BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğrencilerine İki Farklı Projede TÜBİTAK Desteği

Yayın Tarihi : 19 Şubat 2019 , Salı


BTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğrencileri İki Farklı Proje ile TÜBİTAK Desteği Kazandı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Metalurji ve Malzeme  Mühendisliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri Ali Engin ve Ayberk Uzer; "A380 Alaşımında Tane İnceltme İşlemine Bağlı Olarak Akışkanlık ve Mekanik Özelliklerin Geliştirilmesi" projesi ile Umut Göl ve Merve Özaydın ise "A356 Alaşımında Sr Miktarına Bağlı Olarak Modifikasyonun Akışkanlık ve Mekanik Özelliklere Etkisinin İncelenmesi" projesi ile TÜBİTAK 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

TÜBİTAK desteği alan projelere danışmanlık yapan Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Uludağ; “Her iki proje de tamamen sanayiye yönelik malzeme geliştirilmesi ve incelenmesini kapsamaktadır. Sanayi uygulamalarında malzeme seçimi yapılırken dikkat edilen önemli noktaların başında hafiflik gelmektedir. Hafif ve aynı zamanda uzun ömürlü metalik malzemeler otomotiv, havacılık ve savunma sanayi gibi sektörlerin ciddi bir şekilde ihtiyaç duydukları malzemelerdir. Projelere konu olan alüminyum alaşımları hafif oldukları kadar mukavemetleri de iyileştirilebilen malzemelerdir. Öğrencilerimiz ilk projemizde KIRPART Otomotiv firması ile M. Raşit Eryılmaz danışmanlığında, diğer projemizde ise Yeşilova Holding ile Ar-Ge Müdürü Gökhan Tekin danışmanlığında çalışmalarını sürdürecekler.  Hem üniversite hem de sanayi danışmanlığında hazırlanıp yürütülecek olan bu projeler, öğrencilerin henüz lisans öğrenimleri sırasında proje yazma ve yürütme becerilerini geliştirmekle birlikte sanayinin de ihtiyaç duyduğu araştırma sonuçlarını sağlayacaktır.”  ifadelerini kullandı.

BTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz Uzunsoy, TÜBİTAK’ın 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezi Destekleme Programı’nın hem öğrenciler hem de üniversitelerin sanayi paydaşları için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Uzunsoy açıklamasında; “BTÜ olarak yenilikçi devlet üniversitesi sloganımızdan hareketle daha çok sayıda öğrencimizin proje yazma, yürütme ve bilimsel araştırma yapma bilinci kazanması için bu tarz projelere yönlendirilmesini ve bitirme tezi konularının sanayi sorunlarına çözüm geliştirecek şekilde seçilmesini önemsiyoruz. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümü olarak aynı dönemde iki farklı proje ile TÜBİTAK desteği almış olmaktan mutluyuz, öğrencilerimizi ve danışman öğretim üyemizi tebrik ediyor, desteklerinden dolayı da sanayi ortaklarımız KIRPART A.Ş. ile Yeşilova Holding’e ve firma yetkililerine teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.