BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


BTÜ’de NARKOREHBER Eğitimi

Yayın Tarihi : 08 Ocak 2019 , Salı


BTÜ’de NARKOREHBER Eğitimi

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından “Uyuşturucu ile Mücadele Narkorehber Eğitimi” düzenlendi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’ndan Mustafa Volkan Tahpur tarafından 24 yaş üzeri yetişkinlere yönelik verilen eğitime BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamdi Öğüt, Genel Sekreter Prof. Dr. Sami İmamoğlu ve çok sayıda personel katıldı. Bursa’da iki üniversite ile de ortak çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Tahpur, cezaevlerinin uyuşturucudan yakalananlar ile dolu olduğunu vurgulayarak; “Terör örgütleri finansmanlarının büyük kısmını uyuşturucu ticaretinden karşılıyor, Avrupa uyuşturucu pazarının %80’i PKK’nın elinde. Doğuda yapılan operasyonlar ile PKK’ya büyük darbe vurduk. Bursa özelinde de Emniyet olarak son dönemde önemli çalışmalar yapıyoruz.  Bizim gözümüzde her kullanıcı potansiyel birer satıcıdır. Bu anlamda nihai çözüme ulaşmak Emniyetin ya da devletin bazı kurumlarının değil toplumun tüm kesimlerinin topyekün mücadelesini gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.

Bağımlılık yapıcı madde çeşitleri ve kişileri bağımlılığa iten nedenler konusunda bilgiler aktaran Tahpur, uyuşturucu satıcılarının ilk hedefinin sigara kullananlar olduğuna dikkat çekerek bağımlılıkla mücadelenin de sigaradan başlaması gerektiğini ve bu konuda ailelere büyük görev düştüğünü belirtti. Doğal uyuşturucu maddelerin geçmişten buyana doğudan batıya ticaretinin söz konusu olduğunu ileten Tahpur; “Ülkemizde ve Bursa’da özellikle son yıllarda sıkça görülen metamfetamin, ecstasy, captagon, bonzai gibi sentetik uyuşturucular batı kaynaklıdır. Sentetik uyuşturucular merdiven altı diyebileceğimiz ortamlarda zehirli kimyasalların çok çeşitli oranlarda bilinçsizce bir araya getirilmesi ile üretilmekte, 5-10 TL’den başlayan fiyatlarla satılmakta ve ilk seferden itibaren kullanıcıda bağımlılık oluşturarak artan dozlarda ölümle sonuçlanmaktadır.” şeklinde konuştu. Uyuşturucu maddeye başlayanların ve bağımlıların fiziksel, sosyal ve psikolojik özellikleri hakkında bilgiler veren Tahpur, bu belirtiler karşısında ailelerin alması gereken tedbir ve uygun davranış biçimlerinin çok önemli olduğunu belirterek sözlerine son verdi.   

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir bilgilendirici sunumu için Tahpur’a teşekkürlerini ileterek; “Son dönemde gündemde olan kentsel dönüşüm gibi uyuşturucu ve olumsuz etkileri noktasında sosyal ve ruhsal dönüşüm gerekliliği de önem arz etmektedir. Gençlere,  ailelere ve de eğitim kurumlarına bu konuda sorumluluklar düşmekte. BTÜ olarak Bursa Emniyet Müdürlüğü ile uyum içindeyiz, bu ve benzeri uygulamalar ile gençlerimize faydalı olabileceğimiz ortak çalışmalar yürütmekten mutluluk duyarız.” ifadelerini kullandı.