ulaşmasını istiyoruz. Türkiye Açık Kaynak Platformu'ndan 42 yazılım okuluna, Deneyap Türkiye Atölyelerinden Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'na ve TEKNOFEST'e kadar çok yenilikçi projelerimiz var ve bunları uygulamaya devam ediyoruz. Bu yenilikçi projelerle bir yandan daha fazla yazılımcı yetiştirilmesini sağlarken, diğer yandan da gençlerin teknolojik yeteneklerinin geliştirilmesini destekliyoruz. Yapay zekâ alanındaki hedeflerimize ulaşmanın bir diğer ön şartı da AR-GE ve inovasyon kültürüyle bu alandaki girişimciliğin yaygınlaştırılması. AR-GE konusunda, gerek altyapı gerekse proje bazlı desteklerimizle özel sektörün yatırım yapmasını teşvik ediyoruz. 96 teknoloji geliştirme bölgemiz, 1600'e yakın AR-GE ve tasarım merkezimiz, AR-GE ve yenilikçilik ekosistemimizi beslemeye devam ediyor”.


BTÜ’lü Akademisyenler Desteklenmeye Hak Kazandı


TÜBİTAK 1711 Yapay Zekâ Ekosistem çağrısı kapsamında projeleri desteklenen Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin ve Dr. Öğretim Üyesi Volkan Altuntaş otomotiv sanayine yönelik önemli bir proje yürütecek. Yapay Zekâ alanında ihtiyaçları karşılayan ‘Kaynaklı İmalat Yöntemleri’ ile üretim yapan imalat sektörlerine hata önlemede temel teşkil edecek yapay zekâ teknolojisi bu projenin çıktısı olacak diyen Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, amaçlarının egzoz hattındaki sıçrama problemini en aza indirmek olduğunu dile getirdi. Proje kapsamında geliştirilecek olan yapay zekâ çözümünün imalat sanayinde kaynaklı imalat yöntemi kullanan birçok sektör için temel teşkil etmesi tahmin edilmekte diyen Prof. Dr. Bilgin, aynı zamanda proje ile elde edilen bilgi birikimi sektörün yapay zekâ teknolojisini kullanmasına yönlendirici olacak ifadelerini kullandı.