Deprem Gerçeği Muhtarlar Buluşmasında Anlatıldı
Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi işbirliğinde 1 - 7 Mart Deprem Haftası kapsamında Muhtarlar Buluşması programı düzenlendi. Etkinlikte deprem öncesi, deprem sırasında ve sonrasında yapılacak çalışmalarda mahalle muhtarlarına düşen görevler hatırlatıldı.
Ülkemizin deprem kuşağında yer alması, yakın zamanda Manisa, Elazığ, Malatya ve Van illerimizi etkileyen depremler deprem gerçeğini yeniden ülke gündemimize taşımıştır. Özellikle deprem olmak üzere diğer doğal afetlere karşı toplumsal bilincin yerleştirilmesi amacıyla, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte sivil toplum örgütleri ile ortak çalışmalarda yer almaktadır.
BTÜ’nün yürüttüğü iş birlikleri içerisinde 1 - 7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte “Muhtarlar Buluşması” programı düzenlendi. Programın açılışında ilk konuşmacı olan İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Mehmet Ali Gerdan, afet yönetiminin mahallede başladığının altını çizdi. Afet yönetiminde mahalle muhtarlarına da önemli görevler düştüğünü belirten Gerdan, Bursa ilinin 17 ilçesinde afet durumlarında kullanılacak olan toplanma alanlarının belirlendiğini söyledi. Müdür vekili Gerdan, belirlenen alanlar hakkında mahalle halkının bilgilendirilmesi ve afet anında toplanmaya müsait başka alanlar olması halinde ise bunların AFAD'a bildirilmesinin de muhtarların görevi olduğunu hatırlattı.
Prof. Dr. Karademir: Afet Öncesi Yapılması Gerekenlere Daha Fazla Önem Vermeliyiz.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir programda yaptığı konuşmada "Aklını kullanarak problemleri çözen, bilgi üreten, bilgiyi kaydeden ve gelecek nesillerine aktaran insanoğlu, dünyada tüm canlılara ve hatta bilgi olarak kendisinden zayıf olan toplumlara hükmetmiştir. Ancak kazanılmış ve tecrübe edilmiş bilgileri kullanmakta ne kadar istikrarlı davranıyoruz, sorgulamak lazım. Depremlerin oluşumları hariç çoğu mal ve can kaybına neden olan ve doğal afet olarak adlandırdığımız birçok doğa olayı aslında doğrudan veya dolaylı olarak insan kaynaklıdır. Dere yatağına yerleşim yaparsanız, sel baskınından bahsetmek yanlış olur. Depreme hazırlıklı olma konusunda da test edilmiş bilgileri kullanmamız gerekir. 3 kat değil 2 kat, 5 oda değil 3 odaya razı olsak, 100 lira değil 110 lira harcayabilsek, birazcık açgözlülüğü terk etsek ve bilimsel verilere göre hareket etsek aslında depreme hazırlıklı olacağız. AFAD ve Kızılay, ülkemizde ve dünyada afet sırasında ve sonrasında harikalar yaratıyorlar. Ancak özellikle afet öncesi yapılması gerekenlere daha fazla önem vermeliyiz. Bu noktada ise üniversitelere ve bilimsel çalışmalara toplum olarak itibar etmeliyiz. Bursa Teknik Üniversitesi bu açıdan ilgili birimleri ile şehrimizin ve milletimizin hizmetindedir." şeklinde düşüncelerini paylaştı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Elazığ depreminde kendisinin tanık olduğu bir gerçeği hatırlatarak, insanları aslında depremin değil kalitesiz inşa edilen binaların öldürdüğünü vurguladı. Elazığ'da yan yana olan iki binadan birinin yıkıldığını, diğerinin ise sağlam bir şekilde ayakta kaldığını söyledi. Başkan Aktaş, Elazığ ve Malatya depreminde, Bursa olarak depremin ertesi günü bölgeye 3 tır yardım malzemesi ve bir arama kurtarma ekibi sevk ettiklerini dile getirdi. Türkiye’nin deprem kuşağında bir ülke olduğunu dolayısıyla Bursa’nın da riskli bir bölgede olduğunu bildiren Başkan Alinur Aktaş, deprem olmadan gerekli önlemlerin alınmasının ve her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmanın önemli olduğunu vurguladı.
Bursa Valisi Yakup Canbolat konuşmasında Bursa'nın aktif deprem kuşağı üzerinde olduğunu hatırlatarak, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) verilerine göre Bursa'da aktif 7 fay hattı bulunduğunu belirtti. Doğal afetlerle mücadele konusunda sadece bir kurum veya bir makamın sorumlu olmadığını hatırlatan Vali Canbolat, toplumun her kesiminin afetlerle ilgili çalışmaların bir parçası olması gerektiğini kaydetti. Bu anlamda, muhtarların mahallelerini çok iyi bilmesi gerektiğini ifade eden Vali Canbolat, muhtarların mahalle sakinlerinin toplanma alanlarını bilmesini sağlamalarını istedi.
Etkinliğin açılış konuşmalarının ardından yapı güvenliği konusundaki sunumuna başlayan Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan da önce Bursa’nın deprem tarihçesi hakkında bilgi verdi. Deprem afetine uğramadan önce yapılarımızı doğru şekilde inşa edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Bayhan, konut alırken dikkat edilecek hususlar, yapı güvenliği açısından deprem öncesi, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri aktararak sunumunu sona erdirdi.