BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


BTÜ, Üniversite-Sanayi İşbirliğine Işık Tutacak Arama Toplantılarının Sonuçlarını Kamuoyu ile Paylaştı

Yayın Tarihi : 25 Nisan 2013 , Perşembe


Yaklaşık 1 yıl süren ve çeşitli işadamı ve sanayici meslek kuruluşları ile gerçekleştirilen ‘Arama Toplantıları’nın sonuçlarının açıklandığı ve Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Bursa Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Orhan Tezyaparlar, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Hasan Çepni, BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er, Bursa OSB Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Bayrak,  UTİB Başkanı İbrahim Burkay’ın yanı sıra çok sayıda Öğretim Görevlisi ile birçok sanayici katıldı.

Açılış konuşmasında üniversite sanayi işbirliği çalışmalarının ülkenin en önemli aksiyonlarından biri haline geldiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ali Sürmen, bu hedefin özellikle Bursa gibi sanayisi ile ön plana çıkmış, olmayanı olmayan bir kent için daha da önem arz ettiğini söyledi.

TÜM SORUNLAR BERTARAF EDİLEBİLİR

Geçmişte üniversite ile sanayi- sanayici işbirliklerinin ülkelere çağ atlatacak çalışmaların ortaya çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Sürmen, “Üniversite sanayi işbirliklerinin başlama ve gelişme süreçleri kolay zannedilmesin. Üniversite sanayi işbirliğinin tarihçesi 2 asırlık bir zaman dilimine yayılıyor. Günümüzde ise 10-20 yıllık atılımlarla bu işbirliklerinin meyvelerini toplayan ülkeler varsa, bunu diğer bazı öncü ülkelerin en az bir asrı aşan tecrübelerine borçludurlar” diye konuştu.

Bugüne kadar arzu edilen seviyede sağlanamayan bu işbirliğini arkasındaki sorunların çok rahat bir şekilde bertaraf edilebilir olduğunun altını çizen Prof.Dr. Ali Sürmen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üniversite sanayi işbirliğini kendi misyonunun bir parçası olarak gören BTÜ bu konudaki hamlelerine hemen başlamıştır. Üzücü olduğu kadar da memnuniyet vericidir ki bu işbirliğinin bugüne kadar sağlıklı bir şekilde gerçekleşmemesinin arkasında bertaraf edilmesi mümkün olmayan nedenler yoktur. Üniversitemizin kuruluşundan sonra geçen 2 yılı aşkın sürede bu konudaki girişimlerimize karşı sanayicilerimizin gösterdikleri ilgi ve heyecan, bu işbirliğinin gerçekleşmemesi için hiçbir neden olmadığının göstergesidir. Yapılan 11 toplantı, bu işbirliğinin gerçekleşmemesi için olumsuz yönlerle, sağlıklı bir işbirliği yürütebilmek için yapılması gerekenleri bütün detayları ile ortaya koymuştur. Bundan sonraki aşamada üniversite-sanayi işbirliği yürütme stratejisi, araçları ve organları oluşturulacaktır.”

BİZE GÜVENİN

Türkiye’de üniversite sanayi işbirliği konusunda ilk adımların Cumhuriyetin ilk yıllarında atıldığını hatırlatan Rektör Sürmen, Cumhuriyetin ilk dönemlerinden günümüze kadar geçen süre zarfından bu işbirliğinin tam anlamıyla bir türlü sağlanamadığını kaydetti.
Sanayicilere “bize güvenin” diye seslenen Prof. Dr. Sürmen, “Sanayicilerimiz sıkıntılarını bize getirsin ve projelerinizi hocalarımızla paylaşsın. Bu işbirliğinin gerçekleşmesi için onların da bizler gibi heyecanlı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SİAD BAŞKANLARINDAN BTÜ’YE TAM DESTEK

Arama toplantılarının gerçekleştirildiği kuruluşların başkanları ve temsilcileri yaptıkları konuşmalarda bilgi ve teknolojinin önemine vurgu yaptılar.
Konuşmasında markalaşmada üniversite desteğine değinen BUGİAD Başkanı Ali Fuat Er, “Yeni de olsa sanayinin planlı kalkınmasında üniversitelerin katkılarının olması isteği bizleri sevindirmiştir. Bizler üniversite-sanayi işbirliğini doğru dizayn edersek önemli bir çalışmaya imza atmış oluruz. Özellikle yeni teknoloji geliştirilmesi ve kullanımı ile markalaşma konusunda üniversitelerin desteği olmazsa olmazdır. Umarım bu işbirlikleri çok kısa sürede hayata geçer” diye konuştu.

