BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Semineri

Yayın Tarihi : 09 Mart 2018 , Cuma


Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Semineri

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrenci topluluklarından Sosyal Çalışmalar Topluluğu tarafından dünya kadınlar gününde “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet” semineri düzenlendi. BTÜ Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. İpek Beyza Altıparmak katılımcılara kadına yönelik şiddetin dünya tarihindeki geçmişi ve ülkemizde bunu önlemeye yönelik olarak yapılan son düzenlemeler hakkında bilgi aktardı.

BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır gerçekleştirdiği açılış konuşmasında; “Türk tarihinin geçmişine indiğimizde kültür olarak kadının baş tacı edildiğini ve erkekle yan yana yönetimde yer aldığını görürüz. Benzer şekilde inancımız da bunu desteklemekte Peygamberimiz Hz. Muhammed’in sözleri ve hayatı kadına verilen değeri ortaya koymaktadır. Kültürümüzü ve inancımızı doğru yorumladığımızda ulaşacağımız noktada kadına yönelik şiddet kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Abdülhamit Han döneminde açılan kız liseleri, Cumhuriyet döneminde Atatürk tarafından kazandırılan haklar Türk kadınını Avrupalı hemcinslerinin önüne geçirmiştir. Bugün YÖK verilerine göre Türk üniversitelerinde kadın-erkek öğretim üyesi oranı eşittir. Bu birçok gelişmiş ülke oranının üzerindedir. Kadınların daha da iyi şartlar elde etmek için mevcut kazanımlarına sahip çıkmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. İpek Beyza Altıparmak gerçekleştirdiği sunumunda kadına yönelik şiddetin antik çağlara yönelik yapılan çalışmalarda dahi tespit edildiğini vurgulayarak bunun bir sorun olarak algılanmaya başlamasının ancak 1970’lerde gündeme geldiğini ifade etti. Ülkemizde son on yılda kadın hakları konusunda önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Altıparmak; “Kadına yönelik şiddet ortamında büyüyen çocuklar da ileride buna meyilli olmakta ve şiddet toplumun tüm kesimlerine zuhur edebilmektedir. Şiddet sadece fiziksel olarak değil, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, cinsel şiddet, toplumsal şiddet olarak da kadın haklarını tehdit etmektedir. Yapılan araştırmalar ekonomik özgürlüğe sahip olmayan ve eğitim düzeyi düşük kadınlarımızın maruz kaldıkları şiddete katlanma oranlarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Buradan hareketle eğitim düzeyinin arttırılması ve kadınların çalışma hayatına girerek eşit şartlarda yükselebilmesinin sağlanması kadına yönelik şiddeti azaltabilecektir. Yapılan güncel düzenlemeler ile şiddettin toplumun her kesiminde azalmasını umut ederek buradan tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum.” cümleleri ile konuşmasını sonlandırdı.