BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Çevre ve Ekonomi Dostu Projeye TÜBİTAK Desteği

Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2021 , Pazartesi


Çevre ve Ekonomi Dostu Projeye TÜBİTAK Desteği

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Rümeysa Yavuz, TÜBİTAK Bilim İnsanı Geliştirme Destek Programları kapsamında destek almaya hak kazandı.

Teknolojik dönüşümün ve iyileşmenin artırılması ve üniversite-sanayi işbirliklerinin geliştirilmesi amacıyla TÜBİTAK alanında başarılı lisans ve yüksek lisans öğrencilerini desteklemekte. Bu desteklerden TÜBİTAK 2210-C Öncelikli Alanlar Yüksek Lisans Burs Programı kapsamında burs almaya hak kazanan Yavuz, çalışmasını İleri Fonksiyonel Malzeme Ve Enerjik Malzeme Teknolojileri Dalında polimerik malzemeler membranları kullanılarak biyoyakıt metilalin saflaştırılması üzerine BTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Ünlü danışmanlığında yürütüyor.

Yürüttükleri çalışma ile enerji ve ulaştırma sektörlerinde emisyon kontrolüne yönelik önemli katkılar sağlanacağını aktaran Yavuz, “Biyoyakıtlar ve yakıt biyokatkı maddeleri çevre dostu olmaları, ülkelerin enerji kaynaklarını çeşitlendirmeleri ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmaları nedeniyle stratejik olarak öneme sahip sürdürülebilir yakıt malzemeleridir.11. Kalkınma planındada kimya sektöründe katma değeri yüksek, sürdürülebilir,  çevre dostu ve rekabetçi ürünlerin üretilebildiği, ülkemizin ithalat bağımlılığının azaltılması, çevre ve doğal kaynakların korunması, kalitesinin iyileştirilmesi, her alanda çevre ve iklim dostu uygulamaların gerçekleştirilmesi gibi birçok önceliklerden söz edilmekte. Tez çalışmamda ele aldığımız yakıt katkı maddesi ve yeşil solvent metilalin saf olarak elde edilmesi de bu öncelikli alanların başında gelmekte. Yürüttüğümüz çalışma kapsamında Metilal dediğimiz maddeyi saf olarak elde ederek yakıt katkı maddesi olarak kullanılmasını sağlayacak ve sera gazı emisyonuna sebep olan enerji ve ulaştırma sektörlerinde emisyon kontrolüne yönelik önemli katkılar sağlamış olacağız.” şeklinde konuştu.

Metilalin aynı zamanda yeşil solvent olarak pek çok sektörde kullanılmasının kimya sektöründe, yüksek katma değerli, insan ve çevre sağlığına duyarlı ürünlerin üretim ve ihracatı artıracağını belirten Yavuz böylece hem ekonomiye hem de doğaya önemli katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Tez çalışmasının hem literatüre hem de sanayiye önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan proje danışmanı Doç. Dr. Derya Ünlü, “Literatürde kullanılan ticari membranlara alternatif fonksiyonel membranların sentezlenecek olması ve sentezlenen membranların özellikle metilal saflaştırmaya yönelik olmasının öncelikli alan ileri fonksiyonel malzemeye önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda üretilecek fonksiyonel membranların yerli üretimi maliyeti önemli derecede düşürerek, ithal ticari membranlara önemli bir alternatif oluşturacak. Yerli ürün üretimi yapmaya elverişli olması açısından da bu tez çalışmasını önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.