MÜSİAD Bursa Şube Başkanı Hasan Çepni ise BTÜ’nün Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini belirtti. Üniversite sanayi işbirliğini tüm sanayicilerin arzu ettiği bir konu olduğuna dikkat çeken Çepni, gerçekleştirilen toplantıların sonrasında çıkan sonuçların karşılıklı istişare sonucunda çözüme kavuşturulabileceğini ve görünen olumlu havanın umut verici olduğunu dile getirdi.

BURSA OSB’DEN BTÜ’YE LABORATUAR ALANI TAHSİSİ

Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Bayrak ise konuşmasına bir müjde vererek başladı. Bayrak, “Bursa Sanayi Bölgemizin yaklaşık 50 dönümlük eğitim alanı mevcut, bu alan içinde BTÜ’ye laboratuar yerleşkesi için yer tahsis etmek istediğimizin müjdesini vermek isterim” dedi.

Her alanda süratli bir değişimin yaşandığı dünyada işbirliklerinin önemine değinen Bayrak, “Ülkeler refah seviyesini yükseltmek istemekte ve bu çerçevede eğitim, sağlık ve ekonomi alanlarında ilk sıralara tırmanma mücadelesi vermektedirler. Bu mücadelenin ana öğesini ve kalkınmanın temelini hiç şüphesiz teknoloji üretebilen ve bilgiye sahip olan yüksek seviyede eğitilmiş toplumlar oluşturmaktadır. Bu toplumlarda göze çarpan en önemli unsur ise işbirlikleridir. Bizler de bu işbirliklerini sağlamalıyız. BTÜ’nün bu çalışması da bu anlamda önemlidir. Umarım sonuçları da olumlu olur” şeklinde konuştu.

BURSA TİCARET VE SANAYİ ÜNİVERSİTESİ KURULACAK

Bursa 2023 Platformu Sözcüsü ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise seçim sürecindeki projelerini açıklamayı sürdürdü. Burkay, BTSO’ da göreve gelmesi halinde tüm sanayicilerin desteğiyle Bursa Ticaret ve Sanayi Üniversitesi kurmak arzusunda olduklarını ifade etti. Kurmayı planladıkları üniversitenin diğer üniversitelere rakip değil paydaş olacağını belirten Burkay, “Kurma arzusunda olduğumuz Bursa Ticaret ve Sanayi Üniversitesi, diğer üniversitelerimiz ile Bursa’nın vizyonuna katkı sağlamak için çalışacaktır” diye konuştu.

BTÜ’YÜ TEBRİK EDİYORUM

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ise gerçekleştirdiği öncü projelerden ötürü BTÜ’yü tebrik ettiğini söyledi. Öztürk, “Bursa Teknik Üniversitemizi ve çalışanlarımızı tebrik ediyoruz. BTÜ çok kısa sürede birçok güzel işlere imza attı. Gerek üniversite sanayi işbirliği anlamında gerekse öğretim görevlileri anlamında gerek kaliteli eğitim noktasında gerekse de uygulamalı eğitim noktasında gerekse üniversiteyi uluslararası noktaya açmak adına gösterdiği büyük gayretleri takdire şayandır. Bursa kapasitesi ve altyapısıyla doğal kaynaklarıyla 3 değil birçok üniversiteyi barındırabilecek bir şehirdir” ifadelerini kullandı.

Protokol ve açılış konuşmalarının ardından da BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, gerçekleştirilen 11 arama toplantısının sonuçları hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi. Altun, bu toplantılarda Bursa’nın ve Bursalı sanayicilerin BTÜ’den beklentilerini rahatlıkla dile getirdiklerini ve üniversite ile sanayicilerin işbirlikleri anlamında güçlü ve güçsüz yönlerini tartışma fırsatı bulduklarını söyledi.