Otomotiv Üretim Üssü Bursa’nın Teknik Üniversitesi BTÜ, Teknolojik Dönüşümde Öncü
Bursa’nın akademik kurumları ve iş dünyası Bursa Sanayi ve Ticaret Odası (BTSO) organizasyonu ile Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’la buluştu. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay moderatörlüğünde düzenlenen Otomotiv Konseyi Sektör Toplantısı’nda gerçekleşen buluşmada Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bursa’ya bir fabrikadan fazlasını inşa ediyoruz. Sadece bir üretim üssü değil, teknoloji üssü inşa ediyoruz.” dedi.
TOGG tarafından Gemlik İlçesinde inşa edilen fabrikada üretim faaliyetlerinin başlamasına sayılı günler kala gerçekleştirilen Otomotiv Konseyi Sektör Toplantısı bir anlamda üniversite sanayi buluşmasına da ev sahipliği yaptı. Sektör açısında büyük önem taşıyan toplantıya, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, BTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, OİB Başkanı Baran Çelik, ilçe oda borsa başkanları ile iş dünyası temsilcileri de katıldı.
TOGG Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında Türkiye’deki ihracat liderinin otomotiv sektörü olduğunu belirterek, “Türkiye’nin en önemli ihraç kalemi otomotiv ve otomotiv yan sanayisi. Bununla da gurur duyuyoruz. Bugün Avrupa’nın en büyük tedarikçisi Türkiye oldu. Bunun en önemli merkezlerinden biri, Bursa. Bu başarının ortaya çıkmasında il ve ilçe oda borsalara çok teşekkür ediyorum. Çok büyük görev üstleniyorlar” dedi. Hisarcıklıoğlu, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Türkiye’de bir ilk modeli gerçekleştiriyoruz. Üretimde 5 büyük holding bir araya geliyor. Türkiye’de ilk defa herkesin kendi becerisini ortaya koyacağı, kendi alanında başarılı olmuş 5 büyük şirketle bu yola çıktık. Şirketlerimiz, Cumhurbaşkanımızın vizyonuna inandılar. Babayiğitlerimizle birlikte uzun ve zorlu yolculuğa çıktık” dedi. Konuşmasının devamında TOGG’un tüm haklarının Türkiye’nin olduğunu da vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Gemlik’te inşaat çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ve Türkiye’nin Otomobili’nin 2022 yılı sonunda banttan ineceğini, 2023’te satışa sunulacağını aktardı. Hisarcıklıoğlu, “Her alanda, her bir parçada ilk olarak yerli üretici var mı diye bakıyoruz. Yerlileştirme ve ikinci nesil araç tasarımı süreçlerimiz devam ediyor. Bursa sanayicisine büyük iş düşüyor, büyük bir fırsat var. Karşımızdaki fırsatı ıskalamamak lazım. Bu aslında teknolojik bir dönüşüm süreci; otomotiv sektöründe elektrikli ve otonom sürüş teknolojileri. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” ifadelerini sözlerine ekledi. Rifat Hisarcıklıoğlu “Bursa’ya bir fabrikadan fazlasını inşa ediyoruz. Sadece bir üretim üssü değil, teknoloji üssü inşa ediyoruz. 4. sanayi devrimi, dijital dönüşümün en güzel örneklerini Bursa’da sergileyeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.
TOGG Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan sonra söz alan Başkan Burkay, BTSO’nun yerli otomobil üretimi için desteğini açıklayan ilk kuruluşlardan biri olduğunu kaydetti. Burkay “Konvansiyonel sanayinin orta yüksek ve yüksek teknolojili sanayiye dönüşümü adına 8 yıl önce başlattığımız dönüşüm hamlesiyle Bursa’mıza TEKNOSAB, BUTEKOM, Model Fabrika, GUHEM, MESYEB gibi ileri teknoloji odaklı projeler, insan kaynağına ilişkin yatırımlar ve lojistik imkânlar, Bursa’mızı yerli otomobilin üretim merkezi olmaya aday 26 şehrin önüne taşıdı. Bursa, gelişmiş imalat altyapısını ve yan sanayisini ileri teknolojiye evirerek gücünü Türkiye’mizin milli otomobil üretiminde de en iyi şekilde hissettirecektir. Bu konuda özellikle BUTEKOM çatısı altında faaliyete geçirdiğimiz İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi ile mikromekanik ve mikroelektronik alanlarda Bursa’mıza kazandırmaya hazırlandığımız mükemmeliyet merkezlerimiz, ULUTEK Teknopark’ımız, yerli otomobilimizin teknolojik donanımlarının geliştirilmesi ve otonom sürüş yazılımlarında çok önemli rol oynayacak. İş dünyasının nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanması hedefiyle örnek çalışmalara imza atan BTSO Eğitim Vakfı BUTGEM’de, TOGG için gerekli tüm eğitimleri düzenlemeye de hazırız” dedi
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, dünyada elektrikli otomobil satışlarının ve pazar payının gelişim gösterdiğini belirterek, 2033 yılında içten yanmalı otomobillerin pazar payının yüzde 50’lerin altına ineceğini söyledi. Karakaş, “Ülkemiz, artan pazar potansiyeli olan, artan talebi karşılayacak yapıya sahip. Doğru yerde işe başladığımıza inanıyoruz. Türkiye otomotiv pazarı, yüksek büyüme potansiyeli barındırıyor” şeklinde konuştu.
BTSO’nun organize ettiği toplantıya katılan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, TOGG gibi bir üretim yapılanmasında Bursa sanayisine büyük işler düştüğü gibi akademik camianın da sorumlulukları olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve desteği ile yürütülen yerli otomobil üretim faaliyetlerine üniversite olarak tüm imkânları ile dâhil olmaya hazır olduklarını kaydederek, Türk otomotiv sanayisinin gerçekleştirmek zorunda olduğu yüksek teknoloji dönüşüm sürecinde BTÜ’nün ülkemizdeki tüm kurum ve kuruluşlar ile iş birliğine hazır olduğunu ifade etti. Rektör Prof. Dr. Karademir “BTÜ’nün kurulduğu günden beri gerçekleştirdiği yatırımlar, sanayimizin Ar-Ge ve test analiz gibi önemli ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte yapıldı. Bu amaçla kurulan laboratuvarlarımızda çalışmak ve eğitim vermek için yüksek nitelikli akademisyen arkadaşlarımızı bünyemize kattık. Çok farklı alanlar üzerine oluşturduğumuz araştırma merkezlerinin arasına yeni nesil malzemelerle birlikte otomobil ve elektrikli taşıtlara yönelik olarak Yeni Nesil Kompozit Malzeme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Otomotiv Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte en son olarak da Elektrikli Taşıtlar Uygulama ve Araştırma Merkezini de kattık. Bir teknik üniversite olarak verdiğimiz lisans ve lisansüstü mühendislik eğitimi sayesinde sanayimizin her alanına nitelikli eleman kazandırmaktayız. Bu anlamda TOGG’un ve temas ederek teknolojik dönüşümlerini gerçekleştirmeyi hedeflediği tüm sektörlere sadece nitelikli eleman kazandırmak ve ya çalışanların eğitimleri değil kendi teknolojilerini de üretmeleri veya dönüştürmeleri konusunda destek vermeye hazırız” dedi.