Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Pakistan’a dört günlük bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Rektörü Prof. Dr. Sürmen dost ve kardeş ülke Pakistan’ın bazı üniversiteleriyle akademik işbirliği imkânlarını araştırmak için 4 Kasım Çarşamba günü başladığı çalışma ziyaretini tamamlayarak Bursa’ya döndü.
İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) üyelerinin rehberliğinde gerçekleşen çalışma ziyaretin ilk gününde Rektör Prof. Dr. Sürmen, Pakistan’a yaptığı Milli Savunma Üniversitesi’ni (National Defence University-NDU) ziyaret etti. Prof. Dr. Sürmen burada NDU Rektörü ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu tarafından karşılandı. NDU Rektörü’nün üniversite hakkında çeşitli bilgiler verdiği ziyaret esnasında Pakistan’ın bulunduğu coğrafyanın stratejik, askeri ve siyasi yönden istikrarsız olan yapısı nedeniyle ağırlıklı olarak savunma teknolojileri ve stratejileri konusunda çalışmaların yapıldığını söyledi. NDU Rektörünün bilgilendirme konuşmasında, Üniversitede batı ülkelerindekine eşdeğer nitelikte ülkeler bazında sosyal ve psikolojik analizlerin stratejik bir yaklaşımla ele alındığını aktarması BTÜ Rektörü Prof. Dr. Sürmen tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen’in burada yaptığı kısa konuşmada Bursa Teknik Üniversitesi’ni tanıtarak, üniversitenin edinmiş olduğu misyon üzerine bilgi verdi. Her iki üniversite arasında kurulabilecek işbirliklerinin bulunduğunun altını çizdi.
Prof. Dr. Ali Sürmen NDU ziyaretini tamamladıktan sonra Türkiye’nin Pakistan Büyükelçisi S. Babür Girgin’i ziyaret etti. Büyükelçi Girgin Türkiye’nin güzide şehri Bursa’nın Teknik Üniversitesi Rektörünün kendilerini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Türk bilim ve iş dünyası için önemli bir potansiyele sahip olan Pakistan’ın bu potansiyele daha fazla istifade edilmesine olanak sağlayacak olan ziyareti önemsediğini belirtti. Bu ziyaretin Bursa’nın akademik hayatına olduğu kadar, sanayisi için önem taşıdığını söyledi. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen’in burada yapacağı çalışmaların başarısının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık ayının sonuna doğru yapacağı ziyaret ile perçinleneceğini ifade etti. Büyükelçi ayrıca BTÜ’nün yapacağı uluslararası değişim anlaşmalar çerçevesinde öğrenci almaya Pakistan’dan başlamasının da çok isabetli olacağını düşündüğünü söyledi. Prof. Dr. Ali Sürmen buradaki konuşmasında “Ülkemiz ile Pakistan arasındaki tarihten gelen gönül bağı var. Bu gönül bağı nedeniyle, temaslarımız resmi görünümünden kurtularak Pakistan’ın geçirmekte olduğu zor süreçten kurtulmasına katkı niteliğine bürünmesinden mutluluk duymaktayım. Pakistan’ın yarım asır önceki ümit vaat eden günlerine dönmesine BTÜ olarak nasıl katkıda bulunabileceğimizi araştırmaya geldik” dedi.
Çalışma ziyaretinin ilk gününün sonunda Rektör Prof. Dr. Sürmen, kendisini eşlik eden IHH heyeti ile birlikte TİKA (Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı) Pakistan Temsilciliği’ni ziyaret etti. Burada Koordinatör Mehmet Şamil Emin ile görüştü. Görüşme sırasında TİKA’nın ülkemiz adına yurt dışında yürüttü faaliyetlerinin önemine değinen Rektör Prof. Dr. Sürmen, BTÜ’nün Pakistan’daki eğitim kurumları ile yapmayı planladığı işbirliklerinin verimliliği açısından, ülkemiz adına Pakistan’da faaliyet gösteren resmi ve sivil kuruluşların desteğine ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen, Pakistan’daki ikinci gününe bir vakıf üniversitesi olan Riphah Uluslararası Üniversitesi ziyaretiyle başladı. Tıp ve Mühendislik Bilimleri üzerine çalışmaları ile öne çıkan Riphah Üniversitesi yöneticileri sahibi oldukları akademik tecrübeyi Bursa Teknik Üniversitesi ile paylaşabileceklerine değinerek, en kısa zamanda ortak programlar oluşturmak ve öğrenci-öğretim üyesi değişimine başlamak istediklerini söylediler. Üniversitenin FM Radyosunda 10 dakika süren canlı yayına da katılan Prof. Dr. Sürmen, Pakistanlı öğrencilere “ülkelerinin 60’lı yılların parlayan bir yıldızı olduğunu, Pakistan’ın halen birçok ülkede bulunmayan teknolojiye sahip olduğunu, bu anlamda Pakistan’ın her şeye sıfırdan başlayan bir ülke olmayıp kendi yitiğini aradığını belirterek, üzerinde oynanan iç ve dış oyunları bertaraf etmek için Pakistan’ın önünde Türkiye gibi bir örnek olduğunu” ifade etti. Prof. Dr. Sürmen bu yolda Pakistanlı öğrencilere çok rol düştüğünü ve her zamankinden daha çalışkan, daha bilinçli ve dik duruşlu olmaları gerektiğini belirtti.
