Teknik Üniversiteler Buluştu
Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Bursa Şubesi’nin organizasyonu ile BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek’in konuşmacı olarak katıldıkları “Teknik Üniversitelerin Ülke Kalkınmasındaki Lokomotif Etkisi” konulu toplantı gerçekleştirildi.
Teknik üniversiteler ve sanayi işbirliklerinin ele alındığı etkinlik BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çopur, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz Uzunsoy, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahattin Kanber, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Ünür, Birlik Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Bayraktar, MMG Bursa Şube Başkanı Ali Yılmaz, MMG Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşti.
Ülke kalkınmasında Teknik Üniversitelerin Lokomotif görevi gördüğünü belirten BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, ”Gelişmiş ülkelerde refah seviyesi son 25 yılda 4 kat artarken ülkemizde ancak 1.7 kat artabilmiştir. Bu noktada ürettiğimiz bilgiyi uygulamaya dökmek ve sanayiyle işbirliği içerisinde olmak önem arz etmekte. Sanayi beklentilerini öngörmeli ve sanayiye yönelik projeler üretmeliyiz. Bu aşamada Ar-Ge Merkezlerine yatırım yapılması, akademisyen projelerinin desteklenmesi ve patent üretimine teşvik, Ar-Ge anlamında gelişmeyi ve toplumsal kalkınmayı beraberinde getirecektir. BTÜ olarak gerek Üniversite-Sanayi İşbirliği Geliştirme ve Uygulama Merkezimizin çalışmaları gerekse öğretim üyelerimizin bilimsel proje ve araştırmaları ile sanayiye ve üretime destek olma noktasında üzerimize düşeni yerine getirmekteyiz.” diyerek görüşlerini ifade etti.
Üniversite-Sanayi işbirliklerinin geliştirilmesinde Teknoparklar ve Ar-Ge Merkezlerinin önemine değinen YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ise “Teknik üniversiteler olarak toplumsal gelişime duyarlı, milli ve sosyal projelere yön verenler olarak eğitimde günceli yakalamak çok önemli. Sanayi’nin beklentilerinin üniversitenin öncelikleri ile çakıştığı bir ortam mevcut. Bunun aşılmasında akademisyenlerin Ar-Ge Merkezleriyle sürekli bağlantı içinde olmaları ve ortak çalışmalar yürütmeleri faydalı olacaktır. Ar-Ge Merkezleri de personel niteliklerini arttırıp patent üretmeli ve açık bir inovasyon ortamı oluşturmalı. Üniversite olarak sanayiye yönelik İnovasyon ve Teknoloji yönetimi eğitimi konusunda yaptığımız araştırmalar doğrultusunda çeşitli işbirlikleri geliştirdik. Sanayide çalışan mühendis, Ar-Ge elemanı, yönetici ile yeni mezun gençlerimizin Ar-Ge kültürü edinmesi ve vizyonlarını genişletmeleri temel hedeflerimizdendir.” dedi.
Toplantı sonrası katılımcılara BTÜ laboratuvarları gezdirilerek yeni cihazlar hakkında bilgi verildi.