BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


BTÜ 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni

Yayın Tarihi : 22 Ekim 2016 , Cumartesi


BTÜ 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Töreni

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) 2016-2017 akademik yılı, Yıldırım’da bulunan Mimar Sinan yerleşkesinde düzenlenen törenle açıldı.

BTÜ 2016-2017 Akademik Yılı Açılış Törenine; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Sahin, Bursa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Tevfik Topçu ve çok sayıda değerli milletvekillerinin teşrif ettikleri programa, Uludağ, Balıkesir, Yalova ve Bilecik Üniversitesi Rektörlerimiz, çok sayıda ilçe belediye başkanları, kaymakamları, adli, idari, siyasi kurumların bürokratları, özel sektör temsilcileri, çok sayıda akademisyen, idari personel ve öğrenciler de katılım gösterdiler. Programda yerel ve ulusal basının seçkin temsilcileri de yer aldılar.

Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nurettin Acır, Prof. Dr. Ramazan Kurt, Genel Sekreter Prof. Dr. Sami İmamoğlu, SKS Daire Başkanı Azam Ay, BTÜ akademik ve idari yönetici ile personelleri misafirlerini kampüs bahçesinde sıcak bir ortamda karşıladılar. Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu Bey’in teşriflerini takiben Rektör Karademir, Bakan bey ve misafirlerine BTÜ Öğrenci Merkezinde hazırlanmış olan Şehitler Köşesinde 15 Temmuz darbe girişimi ve karşı mücadeleyi konu alan resim sergisini gezdirdi. İnceleme sırasında Murat Bayrak danışmanlığında güzel çalışmalar yapan BTÜ ÜniTimsah Öğrenci Topluluğundan BTÜ Lif Polimer Mühendisliği öğrencisi Başkan Beysim Garip ve Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Başkan Yardımcısı Oğuz Uyan Bakan Müezzinoğlu’na Bursaspor ÜniTimsah atkısı hediye ettiler. Öğrencilere çok sıcak davranan Bakan Bey ve konuklar hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Resim sergisini takiben, Rektör Karademir, Bakan Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa Müftülüğü ortak müzakeresi ile ismi “BTÜ Ömer Halisdemir Camisi” olarak değiştirilen üniversite camisinde kısa bir incelemede bulundular.

Cami ziyareti sonrası Bakan Bey, konuklar ve bütün katılımcılar programın yapılacağı Turkuaz Salonda yerlerini aldılar. BTÜ akademisyeni okutman Canan Bastık tarafından sunum ve taktimi yapılan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Program, BTÜ Müzik Topluluğunun hazırlamış olduğu 15 Temmuz hain darbe girişimini anlatan görsel sunu eşliğinde BTÜ ailesinden Volkan Altun’un harika saz resitali ile oldukça duygulu bir atmosferde devam etti.

Açılış konuşmasına 15 Temmuz darbe kalkışmasını lanetleyerek başlayan Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, “Bu alçak darbeye karşı, onurlu bir kıyama duran, tek yumruk olarak zalimlere gerçek darbeyi indiren, sayısız fedakârlık ve kahramanlıklarla bütün dünyaya mükemmel vatanseverlik örnekleri sunan asil milletime en derin saygılarımızı sunarız. Elbette bu milletin cesur lideri Sayın Cumhurbaşkanımıza, bütün vatansever idarecilere ve gerçek güvenlik güçlerimize de en derin sevgi ve saygılarımızı sunarız.” ifadelerinde bulundu. Darbe girişimi sonrası süreçte özel öğrenci statüsünde 850 öğrenci aldıklarını, çok sayıda yeni İngilizce eğitim yapan bölümler açmak ve müfredatlarını aktif hale getirmek için emek verdiklerini belirten Rektör Karademir, “Hem yeni özel öğrencilerimizin mağdur olmaması, hem de mevcut öğrencilerimizin olumsuz etkilenmemesi için ciddi emek harcayan arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.” dedi.

Darbe girişimi sonrasında kapatılan Orhangazi Üniversitesi kampüsünün BTÜ’ye tahsis edilmesinde özellikle desteklerinden dolayı Bursa Valisi İzzettin Küçük Bey ve ilgili kurumlara teşekkür eden Rektör, mevcut durumda ikisi de Yıldırım ilçesinde bulunan Yıldırım ve Mimar Sinan yerleşkelerinde BTÜ’nün faaliyet gösterdiğini belirtti.

