BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


BTÜ Projeleri ile BEBKA Endüstriyel Simbiyoz Proje Pazarında

Yayın Tarihi : 03 Şubat 2017 , Cuma


BTÜ Projeleri ile BEBKA Endüstriyel Simbiyoz Proje Pazarında

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından düzenlenen “Endüstriyel Simbiyoz Konferansı ve Proje Pazarı” Merinos Kongre ve Kültür Merkezinde büyük ve renkli bir katılımla başladı. BEBKA ile beraber, Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından da desteklenen “Endüstriyel Simbiyoz Programı”, işletmeleri daha sürdürülebilir ve yenilikçi bir kaynak kullanımı çerçevesinde bir araya getirmeyi ve endüstriyel kaynaklı çevresel problemlerin önüne geçerek ekonomik getiri sağlamayı hedeflemektedir. Genel mantığı “Atık yoktur, değerlendirilmeyen madde vardır” şeklinde özetlenebilen program, endüstriyel alanlarda atıl kalan, kullanılmayan veya problem oluşturan bir çıktının, başka bir sektör veya yeni bir işletme için ham, yarı veya yardımcı madde/hizmet girdisi olarak değerlendirilmesini hedeflemektedir.

Endüstriyel simbiyoz ile “sürdürülebilir üretim” yaklaşımını destekleyen, Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiren araştırmacıları sanayi ve finansman kurum ve kuruluşları ile bir araya getirmeyi amaçlayan etkinlikte; atık yönetimi, atıkların değerlendirmesi, kaynak yönetimi, kirliliğin önlenmesi ve enerji yönetimi gibi alanlarda başarılı bulunan projeler sergilendi. Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı programda, İngiltere ve Kuzey İrlanda’dan gelen uzmanlar, sabah oturumunda dünyadan başarılı simbiyoz örneklerini sundular.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu ve Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni ile sergilenen projeleri inceledi. BTÜ öğretim üyeleri, birçok üniversite ve işletmeden 32 çalışmanın sergilenmeye değer bulunduğu programda, beş ayrı proje ile katıldı.

Konferans oturumları sonrasında konuşmacılar ile bire bir görüşmelerde bulunan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir; “Öncelikle böylesine bir etkinliği ilimizde gerçekleştiren BEBKA yönetimine teşekkür ediyoruz. Projeleri sergilenen bütün araştırmacıları ve BTÜ öğretim üyelerini tebrik ederim. BTÜ, projeleri ile paydaşlarının yaşadığı sorunlara çözümler geliştirmek için çalışmalarını daha yoğun sürdürmeye devam edecektir.” ifadelerinde bulundu.

Endüstriyel Simbiyoz Konferansı ve Proje Pazarı’na katkı sağlayan BTÜ Projeleri;

Prof. Dr. Şule Altun - Bir Tekstil İşletmesinde Üretilen Tekstil Teleflerinin Çevreci Bir Yaklaşımla Geri Kazanımı

Prof. Dr. İsa Yüksel - Süpersülfat Çimento Üretimi, Uçucu Külden Hafif Agrega Üretimi

Yrd. Doç. Dr. Oktay Gönültaş - Endüstriyel Atık Durumundaki Kabuk Taneni Bazlı Biyotutkal Kullanarak Düşük Formaldehit Emisyonuna Sahip, Çevre Dostu Mobilyaların Geliştirilmesi

Yrd. Doç. Dr. Halit Levent Hoşgün - Hastanelerde Kullanılmış Flakonların Geri Dönüşümü