Stres ve Stresle Başa Çıkma Semineri
Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) “Stres ve Stresle Başa Çıkma” konulu seminer düzenlendi. Seminerde Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Abdullah Isıklar, stres, stres çeşitleri, stres faktörleri ve belirtileri konularında bilgiler aktardı.
Stres ve nedenlerine değinen Doç. Dr. Abdullah Isıklar, “İnsan yapı olarak çok karmaşık bir varlık. Yetişme dönemi, algılama düzeyi, anne-baba ile yaşananlar, travmalar, çocukluk dönemi, zihinsel boşluklar gibi unsurlar kişiliği oluşturan karmaşık süreçlerdir. İnsanın dünyaya bakış açısı negatif olduğu için insanlar mutsuz ve stresli. Manevi olarak şükürsüz olmak, neden daha fazlası değil sorusunun zihni sürekli kurcalaması insanı mutsuz eder. Stres hepimizin hayatında var bunun kaynağını görebiliyor muyuz kısmı önemli çünkü stres kaynağı belliyse buna karşı savunma mekanizması devreye girer mücadele verirsiniz fakat kaynak belirsizse sonu intihara giden süreçler yaşanır.
Türkiye’de evliliğin en büyük stres faktörü olduğunu vurgulayan Isıklar, “Evlilik konusunda çok sağlıksız ve vahşi bir toplumuz. Pahalı mobilyalar, yüksek maliyetli evlilikler ve ardından gelen boşanma süreçleri. Yıllık 600 bin evliliğin 150 bini boşanmayla sonuçlanıyor. Vahşi kapitalizmi ciddi şekilde uygulayan bir ülkeyiz. Sadece tüketen bir poşet toplumu olduk. Sürekli yeni eşya aldığımız gibi insan ilişkilerinde de kullan at modelini uyguluyoruz. Tamamen çıkar odaklı kapitalist ilişkiler kuruyoruz. Yaratılanı yaratandan ötürü seven yok.” diye konuştu.
Stresin başlıca belirtilerine değinen Isıklar, “Sürekli baş ağrısı, gidip gelen sırt ağrıları, düzensiz uyku, kabızlık, ishal, kolit gibi belirtiler ciddiye almamız gereken belirtiler. Bir psikiyatr desteğine başvurulmalıdır aksi taktirde durum derinleşerek tehlikeli bir hal alabilir.” dedi.
Türkiye’de yıllık 100 milyon kutu antidepresan ilaç kullanıldığını belirten Isıklar, düzenli egzersiz, tatil yapma ve çeşitli hobiler edinerek stresle baş edilebileceğini söyledi.