Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi paydaşlığında “Hisar’da Mahalleyi Okumak” temalı tasarım atölyesi düzenlendi.
Atölye açılış konuşmasını gerçekleştiren ve tasarım atölyelerinin mimarlığın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu belirten Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Mağden, “Atölyelerimiz şehirler, sokaklar, açık alanlardır. Sizleri mimariyle tanıştırması, şehrin güzelliklerini fark edilir kılması ve nerede nasıl çalışmalar yapılması gerektiği hususunda ufuk açıcı misyonuyla etkinliği düzenleyen ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
BTÜ Mimarlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Yılmaz, “Özellikle okul dışında gerçekleştirilen faaliyetler öğrencilerimiz için çok önemli bir deneyim alanı. Atölye kapsamında Bursa üzerine gerçekleştirdiğiniz alan çalışmalarının yer aldığı çıktıları sergimizde incelemekten büyük keyif alacağıma inanıyorum. Atölyemize emek veren tüm öğrenci ve meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
2200 yıllık Bursa Kentinin öyküsü Hisar ve Sonrası başlıklı sunumunu gerçekleştiren Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Türkün Dostoğlu, “Öğrencilerin iş yaşamına hazır hale gelmesinde çalıştaylara, atölyelere veya yarışmalara katılması ve burada paylaşılan bilgi birikiminden faydalanması çok önemli çünkü bu tarz deneyimler öğrencilerin iş bulma aşamasında onların tercih edilebilirliğini artırıyor. Atölyeye katılımda bulunan sizler için bu bir kazanım şuanda. O nedenle alanınızla ilgili düzenlenen etkinlik ve çalışmaları takip edin ve mutlaka katılın.” şeklinde konuştu. 2011 yılından beri Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Alan Başkanı olarak görevlendirildiğini ve yürüttükleri çalışmalar neticesinde 2014 yılında Bursa’nın UNESCO Dünya Miras’ı listesine girdiğini ifade eden Dostoğlu, “İyi mimar olmak için sadece fiziksel çevreyi değil, sosyal çevreyi de incelersiniz. Orada kimler yaşıyor, beklentileri nelerdir gibi farkı verileri göz önüne alarak tasarım yaparsanız çok daha başarılı işler çıkarmış olursunuz. Herkes mükemmel tasarımcı olmayabilir ama mesleğin farklı alanlarında başarılı olabilirsiniz.” ifadelerinde bulundu.
Ulusal düzeyde tüm üniversitelerin mimarlık ile şehir ve bölge planlama öğrencilerinin katılımına açık olarak düzenlenen ve Bursa’nın Hisar tarihi kent merkezindeki sur duvarları ve yerleşim alanından surlara iç ve dış bağlantıları sağlayan kapılara açılan yürüyüş rotalarını keşifle başlayan atölye kapsamında sokaklar, yapılar, meydanlar, surlar ve atıl alanların özelliklerine odaklanan kentsel ve mekânsal analizler üzerinden, eski-yeni, mahalle-kent arasındaki ‘mekânsal süreklilik’ üzerine sunum ve tartışmalar gerçekleştirildi.