BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı G Blok Eğitim Binası Açılışıyla Başladı

Yayın Tarihi : 04 Ekim 2022 , Salı




Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) 2022-2023 eğitim öğretim yılı, G Blok eğitim binasının açılışıyla başladı. Mimar Sinan Yerleşkesinde toplam 25.000 m² alana sahip G Blok eğitim binasında; Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesine ait Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik bölümleri ile Türkçe Öğrenimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (Bursa TÖMER) yer alıyor.


BTÜ’de, 2022-2023 eğitim öğretim yılında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesindeki İngilizce Mütercim Tercümanlık lisans programı ile Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesindeki Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Sosyoloji ve Uluslararası İlişkiler doktora programlarına ilk kez öğrenci alımı yapıldı. Yeni açılan programlarla 44 lisans ve 63 lisansüstü program olmak üzere 107 programda eğitim öğretim faaliyetleri sürecek. Bu yıl itibarı ile BTÜ’de 7.864’ü lisans ve 2.244’ü lisansüstü olmak üzere toplam 10.108 öğrenci eğitim öğretim görecek. Bu hali ile lisansüstü öğrenci oranı %22 seviyesinde ve yabancı uyruklu öğrenci oranı %11 seviyesinde olacak.  Diğer yandan G Blok eğitim binasının faaliyete geçmesi ile beraber öğrenci başına kapalı alan 12 m² olacak.


BTÜ’nün bünyesine kazandırdığı G Blok eğitim binası ile 2022-2023 eğitim öğretim yılına daha güçlü bir şekilde hazır olduklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, hedeflerinin her öğrencinin kendi potansiyelini gerçekleştirebilmesi ve üretken bireyler olabilmesi için eğitim imkânlarından eşit ve adil bir şekilde yararlanmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Bu hedef doğrultusunda yenilenmiş, iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş mekânlarla yeni eğitim öğretim dönemine güçlü bir şekilde hazır olduklarını belirtti. Prof. Dr. Arif Karademir, “G blok ve tüm kampüs çalışmalarında proje, bütçe, inşaat ve süreç yönetiminde destek ve emek verenlere teşekkür ederim. 2022-2023 eğitim öğretim yılının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dilerim. Üniversitemizi tercih eden gençlerimize teşekkür ederim. Hoşgeldiler, hoşça eğitim ve öğretim göreceklerini ve mesleklerinin en başarılı temsilcileri olacaklarına inanıyorum. Tüm eğitim ailemize ve paydaşlarımıza sağlıklı ve başarılı bir yıl diliyorum.” ifadelerinde bulundu.


Şehrin Modern Eğitim Merkezi Olacak


Yeşil çatılı olarak inşa edilen ve modern bir tasarımla hizmete açılan G Blok eğitim binasında; 110 ofis, 18 derslik, 10 amfi, 7 bilgisayar sınıfı, 36 laboratuvar, 4 toplantı salonu, konferans salonu, kafeterya ve 3000 m² kapalı otopark alanı bulunuyor. Ergonomik tasarımla inşa edilen G Blok eğitim binasında derslik, laboratuvar ve akademisyenlerin ofisleri aynı katlarda yer alıyor. Böylelikle öğrencilerin kat değiştirmeden tüm bölüm olanaklarına ulaşabilmesi de sağlanmış oluyor.


BTÜ’nün çok dinamik, genç ve hızla planlı büyüyen modern bir eğitim merkezi olduğunu dile getiren Prof. Dr. Arif Karademir, “Üniversitemiz eğitim, sosyal ve sportif mekân donanımlarını daha da artıracak ve gençlerimize çok daha güzel ortamlar sunacaktır. Özellikle kampüs içinde 1000 kişilik kız öğrenci yurdumuz ve Orhangazi Yurt alanı içerisinde de 1000 kişilik yeni erkek öğrenci yurdu inşaatının kısa zamanda başlayacağı müjdesini de vermek isterim. Bu konuda destek olan çok değerli kurum ve şahıslara çok teşekkür ederim.” dedi.


Öğrenci Odaklı Derslik Tasarımı


G Blok eğitim binasında, öğrencilerin görüş açısı ve mesafesi göz önüne alınarak tasarlanan derslikler ve öğrencilerin ödevlerini ve projelerini sergileyebilecekleri şekilde düzenlenmiş koridorlar yer alıyor. Derslik, ofis ve laboratuvarların aydınlatma ve hava kalitesine uygun olarak tasarlanan binada, ayrıca asansör kullanımını en aza indirecek kullanım rahatlığı sunan, katlar arası seyir açılı lineer merdivenlerle de dolaşılabiliyor.


Sürdürülebilir Engelsiz Bina


Gün ışığından en üst seviyede yararlanılacak şekilde tasarlanan eğitim binasında, mekânlar arası ısı alışverişi yapabilen dört kanallı ısıtma ve soğutma sistemi bulunuyor. Çim çatı uygulaması ile ısı izolasyonu sağlanan ve rekreasyon alanı oluşturulan binada, ayrıca çevresindeki diğer bina ve yollar ile rahat iletişim kurulabiliyor. Engelli öğrenci ve bireyler için tasarlanan merdivensiz rampa ve köprüler, tüm derslik ve diğer öğrenci kullanım alanlarını tamamen engelsiz hale getiriyor. Laboratuvarlar için basınçlı hava, gaz sistemleri, üç faz elektrik, internet altyapısı, gaz detektörleri, özel havalandırma ve gider sisteminin bulunduğu eğitim binasında, araştırma faaliyetleri için tam donanımlı laboratuvarların yanı sıra her öğretim üyeleri için kapalı otopark alanı bulunuyor.