BTÜ Öğrencisi Otonom Ekskavatör Projesi ile Birinci Oldu
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Rasim Aksoy elektrikli, uzaktan kontrollü ve otonom ekskavatör geliştirdi. Aksoy geliştirdiği ekskavatör ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘16. Özgün Proje Yarışması’nda birincilik ödülünün de sahibi oldu.
Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Tasarım dersi kapsamında; elektrikli, uzaktan kontrollü ve otonom çalışabilir bir iş makinesi fikrini hayata geçirdiğini belirten Aksoy projesi ile ilgili bilgiler aktardı: “Amacımız iş makinelerinin uzaktan ve gerektiğinde otonom (kendi kendine) çalışmasını sağlayarak operatörün can güvenliğini arttırmak ve sağlığa uygun olmayan tehlikeli çalışma şartlarından uzaklaştırmaktı. Üç aya yakın bir süreçte bilgisayar ortamında operatörün iş makinesini dışarıdan kontrol edebilmesine yönelik iki ve üç boyutlu tasarımlar geliştirdik. Sonrasındaki aşamada elektronik kodlamasını geçtik. Hangi tip piston ve motorlar ile daha verimli çalışabileceğini araştırdık. Otonom çalışabilmesi için yaptığı hareketleri kaydedebileceği düşük maliyetli step motorları kullanmayı uygun gördük. Hidrolik hareket sisteminde ise pistonlar yerine daha küçük bir prototip ve enerji verimliliği amacıyla şırıngalardan faydalanarak gerçek bir iş makinesinin 1/17,5 ölçeğinde bir modelini ürettik. Elektrikle çalışır olması doğrultusunda çevre dostu bir ekskavatör geliştirilmiş odu. Bu iş makinesi maden sahalarında, taş-kum ocaklarında, askeri alanlarda da kullanılabilecek. Projemizde kullandığımız RF haberleşme modülü ile iş makinesini kapalı ortamlarda 25 mt açık havada ise 100 mt mesafeden uzaktan kumanda edebilmekteyiz. Prototip ekskavatörümüz 30 cm en, 100 cm boy ve 50 cm yüksekliğinde olup 24 voltluk akü ile bir saat çalışabilmektedir. Konum öğrenme özelliği ile otonom çalışabilme imkânı da mevcuttur. Ders kapsamında gerçekleştirdiğimiz proje ile katıldığımız Elektrik Mühendisleri Odası Özgün Proje Yarışması’nda birincilik elde etmiş olmaktan da büyük mutluluk yaşadık.”
Elektrikli ekskavatör projesinin danışmanlığını yapan Dr. Öğretim Üyesi Ayetül Gelen; üçüncü sınıfta lisans dersi kapsamında yapılan bu çalışmanın farklı üniversite öğrencilerinin de katıldığı bir proje yarışmada birincilik almasının kendilerini sevindirdiğini belirtti. Gelen, yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “BTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde uygulanan sistemle dersler kapsamında her yarıyıl öğrenciler tarafından yüksek kalitede, çok sayıda özgün proje geliştirilmekte ve bu öğrencileri iş hayatına hazırlamaktadır. Ekskavatör projesinin çeşitli aşamalarında karşılaşılan teknik problemleri öğrenciyi yeni fikirler üretmeye yönlendiren yoğun bir çalışma sistemi ile çözüme ulaştırdık. Burada tamamen çalışan mekanik hidrolik ve elektronik bir sistem var. Güç kaynağı olarak içten yanmalı bir motor yerine günümüz teknolojisine uygun olarak elektrikli araç formatında tasarım yapıldı. Üretilen prototip, piyasada kullanılan ticari ekskavatörlerin 1/17,5 oranında bir ölçeklenmesidir. Sistem RF teknolojisi ile uzaktan kontrol edilebildiği gibi kendi başına da otonom çalışabilmektedir. Farklı haberleşme sistemleri ile uzaktan kontrol mesafesi arttırılabilmektedir. Öğrencimiz Rasim Aksoy’un ders kapsamında gerçekleştirdiği proje ile Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen proje yarışmasında birincilik elde etmesi de bizleri ayrıca sevindirdi.”