Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD), Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile yaptığı arama toplantılarını tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ardından makine ve otomotiv ile sürdürdü.
BUGİAD üyelerinin ve BTÜ akademisyenlerinin katılımıyla düzenlenen toplantı Kırcı Otel’de gerçekleştirildi. Toplantının açılışında söz alan BUGİAD Yönetim Kurulu üyesi Sadettin Dağlı, bilgi birikimini üretime dönüştürmenin en önemli araçlarından birinin, üniversite-sanayi işbirliği olduğuna dikkat çekti. Bursa’nın sanayi alanındaki sıçramasını daha da ileriye üniversite-sanayi işbirliğiyle taşıyacağını vurgulayan Dağlı, şöyle konuştu: "Üniversitelerde elde edilen teorik bilgilerin uygulamaya dönüştürülmesinde üniversite-sanayi işbirliğinin büyük önemi var. Yine bu işbirliğiyle sanayinin ihtiyacı olan teknolojik bilgi, üniversitelerden firmalara aktarılabilir. Kaynakların rasyonel kullanılması açısından işbirliği şart. İşbirliğini daha iyi noktalara taşıyabilmek için BUGİAD komisyonlarında BTÜ’den akademisyenlerin yer almasını arzu ederiz." Kurumlar arası işbirliğin, Bursa sanayisinin gelişimini hızlandıracağını kaydeden Dağlı, yıllarca dillendirilen bu eksikliğin daimi olarak gerçekleşmesinin en büyük arzuları olduğunu belirtti. Toplantılarda sektörde yaşanan sorunlara çözüm yollarının üretileceğini aktaran Dağlı, çalışmaların sanayicilere büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen ise Bursa’nın yıllardır özlem duyduğu üniversite-sanayi işbirliğine yönelik adımların hızlandığını, buna rağmen hala yeterli seviyeye ulaşamadığını ifade etti. Sürmen, şunları kaydetti: "Bugüne kadar işbirliğimizi istenilen düzeye çıkaramadık ve gerekli atılımları gerçekleştiremedik. Dünyaya açılamıyoruz, marka üretemiyoruz. Bizler de sanayi-üniversite arasındaki kopukluğun nedenlerini ve bu sorunların çözümlerini bulmak adına Bursamızın sanayicileri ile bugüne kadar 10 farklı toplantı yaptık. Hep birlikte bu hastalığın nedenini tespit ederek tedavisini yapalım istiyoruz. Bursa Teknik Üniversitesi olarak toplantılarımızdan çıkan sonuca göre kendimizi şekillendirmek, kurumsallığımızı düzenlemek niyetindeyiz."
Devlet Planlama Teşkilatı’nın kendilerinden sanayiye ve çevreye katkı sağlayacak projeler beklediğini hatırlatan Sürmen, araştırma yükünü sanayicinin üzerinden almak istediklerine vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: "Araştırma cihazlarının her firma tarafından ayrı ayrı alınmasından ziyade, o cihazları atıl kalmaması şartıyla sizler için biz BTÜ bünyesinde temin edelim ve araştırmalarınızı biz yapalım. Devletin vereceği laboratuvar parasını sizlerin menfaatini düşünerek kullanmak istiyoruz. Sizin ihtiyaçlarınız bizimde savunmamız olacak."
Toplantıda BUGİAD’lı işadamlarına hitap eden BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ulcay da, Türkiye’deki öğretim görevlisi sayısının yeterli olmadığına dikkat çekti, Türkiye’de bulunan öğretim görevlisi sayısınca, Amerika’da ve Avrupa’da Türk eğitim görevlisi bulunduğunu aktardı. Türkiye’den ciddi oranda beyin göçü yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Ulcay, "Eğer ki Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak istiyorsa bizim de bazı teşvikler ile ülkemize bilim insanlarını getirmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.Prof. Dr. Ulcay, BTÜ olarak bir dünya üniversitesi olmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.