BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Rektör Karademir Çevrimiçi Toplantıda Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2020 , Pazar


Rektör Karademir Çevrimiçi Toplantıda Öğrencilerle Bir Araya Geldi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın organize ettiği çevrimiçi toplantıda BTÜ bünyesindeki 55 öğrenci topluluğunun başkanları ile bir araya geldi. 

Covid-19 salgını sonrası başlatılan uzaktan eğitim sistemi, sınavlar, staj ve Sektörel Eğitim Programı (SEP) konularında öğrencilerin sorularını cevaplayan Rektör Karademir sözlerine; “Öncelikle uzaktan eğitim sitemini kuran ve ders girişleri ile destek veren personelimize ve sisteme çok kısa sürede adapte olan siz değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Yeni ve yenilikçi bir üniversite olarak eğitimi kesintiye uğratmadan sürdürmeye çalışıyor ve krize adapte olmak konusunda başarılı bir süreç geçiriyoruz.” diyerek başladı. Rektör Karademir üniversitede okuyan kendi çocukları dolayısıyla öğrencilerle empati kurabildiğini belirterek; “Akademik ve idari tüm birimlerimiz ile sizlerin yanındayız, eğitim sistemine ruhunu veren en önemli aktör öğrencilerdir.” dedi.

Salgın tedbirleri ve normale geçiş süreci ile ilgili öğrencilerden gelen; uygulamalı dersler, staj, tek ders ve SEP sorularına cevap veren Rektör Karademir; “Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili Bakanlıklarımız ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamaları doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Süreç normale döndüğünde ve tekrar örgün eğitime geçtiğimizde özellikle uygulamalı derslerde oluşan açığı hızlandırılmış ders programları ile kapatacağız. Salgın tedbirleri ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle öğrencilerimizi üniversiteye alamadığımız bu süreçte dijital ortamı kullanarak ilerlemek durumundayız. Laboratuvar uygulamaları konusunda akademisyenlerimizin deneyleri video çekimler ile internet üzerinden aktarması yolunu kullanabiliriz. Süreci mevcut şartlar ile yönetmek durumundayız. Bir ve ikinci sınıftaki arkadaşlarımız ileride telafi yapabilecekler ama özellikle son sınıf öğrencilerimizin durumu daha farklı. Son sınıf stajlarını kaldırdık, iki yaz stajı yerine süresini uzatarak tek staja inebiliriz. Öğrencilerimizi dördüncü sınıfın birinci yarıyılında sektörde tam zamanlı çalışmaya yönlendirdiğimiz YÖK onaylı Sektörel Eğitim Programımız (SEP) salgın nedeniyle sekteye uğrarsa kendi bölümlerimiz içinde çözümler arayacağız. Laboratuvar çalışmaları ya da proje uygulamalarına yönelebileceğiz. Gerekirse SEP uygulamasının yarıyılını da değiştirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin internet üzerinden yapılacak sınavlar konusundaki sorularını cevaplayan Rektör Karademir; “Tedirginliklerinizi anlayışla karşılıyoruz. Final sınavları, anlatılan ders içeriğine göre öğrencilerin internet bağlantı şartları doğrultusunda ayarlanabilecektir. Sınav süreleri konusunda hocalarımız esnek ve duyarlı davranacaklardır. Rektörlük olarak bunu takip ediyoruz. Jürili yüksek lisans sınavlarını dahi internet üzerinden gerçekleştirebilmekteyiz. Tüm gayretimiz siz değerli öğrencilerimizin faydası ve mutluluğu için. Çevrimiçi sınavlarda öğrencilerimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız.” dedi. Rektör Karademir; “Covid-19 sonrası uyguladığımız uzaktan eğitim sistemi ile araştırma odaklı çalışma ve ödevler ön plana çıkmaktadır. Normal sınavlarda dahi süre yetmeme durumlarıyla karşılaşmaktayken dijital sistemde sınırlı sürelerde kamera açık sınavlar yapmak doğru olmayabilecektir. Tüm çalışmalarımızı, öğrencilerimizin bu süreci en üst seviyede bilgi edinerek geçirebilmeleri için sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin karamsarlığa kapılmamaları gerektiğini belirten Rektör Karademir; “Normal örgün eğitim ile devam ediyor olsak bile üniversiteden alacağınız bilgilerin üzerine iş dünyasında edineceğiniz becerileri eklemek ve sürekli üstüne koyarak kendinizi geliştirerek ilerlemek durumundasınız. Hangi dersleri alırsanız alın, mezuniyet notunuz ne olursa olsun endüstri 4.0 ile birlikte 5-10 sene içerisinde bazı meslekler ortadan kalkarken yenileri devreye girebilecektir. Yaşadığımız süreç nedeniyle karamsarlığa kapılmak yerine kendimizi sürekli geliştirmek durumundayız. Tüm çaba ve gayretimiz sizlerin mutluluğu ve mezun olduktan sonra iyi yerlere gelebilmeniz için. Sizin için varız.” cümleleri ile sözlerini sonlandırdı.

Öğrenciler ise Ramazan ayında iftar öncesinde iki saatten uzun bir süre boyunca kendilerinin ve arkadaşlarından gelen soruları yanıtladıkları için Rektör Karademir ve Rektör Yardımcısı Ünal’a teşekkürlerini ilettiler.