Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimarlık Bölümünün düzenlediği “Hisar’da Sokağı Okumak” temalı tasarım atölyesinin açılışı Ördekli Kültür Merkezinde gerçekleşti.
Ulusal düzeyde üniversitelerde Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı ve Şehir Bölge Planlama Bölümü öğrencilerinin katılımına açık ve “Hisar’da Sokağı Okumak” ve “Hisar’da Yapıyı Okumak” temalı iki atölye olarak gerçekleşecek olan program, 1-13 Ağustos 2022 tarihleri arasında devam edecek.
Atölye kapsamında Bursa’nın tarihi kent merkezindeki sur duvarları ve yerleşim alanından surlara açılan yürüyüş rotalarını keşifle başlayacak saha çalışmalarında katılımcılarla birlikte sokaklar, yapılar, meydanlar, surlar ve atıl alanların kentsel ve mekânsal analizler yapılarak tespit edilen tasarım problemlerine çözüm üretilmesi amaçlanıyor.
Program açılışında konuşan BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, “Organizasyona katkılarıyla destek veren başta Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve Mimarlar Odası ile birlikte emeği geçen akademisyenlerimize teşekkür ediyorum. Katılımcı öğrencilerimizin aldıkları eğitimi bu gibi programlarda pekiştirmesi ve bu deneyimi yerinde yaşaması çok değerli. Buradan edinilen kazanım öncelikle Bursa ve ardından katılımcıların yaşadıkları şehirlerin doku, kültür ve tarihini tanımaları olacaktır. Tüm katılımcılar için verimli ve keyifli bir çalışma olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Aylin Aras da, “Türkiye’nin farklı şehir ve üniversitelerinden birbiriyle yakın ilişkili ancak farklı bölümlerden öğrencileri bir araya getirmek, gerçekten özveri isteyen bir süreç. Bu anlamda katkı sunan tüm proje ekibine teşekkür ediyoruz. Kadim şehrimiz Bursa için oldukça odak nokta diyebileceğimiz Hisar bölgesinde farklı disiplinlerdeki öğrencilerin bir araya gelmesini sağlayan bu atölyenin herkes için faydalı olmasını diliyorum.” dedi.
Atölye sürecinin katılımcı öğrencilerin portfolyo ve mimarlık bilgi birikimi edinmeleri adına çok yararlı olacağını vurgulayan Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Didem Güneş Yılmaz, “Bu çalışma vesilesiyle Bursa Teknik Üniversitesi’ni de tanımış olacaksınız. Mimarlık Bölümü olarak akademisyenlerimizin bu ve benzeri çalışmalarının yanı sıra öğrencilerimizin de çabaları ile çok kısa zamanda önemli bir ilerleme sağladık. Gerek Bursa’dan, gerekse şehir dışından gelen öğrencilerimiz bugün başlayacak saha çalışmasında, Bursa’yı çok tarihi bir mihenk noktasından görebilme fırsatı yakalayacak. Mimarlık, bir bilgi birikimi işidir. Yalnızca okulda aldığınız dersler yeterli olmayacaktır. Mutlaka farklı ekoller tarafından yürütülen atölye, konferans, seminer ve çalışmalara katılmanız sizleri gerçek anlamda mimarlığa hazırlayan süreçler olması yönüyle önemli. Bu anlamda atölyeyi en verimli şekilde geçirmeniz sizin için faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.
Atölye kapsamında öğrencilerin aldıkları mimarlık ve tasarım eğitimlerinin uygulamalı olarak desteklendiğini aktaran atölye proje ekibinden Mimarlık Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tüba Sarı, “Öğrenciler burada kollektif üretme, tasarlama ve ekip olarak çalışma pratiğini edinmiş oluyorlar. Bursa’ya diğer şehirlerden gelen öğrencilerle birlikte katılımcılar hem Bursa’yı tanıyacak hem de Bursa için tasarlama fırsatı elde edecekler. Buradaki seminer programının sona ermesinin ardından düzenleyeceğimiz teknik gezide Hisar’da alan çalışmalarını birlikte yürüteceğiz. Bu da öğrenciler açısından hem eğitimlerini hem de özgeçmişlerini destekleyici bir çalışma olarak mesleki yaşamlarını olumlu etkilemesi yönüyle önemli bir tecrübe olacaktır.” İfadelerini kullandı.