BTÜ’den Uluslararası Bir Sempozyum Daha
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi tarafından düzenlenen “1st International Symposium of Forest Engineering and Technologies (FETEC 2016): Forest Harvesting and Roading in Environmentally Sensitive Areas” isimli sempozyum (1. Uluslararası Orman Mühendisliği ve Teknolojileri Sempozyumu) açılış programı ile başladı. Ayrıca, “V. Orman İnşaatı, Transportu ve Teknolojileri Platformu Çalıştayı” da sempozyumla eşzamanlı olarak gerçekleştirilmektedir.
Sempozyum boyunca uygulayıcılar ve dünyanın çeşitli bölgelerinden uluslararası araştırmacıların katılımı ile çevreye duyarlı alanlarda orman üretim çalışmaları ve transport faaliyetleri ile ilgili en güncel bilimsel çalışmalar masaya yatırılacak.
Açılış konuşmasını yapan BTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Kurt, “Bu sempozyumu orman ürünleri ve orman kaynakları bakımından çok zengin bir çeşitliliğe sahip çevreye duyarlı alanların mevcut olduğu bir bölgede gerçekleştiriyor olmamız çok büyük önem arz etmekte. Katılımcılara değerli çalışmaları ve sunumları için şimdiden teşekkür ediyor ve verimli bir bilgi paylaşım ortamı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Ağaçlar, hava, su, toprak ve diğer otsu ve odunsu bitkiler, mikroorganizma ve hayvanlarıyla kendine özgü kapalı bir dünya, bir ekolojik sistem olan orman ve kaynaklarının doğru kullanımının önemine değinen BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir de sempozyumun orman kaynakları yönetimi anlamında yol gösterici olacağını ve en güncel bilgilerin uygulamaya aktarılacağına inandığını ifade etti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karlık ise Bursa’nın orman varlığı açısından hassas alanlara sahip olduğunu belirterek, “Belediye olarak yeşil alanlarımıza, Uludağımıza, ormanlarımıza sahip çıkarak, daha yaşanabilir bir Bursa için çalışıyoruz. Böylesine önemli bir sempozyumun şehrimizde düzenlenmesini sağlayan Bursa Teknik Üniversitesi’ne de teşekkürlerimizi sunuyoruz.” diyerek sempozyumun Bursa’ya faydalı olmasını diledi.
Katılımcıların ormanın verimli yönetimi ve kullanımı, korunan alanlarda orman yolu ağlarının yaban hayatına etkisi, tabiat parkları için üretim ve operasyonel planlama gibi bir çok konuda bilimsel çalışmalarını sunacağı sempozyum üç gün sürecek. Sempozyum bitiminde tüm katılımcılarla Uludağ Milli Parkı’na saha çalışma gezisi düzenlenecek.