“Temel İktisadi ve Ticari Kavramlar” Konferansı
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Yıldırım Yerleşkesi Yeni bina Kırmızı Salonda Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından “Temel İktisadi ve Ticari Kavramlar” konulu konferans gerçekleştirildi.
Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nurettin Acır’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından konuşmacı Doç. Dr. Ali Çağlar Çakmak İktisat biliminin temelini oluşturan unsurlar hakkında bilgi aktardı. Çakmak, “Mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir. İktisat bilimi, kaynakların kıt olması nedeniyle insanların yaptıkları tercihleri inceler. Bu noktada ihtiyaç kelimesi büyük bir anlam kazanır çünkü ihtiyaçlar sonsuz, şiddet açısından farklılık gösteren, başta zorunlu olmayıp sonradan zorunlu hale gelebilen değişken özelliklere sahip. İşte bu noktada iktisat devreye girer çünkü iktisat öğretisi insan ihtiyaçlarının karşılanmasına yöneliktir. İnsanların tüm ekonomik çabaları aslında acıkma, susama, giyinme ve barınma gibi çeşitli ihtiyaçların giderilmesine yöneliktir. Bunların dışında kalanlara ise kültürel ihtiyaç diyoruz. Zamanla çevresel şartların değişimiyle farklı unsurlar da zorunlu ihtiyaçlar kapsamına girmeye başlıyor. Örneğin, cep telefonu yokken insanların sürekli birbirinden haberdar olmak gibi bir kaygısı yoktu; fakat artık insanlar cep telefonu olmadan evden çıkamıyor.” diye konuştu.
Üretim-Tüketim kavramlarına da değinen Çakmak, “İktisadın temelini üretim oluşturur. Amaç insan ihtiyacını karşılamak yani fayda sağlamaktır. Bu süreç içerisinde tedarik, imalat, depolama lojistik, pazarlama ve satış sonrası gibi aşamalar bulunmaktadır. Tüketim ise üretilmiş mal ve hizmetlerin kullanılmasıdır” diye devam eden Çakmak, üretim-tüketim ilişkisi unsuru olan mal ve hizmetlerin nitelikleri ve son olarak işletme ve alt basamaklarıyla ilgili faydalı aktarımları sonrası katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.