BTÜ’den YEPSAN’a Stratejik Ziyaret
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir beraberindeki heyetle YEPSAN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş’a ziyarette bulundu.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, DBMMF Dekanı Prof. Dr. Hamdi Öğüt, BTÜ - Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ece Ünür Yılmaz, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Uzunsoy, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahattin Kanber, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Saray’dan oluşan heyetle YEPSAN Grubu ziyaret etti. YEPSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş’tan firma ve faaliyetleri hakkında bilgi alan BTÜ heyeti, ortaklaşa geliştirilebilecek işbirlikleri hakkında da görüşmeler gerçekleştirdi.
YEPSAN Grup hakkında bilgi aktaran Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş, “YEPSAN Grup 1987’de Bursa’da kurulmuş olup otomotiv ve savunma havacılık sanayii alanlarında faaliyet göstermektedir. Üretimlerimizi Bursa ve Ankara’daki tesislerimizde gerçekleştiriyoruz. Kalıp tasarım, kalıp üretim ve saç işleme üretimini kendi bünyemizde yapıyoruz. TAI’nin (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) yan sanayii ve sheet-metal konusunda tek tedarikçisiyiz. Uçak üreticileri Boeing ve Airbus tarafından onaylı tedarikçiyiz, ürünlerimiz TAI üzerinden bu firmalara ulaştırılmakta. Ankara’da OSSA Savunma Sanayii Kümelenmesi içerisindeyiz ve bu alanda stratejik projeler üzerinde çalışıyoruz. Bununla birlikte otomotiv kısmında ise FIAT, BENTLEY, WOLSWAGEN, AUDI, PORSCHE markalarına tedarikçiyiz.” dedi.
YEPSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş: “Malzeme kaynağını millileştirmemiz gerekiyor.”
Hammaddenin de üretim kadar önemli olduğunu belirten Mehmet Baş, “Kendi alanımızdaki teknik üstünlüğümüzü Avrupalı rakiplerimize kabul ettirmiş durumdayız ancak metal hammaddeyi yurtdışından tedarik etmek durumunda kalıyoruz. Malzeme kaynağını millîleştirmemiz gerekiyor bu anlamda üniversitelerde bilimsel çalışma yapan hocalarımızın stratejik alanlara yönelmesini çok önemsiyoruz. Sıradan bir sanayici olmak yerine bu yönde stratejik çalışmayı ülkemiz adına faydalı buluyoruz. Ülke olarak zorlu süreçlerden geçtiğimiz bu günlerde birlik beraberlik ile ülkemizi geleceğe taşıyabiliriz. Biz üzerimize düşeni yapmaya, her türlü desteği vermeye, millete ve ülkeye faydalı olmaya hazırız. Genç öğrencileri bünyemizde yetiştirerek ülkemizin geleceğini hazırlayabiliriz.” ifadeleri ile stratejik üretim ve üniversite-sanayi işbirliğine de vurgu yaptı.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, üniversitelerine gösterdiği ilgi için Mehmet Baş’a teşekkürlerini ileterek, “Darbe girişimi sonrası devraldığımız yerleşke ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu süreçte 1000 kadar öğrenci de bünyemize katılmış oldu. Her geçen yıl yeni bölümlerimizi devreye sokuyoruz. 60’a yakın yeni akademisyen arkadaşımız aramıza katıldı. Bilimsel anlamda da giderek güçleniyoruz. Bursa’da işbirliği içinde olmamız gereken birçok firma var ve BTÜ olarak uzmanlaşacağımız alanlarda ilerlemek için yapmamız gerekenlerin farkındayız.” ifadelerinde bulundu.
Rektör Karademir: “BTÜ olarak sanayi ile stratejik işbirlikleri yapmak için çalışıyoruz.”
Milli birliğin her zamankinden daha önemli olduğunu belirten Rektör Karademir, “Açıkçası bir kurtuluş savaşı içerisindeyiz. Zorlu bir coğrafyada zor günlerden geçiyoruz. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde birleştirme politikaları uygulanırken biz de yıllarca kurumlar arasında ayrıştırma politikası uygulandı. Bugün ülke olarak kendi çıkış yolumuzu milli birlik ve beraberlik ile kendimiz çizeceğiz. Kuvvetli olamazsak kuvvetli olanlar bizi yok edecek. Milli ve stratejik üretim konusunda tüm paydaşlarımız ile işbirliği içerisinde ilerlemek istiyoruz. BTÜ olarak sizin gibi sanayicilerimizle işbirliği içinde ve sektöre faydalı stratejik çalışmalar yapmak amacıyla çalışıyoruz. YÖK’çe onaylanan uzun dönem staj uygulamamız doğrultusunda öğrencilerimiz üçüncü sınıftan itibaren öğretim üyelerimizin yönlendireceği firmalarda birebir çalışacak. Bu öğrencilerin seviyesi bir yandan akademisyenlerin durumunu da ortaya koyacak. Sanayici için de işgücü ve AR-GE anlamında fayda sağlanacak. Bununla birlikte öğretim üyelerimizin tamamı ilgili bakanlıklar ve TÜBİTAK tarafından belirlenen güncel projeler üzerinde çalışmaktadır. Yeni bir üniversite olarak, sanayinin taleplerinin tümünü karşılayamayabiliriz. Ama öne çıkan bölümlerimiz ile her türlü desteği vermeye hazırız.” cümleleri ile stratejik üretime ve üniversite-sanayi işbirliğine verdikleri önemi dile getirdi.
YEPSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş; “Talebeleriniz uzun dönem stajları ile firmamızdan mezun olmalı, ilgili alanlarda da üniversiteniz öğretim üyeleri ile çalışmaktan memnuniyet duyarız.” diyerek ziyaretleri için BTÜ heyetine teşekkür etti. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir de “İlginiz için teşekkür ediyoruz. Birbirimizi daha iyi tanıyarak iş birliği geliştirmekten çok mutlu oluruz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda karşılıklı güven içerisinde ilgili birimleriniz ile ortak çalışmalar yapmak istiyoruz.” ifadeleri ile BTÜ ve YEPSAN arasında geliştirilecek stratejik işbirliği için karşılıklı görüşmeleri sürdüreceklerini belirtti.
Ziyaret, BTÜ heyeti, YEPSAN Genel Müdür Yardımcısı Osman Köseoğlu ve Fabrika Müdürü Murat Turan’ın da katılımıyla üretim tesislerinin gezilmesi ve teknik incelemelerde bulunulması ile son buldu.