Bursa Teknik Üniversitesi’nde Dijital Dönüşüm
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda 2015 yılında uygulamaya aldığı Elektronik Belge, Form ve Süreç Yönetim Sistemi (EBYS) ile kurumsal süreçlerinde ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağladı. Buna ek olarak, CBKSoft tarafından gerçekleştirilen En Yeşil Ofisler araştırmasında Türkiye’nin en çevreci üniversiteleri arasında yer almayı başardı. BTÜ, halen devam eden daha gelişmiş entegrasyon süreçlerinin hayata geçirilmesi ile daha etkin bir işleyiş hedeflemektedir.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Öğrencilerimize daha hızlı hizmet vermek adına diploma ve eki, öğrenci belgesi, transkript ve geçici mezuniyet belgesi, elektronik imzalı olarak EBYS üzerinden verilmeye başlanmıştır. Bu uygulamamız, dijital dönüşüm adına kayda değer bir örnek. Uygulama ile yeni mezunlar artık uzun süre beklemek zorunda kalmadan diplomalarına kavuşuyor. Teknolojik gelişmeleri takip eden ve zamandan tasarruf etmeyi hedefleyen Üniversitemiz, Öğrenci Bilgi Sistemi ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi programlarını entegre ederek, bu uygulamaları başarıyla aktive etmiştir.”
Genel Sekreter Prof. Dr. Sami İmamoğlu ise yapılan bu entegrasyonların yalnızca öğrencilere değil, aynı zamanda personele de kolaylık sağladığını belirterek; personelin izin talepleri, görevlendirme belgeleri ve dilekçelerinin de elektronik imzalı olarak EBYS üzerinden alınabildiğini belirtti.
Mobil Uygulama ile Hız ve Verimlilik Arttı
Bilgi İşlem Daire Başkanı Razik Cinkavuk ise; EBYS ile üniversitenin ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu sağladığını belirterek, elektronik ortamda yürütülen iş süreçlerinin otomatik hale getirildiğini, karar verme süreçlerinin hızlandığını, insan hatalarının en düşük düzeye indirildiğini ve böylece kurum içi iletişim kanallarının daha etkili bir hale geldiğini belirtti. Mobil EBYS uygulaması sayesinde ise elektronik belgelerin zaman ve mekândan bağımsız olarak paraflanıp imzalanabildiğini ve bu sayede işlem kuyrukları, tamamlanma süresi ve ofise bağımlığının azaldığını, üniversitenin işlemlerde ciddi bir zaman kazandığını vurguladı.
BTÜ Sürdürülebilir Çevre Topluluğu Kurucu Başkanı Perihan Işık ise, elektronik imzalı olarak sunulan öğrenci belgesi ve transkript hizmetlerden büyük memnuniyet duyduklarını belirterek; işlemlerin çok kısa sürelerde tamamlandığını ifade etti. Işık; EBYS ile sağlanan kâğıt tasarrufu sayesinde Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde başlatılan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesine de katkı olarak binlerce ağacın kesilmesinin önüne geçtiklerini, karbon salınımının azalmasına katkıda bulunulduğunu, kâğıt atıklarının azaltılması ile bu atıkların geri dönüşümünde harcanan enerjiden de tasarruf sağlandığını ve bundan büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.