BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


BTÜ’de 10 Kasım Atatürk’ü Anma Programı

Yayın Tarihi : 10 Kasım 2021 , Çarşamba


Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 83. yıldönümü kapsamında Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonda 10 Kasım Atatürk’ü anma programı düzenlendi.

Program açılış konuşmasını gerçekleştiren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ülke bağımsızlığı için mücadele eden ve bu yolda can veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazi ve şehitlere duyduğu minneti dile getirdi. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün uzun yıllar adaletin hüküm sürdüğü bu coğrafyada türlü oyunlarla dağıtılan büyük bir devletin küllerinden yeniden genç Türkiye Cumhuriyeti’nin filizlenmesini sağlayan ve savaşlardan yorgun ve yıpranmış olan halkı bağımsızlık fikri etrafında yeniden toplamayı başaran dünyanın örnek aldığı güçlü bir lider olduğunun altını çizen Rektör Karademir, “Bağımsızlık ve hürriyet herkes için kutsaldır fakat bu değerlere hangi yöntemlerle ulaştığınız sizin kim olduğunuzu ortaya koyar. Ülkelerin ekonomilerine sinsice müdahale etme, halkın arasına nifak tohumları ekme veya salgın hastalıklar üretme gibi insanlığa yakışmaz yöntemler hiçbir zaman bizim savaşma şeklimiz olmadı. Biz öldürmek için değil yaşatmak için savaşan bir milletiz.” şeklinde konuştu. Atatürk’ün henüz yeterince anlaşılamadığını bunun aşılmasının onun hayatının ve eserlerinin incelenmesi ve birebir tatbikiyle mümkün olduğunu dile getiren Rektör Karademir, “Türkiye Cumhuriyeti’nde maalesef Atatürk hala en çok suiistimal edilen liderdir. Atatürk, tartışmasız olarak üzerinde hemfikir olunması gereken bir ortak değer haline gelmelidir. Güçlü ve bağımsız bir devlet olarak yola devam etmek istiyorsak Mustafa Kemal’in üzerinde durduğu değerleri iyi anlamalı ve bunları hayatımızda tatbik etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

1.Dünya Savaşı sonrasında yeni kurulan düzende Hitler, Mussolini, Stalin, Lenin gibi Atatürk’e çağdaş pek çok karizmatik liderin olduğunu fakat bunların iyi anılan liderler olmadığını aktaran BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Akçapa, “Atatürk’ün hem devletin yeniden inşa edilmesinde hem de milletin birlik olmasındaki başarıları onu günümüze kadar sevgiyle ve minnetle anılan bir lider olarak getirmiştir." ifadelerini kullandı.

“Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir.”

Geleceğin savaşlarının bilgi ve teknoloji üzerinden gerçekleşeceğini dile getiren Akçapa, “Atatürk’ü en güzel anma biçimi, onu anlamak ve onun belirlediği vizyon ve hedefler doğrultusunda çalışıp işimizi en iyi şekilde yapmakla olacaktır. Bu da bilgi ve teknoloji alanında bağımsız stratejiler geliştirip bu alanda sağlam adımlarla ilerlememize bağlıdır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Atatürk’ün sevdiği türkülerden oluşan bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.