BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


Prof. Dr. Sarıbıyık’tan İntörn Mühendislik Eğitimi Semineri

Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2016 , Çarşamba


Prof. Dr. Sarıbıyık’tan İntörn Mühendislik Eğitimi Semineri

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Yıldırım Yerleşkesi konferans salonunda Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık İntörn Mühendislik Eğitimi Semineri verdi.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çopur, Genel Sekreter Prof. Dr. Sami İmamoğlu, DBMMF Dekanı Prof. Dr. Osman Kopmaz, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Kurt, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurettin Acır ve Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Zafer Tatlı’nın da katıldığı seminere ilgi yoğundu.

Seminerde İntörn Mühendisliğin kapsamını, hedeflerini ve nasıl uygulandığına dair detayları aktaran Prof. Dr. Sarıbıyık, “ Üniversite-sanayi işbirliği diyoruz ama genelde kabuğumuzu kırıp üniversite dışına çıkmıyor, sanayiyi ve sanayicinin ne istediğini bilmiyoruz. Dolayısıyla öğrenci mezun olduğunda fanustaki balık gibi deniz görünce ne yapacağını bilmez hale geliyor. Bu meseleyi aşmak için sanayiciye kulak vermeli ve öğrencinin deryayla buluşmasını sağlamalıyız. Bu noktada da üniversite ve sanayinin imkanlarını paylaşarak bir sinerji etkisi oluşturmak çok önemli. Sanayi taleplerine uygun, yeterli teorik bilgisinin yanında uygulama becerisine ve güvenine sahip elemanlar yetiştirmek için alternatif modeller üzerinde çalışıyoruz. Bu amaçla İş-Kur'un da desteğini alarak, firmalarla karşılıklı protokoller imzaladık. 3+1 ve 7+1 çözümlerini oluşturduk. Bununla, 4 dönem eğitim verilen meslek yüksekokullarında, öğrencilerimize 3 dönem okulda eğitim verip, son dönemde işyerlerinde çalıştırarak; 8 dönem eğitim verilen Teknoloji Fakültesinde de 7 dönem okulda eğitim verip, son dönem iş yerlerinde çalıştırmaya başladık.” dedi. Özellikle mezuniyet sonrası öğrencinin istihdam edilme imkânları üzerinde önemle duran Prof. Dr. Sarıbıyık bu modelle artık sanayi ihtiyaçlarına yönelik nitelikli eleman yetiştirmeye başladıklarını ve hatta bu sebeple sanayicilerden yoğun talep gördüklerini ve bundan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Seminer sonrası görüşlerini dile getiren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, öğrencinin mezuniyet sonrası istihdam edilme konusunu önemseyen ve stratejisine buna yönelik çözümlerle yön veren bir üniversite olarak bu eğitimlerin ve dolayısıyla öğrenciyi sanayiyle tanıştırmanın çok önemli olduğunu ifade etti. Karademir, “Öğrenciyi sanayiyle buluşturalım ama onu ucuz iş gücü olarak görüp üzerinde baskı kuracak ve dolayısıyla cesaretini kıracak iş ortamından korumak da gözetilmesi gereken ince detaylardan.” dedi.