BTÜ’nün aynı zamanda kampüs çalışmalarına ciddi enerji harcadığını ifade eden Rektör Karademir, kampüs kamulaştırma çalışmalarında verdikleri desteklerinden dolayı Sayın Bakan Mehmet Müezzinoğlu Bey’e teşekkürler etti. Master, yol, yerleşim planı, enerji binası mimari projelerinin tamamlandığını, ancak özellikle ulaşım ve bina uygulama projelerinin tamamlanmasının ve üniversitenin eğitim yapacak şekilde ilk etap taşınmasının çok yakın zamanda olmasının zor olacağı ifade edildi. “Bursa Teknik Üniversitesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi “kamuya yük olan değil, kamunun yükünü alan bir üniversite” olmak için çalışmaktadır.” şeklinde konuşmasına devam eden Rektör Karademir, “YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç’ın ifade ettiği gibi “Kuvvetli üniversiteler kalkınmanın bir sonucu değil, bir sebebidir”. Artık günümüzde ülkeler şehirleri ile yarışıyorsa, şehirlere en büyük dinamizmi katacak unsurların başında üniversiteler gelmektedir.” diyen Rektör, “Orta gelir tuzağından, sağlık, enerji, savunma başta olmak üzere birçok sektörlerde dışa bağımlılıktan kurtulmanın yolu, kuvvetli üniversitelerin koridorları ve laboratuvarlarından geçmektedir. BTÜ, yeni Türkiye’nin yeni üniversitesi olarak ne pahasına olursa olsun bu konuda üzerine düşeni yapmakta kararlıdır. “Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır” düsturu ile BTÜ ailesi çalışmalarını sürdürmektedir.” diyerek üniversitenin akademik çalışmalarından bazı bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bugün güzel ve anlamlı bir gün. Bu güzel gün ve mekânda akademik açılışı gerçekleştirmek üzere toplanmış bulunuyoruz. BTÜ’nün her adımında var olduk. Üniversite adını istişare ederken Bursa gibi marka değeri olan bir şehrin adından daha iyi bir seçenek olamayacağına kanaat ederek üniversitemize Bursa Teknik Üniversitesi adını verdik. Üretim kenti ve altyapısı olan Bursa için ikinci bir üniversite bir ihtiyaçtı. Üniversitenin hedeflerine ulaşması demek ülkenin hedeflerine ulaşması demektir. Türkiye lider ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Dünya mazlumları da Türkiye için dua ediyor. Temennimiz Türkiye’nin büyüyerek dünya barışına katkı sağlamasıdır. Türk milleti büyük bir millet. Hainlerin 40 yıllık ihanet planını 4 saatte çökerten bu büyük milletin bireyleri olarak daha çok çalışmalıyız” dedi. Yüksek katma değer üreten bir şehrin üniversitesi olarak BTÜ’ye önemli görevler düştüğünü söyleyen Altepe, 2016 - 2017 akademik yılının hayırlı ve başarılı olması dileklerini ifade etti.

BTÜ’nün çok daha ileri seviyelere geleceğine inandığını belirten Bursa Valisi İzzettin Küçük, “Bursa, Türkiye’nin en önemli ihracat şehirlerinden biri. 22 organize sanayi bölgesi mevcut. Bu da teknik üniversite olarak öğretim üyeleri ve öğrencilerin sahada kendini geliştirip çalışabileceği çok geniş bir alanın varlığını ortaya koymakta. Gelişmiş teknoloji ürünlerine bakarken maalesef marka değerine takılıp kalıyor arka planındaki bilgi ve teknoloji altyapısını incelemeyi ihmal ediyoruz. Oysa bilgi olmadan teknolojinin sadece taklit edilebileceğinin farkına varmalıyız. Üniversiteler bilginin ham halden kuvve haline geldiği yerlerdir. Bu noktada BTÜ’nün yapacağı çok şey var.” diyen Bursa Valisi, konuşmasının devamında öğrencilere seslenerek, “En büyük hoca tarihi şehirlerdir. Her köşesinde dersler çıkarılacak hikâyeler, tarih vardır. Bu üniversiteyi bitirdiğinizde Bursa şehrinden de mezun olacaksınız. Bu şehir size mutluluk verecek, sizden de enerji bulacaktır.” diyerek, başarılı bir akademik yıl olması dileklerini ifade etti.

BTÜ 2016 - 2017 akademik yılı açılış törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu yılın ilk dersini verdi. Bakan Müezzinoğlu, “Üniversiteler, hayalleri ve hedefleri olan ülke ve milletler için önemli kurumlardır. Bir milletin hayal ve hedeflerinin gerçekleşmesine vesile olan üniversitelerimiz, Atatürk’ün gençliğe hitabesinde vurguladığı muasır medeniyetler seviyesine ulaşmanın da kilit noktasıdır. Büyük bir milletin mensuplarıyız. Tarih boyu esas aldığımız ve siz öğrencilerimizin de alması gereken iki temel dayanağımız var; ilim, irfan, hak ve adalet. Dünyada yaşanan tüm adaletsizliklere bakıldığında hak ve adaletin nasıl yerlerde süründüğüne şahit oluyoruz. Bugün dünyanın, yakın coğrafya komşularımızın yaşadığı felaketlere baktığımızda hak ve adalet vicdanının nasıl kanadığını görüyoruz. Hak ve adalet vicdanını kaybetmiş yöneticiler nedeniyle dünya bu halde. Kendi medeniyetimize dönüp baktığımızda hak ve adaleti gözeten, ilim ve irfanı yücelten bir anlayışla karşılaşıyoruz. Üniversite öğrencileri de geleceğe bu medeniyet anlayışıyla yürürse önce kendileri sonra yakın çevresi, milletimiz ve dünya kazanacaktır. Bu millet yine muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacaktır. BTÜ’ye düşen, şehrin sağlamış olduğu altyapı imkânlarını en iyi şekilde kullanarak bu açığı kapatmaktır. Biz siyasilere düşen de BTÜ’nün emekleme çağını atlatarak koşar hale gelmesini sağlamaktır. Unutulmamalıdır ki Bursa büyürse Türkiye büyüyecektir.” dedi. Bakan Müezzinoğlu, “Hiç akıl etmez misiniz, hiç düşünmez misiniz diyen bir medeniyetin mensupları olarak, düşünmek ve akıl teri dökmek mecburiyetindeyiz. Yoksa bizden daha fazla düşünenler tarafından daha uzun yıllar alın ve akıl terimiz sömürülecek demektir.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Konuşmaların ardından, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bakan Müezzinoğlu’na bir tezhip tablosu hediye etti. Program sonunda katılımcılarla güne özel hatıra fotoğrafı çekildi. Bakan Dr. Müezzinoğlu ve misafirlerini Rektörlük makamında kısa süre daha ağırlayan ve BTÜ’ye dair bilgiler veren Rektör Karademir, katılımcıların hepsine teşekkür ederek yolcu etti.

(BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir'in Açılş Töreni konuşma metni için tıklayınız)