2023 Hedeflerine Ulaşmak Ar-Ge ve İnovasyondan Geçiyor
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (BTTO) tarafından “UFUK 2020” Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programları tanıtımı ve proje yazma eğitimi düzenlendi.
BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe sanayi temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Program açılış konuşmasında katılımcılara seslenen BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir teknoloji transfer ofisi kuran ve bunu anonim şirket yapısına kavuşturabilen en genç üniversite olduklarına vurgu yaparak; “Temel hedefimiz ürünlerimizin katma değerini yükseltmek olmalıdır. Elimizdeki hammaddeyi daha yüksek değerlere ulaştırarak ürüne dönüştürmeliyiz. Üretimi bilek gücü ile terleyerek değil, kalp ve beyin gücü ile çalışan bir ekosistemde gerçekleştirmeliyiz. Eğitim sistemimizi, mevzuatlarımızı ve sanayi yapımızı buna göre düzenlemeliyiz. Yenilikçi ve teknolojik ürünlere yönelerek Avrupa Birliği çerçeve programlarına ülke olarak verdiğimiz bütçe katkısından çok daha fazlasını proje başvuru sayımızı arttırarak geri alabilmeliyiz. Bursa Teknoloji Transfer Ofisi de bu amaçla akademi ve sanayiyi bir araya getiren eğitim ve programlar düzenlemekte, yenilikçi fikirlerin ürüne dönüştürülmesinde köprü görevi görmektedir.” şeklinde konuştu.
Ar-Ge ve İnovasyonun Şampiyonlar Ligi: UFUK 2020
TUBİTAK Avrupa Birliği Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi’nden Uzman Okan Saldoğan; yenilikçi fikirleri proje ve ürünlere dönüştürerek Avrupa Birliği Çerçeve Programlarına başvuran proje sayımızın arttırılması için çalıştıklarını belirtti. Bu eğitimin “Yenilikçi Devlet Üniversitesi” misyonu ile faaliyet gösteren BTÜ’de gerçekleştirilmesinin de ayrı bir önem taşıdığını ve katılımcıların doğru yerde olduklarını vurgulayan Saldoğan; “Günümüzde sanayi firmaları ve akademisyenler Ar-Ge konusunda sadece ulusal rakiplerle değil aynı zamanda uluslararası arenada dış rakiplerle de mücadele etmek durumundadır. Bugün üzerinde duracağımız UFUK 2020 Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programları, Ar-GE ve inovasyonun en üst noktası, şampiyonlar ligi konumundadır. 1984’te başlayan AB Çerçeve Programları bütçeleri giderek artmaktadır. UFUK 2020 Programı 2014-2020 yıllarını kapsamaktadır ve 76 milyar Euro genel bütçeye sahiptir. 2023’te Dünyanın en rekabetçi on ekonomisinden biri olma hedefimiz doğrultusunda bilim, teknoloji ve inovasyon programlarını geliştirmemiz gerekmektedir. Hedefimiz akademi ve sanayi projelerimiz ile bu fonlardan kendi katkı payımızdan daha fazlasını geri döndürebilmektir. Gerçekçi ve ayağı yere basan projeler ile doğru stratejiler belirleyerek, hangi ülkeler ile işbirliğine giderek başvurmak gerekiyor gibi noktaları doğru değerlendirerek katkı koyduğumuz bütçenin çok daha fazlasını geri almamız mümkün olabilecektir.” şeklinde bilgi verdi.
Sanayinin büyük aktörleri, KOBİ’ler, araştırma merkezleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler gibi birçok kurumun programa başvurabileceğini belirten Saldoğan Türkiye’nin günümüzde daha yoğun olarak KOBİ’ler ve üniversiteler üzerinden başvurularda bulunduğuna, bununla birlikte büyük sanayi firmaları kanalıyla da inovatif proje sayısını arttırmamız gerektiğine dikkat çekti. AB üyesi ülkelerin yanı sıra, Türkiye’nin de arasında bulunduğu asosiye (paydaş) ülkelerin ve uluslararası işbirliği hedef ülkeleri olmak üzere çok geniş bir coğrafyadan programa katılmanın mümkün olduğunu dile getiren Saldoğan, proje başvurularında araştırma ve inovasyonun temel kıstas olduğunu, yeni buluşlar ve ürünlerle birlikte mevcut ürünlerde iyileştirme projeleri ile de başvuru yapılabileceğini belirtti.
Eğitimin ikinci aşamasında BTTO Fon Kaynakları, Proje Geliştirme ve Girişimcilik Uzmanı Fatma Saime Erdönmez UFUK2020 Proje başvurusu için uygun tema bulma, başvuru geliştirme aşamaları ve proje başvuru yazımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.