BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


BTÜ’den Girişimcilere Yol Haritası

Yayın Tarihi : 13 Aralık 2021 , Pazartesi


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Kariyer Gelişimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BUKAGEM) tarafından Gürsu Belediyesi Kollektif Kariyer Merkezi, Türkiye Orta Ölçekli Sanayiciler ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Bursa ve TİM-TEB Girişim Evi İşbirliği ile BTÜ ev sahipliğinde TOSYÖV Bursa Başkanı Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş’ın katkılarıyla “Girişimcinin Yol Haritası” seminer programı düzenlendi.

 

Program açılışında konuşan Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, “Belediyecilik denince yalnızca alt yapı üst yapı ve benzeri çalışmaların yürütüldüğü bir mekanizma akla geliyor. Biz bu tanımın dışına çıkmak için özellikle gençler için neler yapılabileceği hususunda uzun zamandır çalışıyoruz. Bu anlamda Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir hocamızla yaptığımız toplantılar da çok faydalı oldu. Kollektif Kariyer Merkezini kurduğumuzda daha çok gencimize ulaşarak daha çok fikirleri dinlemek ve geleceğimiz gençlerimize iyi bir gelecek, iyi bir iş ve kariyer sunmak hayaliyle yola çıktık. Bundan sonra da daha çok gencimize ulaşabilmek için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Öğrencilerin geleceğe umutla bakmalarını istediklerini belirten BUKAGEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Gürsu Tekdemir, “Öğrencilerimizin hayalleri var ama bu hayallerini nasıl hayata geçireceklerini bilediklerini gözlemledik. Onlara rehberlik edebilmek için buradayız. BUKAGEM olarak işbirliklerimizi sürdürerek öğrencilerimizi destekleyecek projeler geliştirmek üzere çalışıyoruz.” diye konuştu.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce çeşitli kurumlarla sağlanan temaslar ile bugünkü Kollektif Kariyer Merkezinin temellerini attıklarını aktaran Kollektif Kariyer Merkezi Müdürü Murat Doğan, gençlere Kollektif Kariyer Merkezini tanıttı. Merkezin nitelikli, hızlı ve doğru istihdamı desteklemek amacıyla kurulduğunu ve gençlerin girişimcilik yönlerinin arttırılarak proje bazlı düşünebilmelerini özellikle önemsediklerinin altını çizen Doğan, “Gençlerin fikirden yola çıkarak sürdürülebilir iş modelleri oluşturmasını destekliyoruz. Buna binaen uzman mentorler ve kurumlar aracılığı ile girişim hızlandırma eğitimleri vermekteyiz. Sektörel anketlerle firmaların en çok talep ettiği becerileri belirleyerek Halk Eğitim, BTSO, BUTGEM, İŞKUR, SİAD’lar ve Vakıflar gibi paydaş kurumlarla mesleki tamamlayıcı eğitimler organize edilmesi de merkezimiz faaliyetleri arasında.” ifadelerini kullandı.

 Program kapsamında TOSYÖV Bursa Başkanı Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş “Tasarım Odaklı Düşünme” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Otomotiv ve yazılım sektörlerinde Ar-Ge, inovasyon çalışmaları yapan ve aynı zamanda Mubitek Tasarım ve Bilişim firmasında Genel Müdür (ortak) olarak çalışan Bintaş öğrencilere tasarım odaklı düşünmeyi anlattı. Fazla algoritmik düşünmenin inovasyon yapmayı engellediğini dile getiren Bintaş, “İnovasyon yapmak için beyin hazır olmalı. Tasarım odaklı düşünmeye de tasarımcı gibi düşünmek diyebiliriz. Bir ürün geliştirirken kendimizi o ürünün kullanıcısı olarak düşünürsek analiz etme ve ürüne yönelik yaratıcı çözüm yöntemlerini de uygulama şansı edinmiş oluruz.” dedi. İnovasyon geliştirme ile ilgili tüm literatürü taradığını ve yaklaşık 180 yönteme kadar metotları indirgediğini anlatan Bintaş, bu metotlardan beşini öğrencilere anlatarak öğrenci katılımıyla uygulamalı eğitimini de gerçekleştirmiş oldu.