BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


BTÜ’de Reçine Çalıştayı

Yayın Tarihi : 28 Nisan 2017 , Cuma


BTÜ’de Reçine Çalıştayı

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) BTÜ Orman Fakültesi ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan bilimsel bilgilerin yerel ve bölgesel kalkınmaya katkı sunabilmesi amacıyla Reçine Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştay açılış konuşmasını yapan BTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, “Son dönemde ülkemizde ormancılık faaliyetleri artmakla birlikte, orman ürünleri farklı alanlardan araştırmacıların ilgi alanı haline gelmiştir. Reçine ve diğer odun ekstraktları ülke ve kültürümüzde geniş bir yere sahip. Eeczacılık, kağıt, boya ve kimya sanayi gibi pek çok alanda doğal hammadde olarak kullanım alanına sahip. Fakat ülkemiz ve bölgemiz ormanlarında reçine üretimine uygun birçok çam türü bulunmasına rağmen reçine üretimi konusunda sahip olduğumuz potansiyel henüz tam olarak kullanılabilir değil. Bu nedenle ilgili kurumların bir araya gelerek bu konudaki çalışmalara ağırlık vermesi kaçınılmaz bir gerekliliktir.” diye konuştu.

Çalıştayın reçine konusunun öneminin anlaşılmasına katkı sağlaması yönüyle önemli olduğuna değinen Bursa Orman Bölge Müdürü Arif Can, bölge müdürlüğü bünyesinde reçine alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi aktarımında bulundu. Reçine üretiminin ülkemizde yeterli olmadığına bu nedenle yurtdışından ithal edildiğine değinen Can, BTÜ Orman Fakültesinin teknik desteği ile reçine üretim oranını arttırmak istediklerini ifade etti.

Bursa’nın doğal parkları ve bitki örtüsüyle Türkiye’nin en zengin doğal alanlarına sahip bir kent olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2.Bölge Müdürü Mustafa Bulut, reçinenin bölge ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılara yön verecek olan çalıştayın bu alanda çalışmalar yürüten herkese faydalı olması temennisinde bulundu.

Bitki örtüsü zengin bir coğrafyaya sahip olduğumuzu vurgulayan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Reçine, hak ettiği değeri görememiş bir doğal kaynağımız. Bu kaynağı ön plana çıkarabilmek için ülke sanayinin değişik kollarında ithal ve sentetik, petrol türevi hammadde ve bileşenler kullanmak yerine yerli yenilenebilir kaynakların ülke ekonomisine kazandırılmasını sağlamalıyız. Burada reçine bizim için vazgeçilmez bir kaynak rolü üstlenmekte. Daha planlı ve profesyonel yaklaşımlarla reçine üretimini arttırmak ve dışa bağımlılığı sonlandırmak için kapasitemiz mevcuttur.” diye konuştu.

Çalıştayda, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Orman Genel Müdürlüğü Bitkisel Ürünler Şube Müdürü Özgür Balcı, Caran Kimya Teknik Satış Müdürü Duygu Özlem Doğan, KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Deniz, Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Başmühendisi Dr. Mustafa Batur ve Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Şefi Hakan Mercan tarafından yapılan sunumlarda, Türkiye’de reçine üretimi, Endüstriyel kullanımı, reçine üretiminde kullanılan teknikler vb. konularda bilgi paylaşımında bulunuldu.

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde, Yalova Armutlu sahilçamı reçine üretim alanı ziyaret edilerek katılımcılara bilgi verilmesinin ardından program sona erdi.