BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


BTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisinin Google Başarısı

Yayın Tarihi : 16 Haziran 2021 , Çarşamba


BTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisinin Google Başarısı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Fatih Ateş’in projesi A.B.D. San Francisco'da bulunan The Cloud Native Computing Foundation (CNCF) adlı kurum tarafından kabul edildi. 

Google tarafından 2005 yılından beri düzenli olarak organize edilen ve öğrencileri okullarının olmadığı yaz döneminde açık kaynak kod geliştiren kuruluşlarla buluşturarak kod yazmasını sağlayan Google Summer Of Code programına katılan Fatih Ateş geliştirdiği proje ile A.B.D. San Francisco'da bulunan The Cloud Native Computing Foundation (CNCF) adlı kurumdan kabul almayı başardı.

Açık kaynak teknolojiler ile ilgilenen ve yazılımla uğraşan öğrencilerin hem eğitimlerine hem bütçelerine katkı sağlayan Google Summer Of Code programı 118 ülkeden 1292 öğrencinin proje başvuruları ile başladı.

Bulut sistemlerine ilgi duyduğunu ve başvuru sürecinin çok heyecanlı geliştiğini aktaran Ateş, “İncelediğim projelerden ilgimi çekenleri listeye aldım ve e-posta yoluyla mentörlerine ulaştım. Ardından özgeçmişimden en çok etkilenen mentörlerin projelerini tekrar inceledim. Aslında üç başvuru önerme hakkımız vardı ancak ben iki adet başvuru yaptım ve bunlar OpenEBS ve CNB Jenkins Plugins projeleri olmuştu. Google’ın GSoC ile ilgili internet üzerinde açık olarak verdiği teklif yazmakla alakalı birçok kaynak inceledim. Örneklere dayanarak İngilizce dilinde bir teklif hazırladım. Gönderdiğim projelerin mentörleri Google Docs üzerinde tekliflerimi incelediler ve kendilerine göre hata olarak gördükleri yerleri yorumladılar. Hatalı alanları düzelterek final teklifimi yolladım. CNB Jenkins Plugins projesine kabul edildiğimi öğrendiğimde çok mutlu oldum.” şeklinde konuştu.

Projesi hakkında bilgi aktaran Ateş, “CNB(Cloud Native Buildpacks), geliştiricilerin oluşturduğu uygulamaların imajlanmasını kolaylaştıran açık kaynak kodlu paketleme sistemidir. Oluşturulan imajları daha sonra yerel makinenizde veya bulut ortamlarında sorunsuz bir şekilde koşturulabiliyorsunuz. Jenkins ise geliştirilen sistemlerin sürekli entegrasyonunu (CI) ve sürekli teslimatını(CD) otomatikleştirmenize olanak sağlayan açık kaynak kodlu CI/CD bir otomasyon sistemi. Projede amaç, kullanıcıların Jenkins içerisinde yapı paketlerini(buildpacks) kullanmasını kolaylaştıracak işlem zincirleri (pipeline) eklentisi oluşturmak ve oluşturulan eklentilerin Jenkins eklentileri içerisinden açık kaynak olarak kullanıma sunulmasıydı.” diye konuştu.