Dr. Öğretim Üyesi Gazanfer Anlı Öğrencilerin Tatil ve Uzaktan Eğitim Kaygısına Yönelik Soruları Yanıtladı
Bursa Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gazanfer Anlı COVID-19 virüsünün pandemi boyutuna ulaşması nedeniyle okulların tatil edilmesi ve uzaktan eğitim tedbirlerine geçilmesi ile birlikte öğrencilerin evlerine kapanmasının öğrenci psikolojisine olan etkilerine yönelik Anadolu Ajansı’na bir mülakat verdi. Anlı, salgın hastalığa neden olabilen ve tedavi edilmediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu gibi hastalıklara yol açan Corona virüsü nedeniyle eğitime ara verilmesinin öğrencilerin gerek sağlık gerekse eğitim kaygılarını artırıp artırmayacağı yönündeki soruları yanıtladı. Özelde tüm öğrenciler genelde vatandaşlar adına sosyal izolasyon kavramının şu günlerde önemli bir hale geldiğinin altını çizen Dr. Gazanfer Anlı “Toplumsal izolasyon nedeniyle evden çıkmamak belki negatif olarak görülebilir, ancak bunu öğrencilerimizin pozitif algılamasında yarar var. Süreci olumsuz düşünmek yerine biraz daha mutlu ve umutlu olarak belli şeyleri gerçekleştirebilirler. Malum ev içerisinde daha fazla zaman geçirilecek, bu nedenle zamanın efektif kullanılması adına planlamaların yapılması çok önemli. Günlük ve haftalık planların yapılmasının da ayrıca önemli olduğunu düşünüyorum. Olumsuz düşünmeye başlarsak olumsuza yorarız, bu süreci pozitif yorumlayıp gerek yapamadığımız evsel aktivitelerin gerekse aile içi iletişimin artırılması adına bir fırsat gibi görebiliriz” şeklinde konuştu.
Sınav Kaygısı Yaşayan Öğrencilerimizin Ailelerine Çok İş Düşüyor
Salgın için alınan tedbirler doğrultusunda okula ve özel derse gidemeyen öğrenciler adına aile bireyleri arasındaki iletişimin kaygıyı oldukça azaltacağına değinen Dr. Anlı anne ve babaların mümkün olduğu kadar çocuklarına “biz sana güveniyoruz” telkininde bulunması gerektiğinin altını çizdi. Ebeveynlerin “sen elinden geleni yap, sonuç bizim için önemli değil” demelerinin öğrenciler üzerindeki sınav baskısını ayrıca azaltacağına değindi. Haziran ayında yapılması planlanan sınavlar ertelenir mi ertelenmez mi kaygısının gereksiz olduğuna söyleyen Anlı, “Her iki olasılığı da düşünelim ama ertelenmeyecek olan periyottaki zamana göre hazırlıklarımızı yapalım. En mantıklısı Haziran ayında olacakmış gibi çalışmaya devam etmek, peki ertelenirse ne olur, bunu da pozitif düşünelim daha fazla çalışmış oluruz ve fazla çalışmanın bir eksisi olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Hobilerinize Devam Edin
Aile içi iletişim ve kişisel hobiler bu süreçte öğrencilerimize yol gösterici olacaktır diyen Dr. Öğretim Üyesi Gazanfer Anlı, “Daha önce kazanılmış hobiler varsa, bağlama, keman, gitar gibi, bunlara devam edilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca bu boş zamanlarını ders dışı araştırmalar için kullanabilirler, kendi istedikleri ve gelecekte çalışmayı düşündükleri meslekler hakkında araştırma yapıp daha fazla bilgi edinebilirler, yabancı dillerini geliştirebilirler. Gündemi takıntılı bir şekilde takip etmek yerine, gençlere tavsiyemiz, sadece güvenilir kaynaklardan aldıkları bilgilere itibar etmeleri ve bu süreci kendi gelişimleri yönünde kullanmaları yönündedir” ifadelerini kullandı.