Riphah Uluslararası Üniversitesi’nden sonra İslamabad’da bir vakıf üniversitesi olan İslam Üniversitesini ziyaret eden Rektör Sürmen ve İHH heyeti, burada İslam Üniversitesi Rektörü ve beraberindeki çok kalabalık bir yönetici ve akademisyen grubu tarafından karşılandı. Mühendislik birimleri bulunmakla beraber sosyal disiplinlerdeki eğitim-öğretimi ile öne çıkan İslam Üniversitesi yetkilileri üniversitelerinde Türk öğrencilerin bulunduğunu ve kardeş ülke Türkiye’nin üniversiteleri ile ilişkilerini daha ileri bir seviyeye taşımak istediklerini ifade ettiler. Ayrıca Türkçe öğrenimine olan talepten dolayı önümüzde ki yıllarda Türkçe hazırlık okulu açmak istediklerini belirttiler. Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen’de üniversite olarak farklı disiplinler üzerine çalışmaya ağırlık verseler de her türlü akademik yardımlaşmayı ve istişareyi önemsediklerinin altını çizerek, Türkçe dil eğitimi konusunda kendilerine yardımcı ve rehber olabileceklerini aktardı.
Rektör Prof. Dr. Sürmen Pakistan’daki ziyaretlerinin ikinci gününde, Milli Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (National University of Science and Technology-NUST) ile devam etti. Üniversitenin Rektör Vekili Prof. Dr. Asaf Raza tarafından karşılanan Prof. Dr. Sürmen, bu üniversitenin Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün Lisansüstü Araştırmalar Laboratuvarıyla birlikte Makine Mühendisliği Araştırma Laboratuvarlarında incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Sürmen bu laboratuvarlarda üst düzey araştırma çalışmalarından çok etkilendiğini ifade ederek “en önemlisi gördüğüm araştırmaların istisnasız tümünün hayata dair olması ve ordu ve sanayiden gelen taleplere yönelik olarak başarılı çalışmaların bulunması” dedi. Rektör Prof. Dr.Sürmen bu üniversite ile yapılacak işbirliklerinden çok istifade edebilecekleri izlenimini edindiğini belirterek BTÜ’nün şu anki gelişim süreci itibarı ile bu ülkedeki işbirliği yapmasına en uygun üniversite olduğunu ifade etti.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen ziyaretinin üçüncü gününde, Keşmir Özerk Bölgesi başkenti olan Muzafferabad kentine geçti. Keşmir Özerk Bölgesi’nin Başkenti Muzafferabad’daki Eğitim Bakanlığını ziyaret ederek Bakan Yardımcısından, Keşmir’in eğitim sistemi ve eğitim faaliyetleri ile ilgili brifing aldı. Brifingin sonrasında Bakanlık yetkilileri Türkiye’nin deprem ve sel felaketlerinden sonra eğitim kurumlarının yeniden yapılanması için kendilerine verdikleri destekten memnun olduklarını ifade ettiler. Prof. Dr. Sürmen brifing sonrasında Keşmir gibi coğrafi zorlukları olan bir bölgedeki okullaşma ve okur-yazar oranlarının yüksek olmasını hayret ve takdirle karşıladığını vurguladı.
Prof. Dr. Ali Sürmen ve İHH heyeti daha sonra Muzafferabad’da Türkiye tarafından yaptırılan Türk Camii’nde cuma namazı kılmasının ardından Keşmir Azad Jammu Üniversitesi ziyaret etti. Üniversite Rektör Yardımcısı konuşmasında Türkiye’ye olan derin sevgi ve muhabbetlerini dile getirdi. Sözlerine Türkiye’den gelecek beş öğrencinin burslu olarak kendi üniversitelerinde öğrenim imkânı sağlama sözü vererek devam eden Rektör Yardımcısı, kendilerinin de Türkiye’ye öğrenci göndermekten mutlu olacaklarını söyledi.
Aynı gün Muzafferabad’da İHH’nın himayesinde faaliyet gösteren Khubaib Vakfı Rara Koleji’ndeki yetim öğrenciler ziyaret edilerek onlara hediyeler verildi. Rektör Prof. Dr. Sürmen, Pakistanlı öğrencilerin bu kolejde, iyi eğitim almalarından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
Ziyaretin son gününde Harıbur Kentine gidilerek buradaki Mevlana ve Haribur Kolejleri ziyaret edildi. Haribur Koleji’nde Afganistan ve Pakistan’daki kimsesiz ve yetimlerin korunmasının öncüsü olan Bahattin Yıldız adına inşa edilen yemekhane ile caminin açılış törenlerine katıldı. Rektör Sürmen burada öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada kendilerini herhangi bir öğrenci yerine koymamalarını, Pakistan üzerinde oynanan oyunların bertaraf edilmesinde kendilerine büyük yük düştüğünü, bunun için çok daha fazla bilinçli, kararlı ve inançlı olmaları gerektiğini söyledi.
Pakistan’da sürdüğü dört günlük çalışma ziyaretinin sonunda yapılan veda töreninde Prof. Dr. Sürmen’in özellikle öğrencilerin ellerini sıktıktan sonra, bırakmak istememeleri heyette duygusal anların yaşanmasına yol açtı.