BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Uluslararası Yapay Zekâ Uygulamaları Konferansı yapıldı

Yayın Tarihi : 01 Haziran 2021 , Salı


Uluslararası Yapay Zekâ Uygulamaları Konferansı yapıldı
 

Bursa Teknik Üniversitesi’nin de ana paydaşı olduğu, Uluslararası yapay Zeka Uygulamaları Konferansı (International Conference on Interdisciplinary Applications of Artificiallntelligence ICIDAAI) 12 farklı üniversitenin ve alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla 21-23 Mayıs 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak yapıldı.

Yapay zekâ alanında, Prof. Dr. Derviş Karaboğa, Prof. Dr. Rashmi Gujrati, Dr. Ersan Şentürk, Prof. Dr. Tauseef A. Khan ve Prof. Dr. Aslıhan Özlem Polat Işık gibi dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen araştırmacıları ve akademisyenlerinin bir araya geldiği Uluslararası Yapay Zekâ Uygulamaları Konferansı’nda, yapay zekânın son uygulama alanları ve yapay zekâ üzerine yapılan araştırmaların ana ilkeleri ele alındı.


Konferansın açılış konuşmasında dijitalleşen dünyada yapay zekâ uygulamalarının çok önemli bir hale geldiğini belirten Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, ‘’Yapay zekâ uygulamaları gittikçe yaygınlaşarak ekonomik hayatta, sağlık sektöründe, sosyal yaşamda oldukça radikal değişimlere neden oldu. Küresel ilginin gittikçe arttığı bu alanda ülkemizin varlığını artırmasında en büyük rol üniversiteler olarak bizlere düşmektedir. Ülkemizin teknolojinin her alanında ortaya koyduğu önemli katkıları büyük bir hayranlıkla takip ediyoruz. Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasıyla daha da ileriye taşınan bu çabaların yapay zekâ alanında da artması bizler için umut vericidir. Üniversitemiz bünyesinde 2016 yılında kurulan Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzün temel hedeflerinden biri de yapay zekâ alanında kalifiye işgücü yetiştirmek ve bu alanda bilimsel çalışmalar yürütmektir. Bu hedef doğrultusunda 2021 yılında Yapay Zekâ ve Derin Öğrenme Laboratuvarımızı kurduk. Bu laboratuvardaki yüksek performanslı hesaplama bilgisayarları ülkemizdeki benzeri laboratuvarlar içinde en yeni ve en güçlü işlemci ve ekran kartı donanımına sahip. Ayrıca yapay zekâ laboratuvarlarımız bölümümüz bünyesinde açılan Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans ve Doktora programları öğrencileri tarafından ve Özel Sektör firmaları tarafından da kullanılabilmektedir. Bunlara ek olarak özellikle Yapay Zekâ alanına yönelik bir Yüksek Lisans Programımız için de hazırlık çalışmalarımızı tamamlayarak Yüksek Öğretim Kurumu’na başvurmak için gerekli girişimlerde bulunduk. Hem Yapay Zekâ Yüksek Lisans programı hem de Bilgisayar Mühendisliği Doktora programımız Bursa’da bu alanda açılan ilk ve tek program olma özelliğini taşıyor.

Yapay zekâ yatırımlarımız ilk meyvelerini vermeye başladı

BTÜ’nün yapay zeka alanında yaptığı altyapı, müfredat ve öğretim üyesi yatırımlarının ilk meyvelerini vermeye başladığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, ‘’ Öğretim Üyelerimizin tamamı ülkemizin önde gelen üniversitelerinde Bilgisayar Bilimleri alanında eğitim almış akademisyenlerden oluşmaktadır. Bölümümüzde, ülkemizin yazılım alanında dışa bağımlılığını azaltmak ve ulusal yazılımların geliştirilebilmesine destek olmak adına açık kaynak ve özgür yazılım ilkelerine destek vererek öğrencilerimizin bu alanlarda da bilgi sahibi olmasını önemsiyoruz. Ayrıca, ağ ve bilgi güvenliği alanına ilgi duyan öğrencilerimizi de bu alanda açılan seçmeli dersler ile destekliyoruz. Bölümümüz, lisans programında "Hesaplamalı Biyolojiye giriş" dersi ile Bilgisayar Mühendisliğinin en güncel çalışma alanlarından biri olan Biyoinformatik alanına da yönelebilecek Bilgisayar Mühendisleri yetiştirmek amaçlamaktadır. Bölümümüzde Sektörel Eğitim Programı uygulanmakta olup öğrencilerimiz son yılın 1 dönemini işyerinde proje tabanlı eğitim alarak geçirmektedir. Bölümümüz bünyesinde yapay zeka, makine öğrenmesi, büyük veri teknolojileri, siber güvenlik ve  biyoinformatik alanlarında eğitimler vererek ülkemize akademik ve bilimsel alanda katkılar sağlamaya devam ediyoruz. Bu alanlarda kısa sürede elde ettiğimiz başarılardan bazıları şöyle: 2021'de 2.sınıf öğrencilerimizin görev aldığı "Doğal Dil İşleme ve Derin Öğrenme Yöntemleri Kullanılarak Metinden Kumaş Deseni Üretilmesi" isimli projeleri TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında destek almaya hak kazanmıştır. Mart 2021'de Akıllı Sistemler Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencimizin hazırladığı yüksek lisans tezi TÜBİTAK 2210-D programı desteği almaya hak kazanmıştır.