BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ


2014-2015 Akademik Yılı, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir'in Verdiği İlk Ders İle Başladı.

Yayın Tarihi : 24 Ekim 2014 , Cuma


Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) 2014-2015 Akademik Yıl, düzenlenen açılış töreninde Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in verdiği ilk dersle başladı.

Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’nda gerçekleştirilen törene; Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Bursa Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Bursa İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, Birlik Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Bayraktar’ın yanı sıra çok sayıda davetli, akademisyen ve öğrenci katıldı.

2014-2015 Akademik Yılı Açılışı Töreninin açılış konuşmasını yapan Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, “Bir yandan üniversitemizin eğitim faaliyetleri eksiksiz devam ederken,  ileride oluşabilecek ihtiyaçlar için gelişmeye açık bir planlamayla fiziki yapı çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Diğer yandan da “araştırma üniversitesi” vizyonuna uygun olarak akademik kadromuzu mütemadiyen kuvvetlendiriyoruz. Alanında uluslararası standartlarda kariyere sahip öğretim üyelerini Bursa Teknik Üniversitesi ailesine dahil ediyoruz” dedi.

BTÜ’de akademik faaliyetlerin 6 fakülte, 2 enstitü, 1 yüksekokulda devam etmekte olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sürmen, “Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi bünyesinde Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Kimya, Malzeme ve Metalurji, Mekatronik ile İnşaat Mühendisliği halen faal olan bölümlerimizdir. Bunların yanı sıra, enstitülerimizde eğitim ve öğretime devam eden sekiz yüksek lisans ve iki doktora programlarımız bulunmaktadır. Önümüzdeki yıl DBFM’de Elektrik - Elektronik Mühendisliği ile Orman Fakültesinde Orman ve Orman Endüstri Mühendisliği açılacak olan bölümlerimizdir. DBMM’de Şehir ve Bölge Planlama ile İletişim Fakültesinde de, Halkla İlişkiler bölümlerinin açılmasını hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde yüksek lisans programı ile Kimya Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği bölümlerinde de doktora programlarını açmayı planlamaktayız” diye konuştu.

Prof. Dr. Sürmen: Yine söylüyorum, bizden bir şeyler isteyin...

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir teknik üniversite ve bir araştırma üniversitesi olmak hasebiyle kuruluşumuzdan bugüne en çok önem verdiğimiz husus sizinle çalışmaktır. Yeni kurulmanın getirdiği birçok sıkıntı ve eksikliklere rağmen hiç bir zaman verin diyen bir üniversite olmadık ama şahitsiniz ki geçen yıl sizlere gönderdiğimiz yılbaşı tebriğinde 2014 yılı sloganımız olarak “lütfen bizden bir şey isteyin” dedik. Gerçekten de isteyiniz. Bu çok büyük bir fedakarlık, çünkü genç yaşımıza rağmen tahminlerinizin ötesinde laboratuvar altyapısına ve bilimsel akademik güce sahibiz. Her talebinize tam olarak olmasa da mutlaka her talebinize verebilecek, her probleminize sunabilecek şu veya bu derecede bir cevabımız vardır.”

Prof. Dr. Sürmen: 2023 için daha çok gayret içinde olmalıyız...

“Ülkemizin 2023 yılı için ortaya koyduğu hedeflere ulaşmak adına daha çok gayret içerisinde olmalıyız” diyen Prof. Dr. Ali Sürmen, “bu, sizlerle birlikte olacak ve bunu başaracağımızdan şüphem yok. Ancak daha ilk akademik açılışımızda sizlere söylediğim gibi; öğrencilikteki “bir iş, bir aş, bir eş” devri bitti. Artık not alayımda, nasıl alayım. Geçersem de nasıl geçeyim devri bitti. Bu felsefe ile bir inovasyon ve teknoloji nesli yetişmesi mümkün değildir. Halbuki buna çok ihtiyacımız var, o yüzden üzerinizdeki sorumluluk her zamankinden daha büyüktür. Sizleri, daha şimdiden çok iyi yetiştirme çabası içerisindeyiz. Lütfen olağanüstü çabalarla önünüze koyduğumuz imkanları iyi değerlendiriniz ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda vazifelerinizi layıkıyla yerine getiriniz; getiriniz ki hem bizler, hem de aileleriniz sizlerle gurur duysun. Rektörünüz olarak ben ve hepsi birbirinden değerli öğretim üyesi arkadaşlarımla, her zaman, her konuda sizlere yardıma hazırız” şeklinde konuştu.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Sürmen, konuşmasının sonunda Kestel’de yapılacak yeni kampüsün planlarını da açıkladı ve çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini dile getirdi.

Bursa Milletvekili Öztürk: BTÜ, Bursa’ya çok yakışıyor...

BTÜ’nün Akademik yıl açılış programına katılan Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ise yeni akademik yılın hayırlar getirmesi temennisinde bulunurken, “21’nci asrın bilgi çağını sizlerle yakalayacağız. BTÜ, yaptığı çalışmalarla kendini ispatladı. BTÜ, Bursa’daki güçlü sanayi potansiyelini değerlendirmek, bilim adamları yetiştirmek, katma değer üretecek bir üniversitemiz ve BTÜ Bursa’ya çok yakışıyor” dedi.

BTÜ’yü bugünlerde eleştirenlerin ileride mahcup olacağını söyleyen Öztürk, “Dünyanın en önemli üniversitelerinden birisi olacağına inandığım BTÜ’ye şehrin tüm dinamikleriyle sahip çıkmamız lazım. Bugün bazı konularda eleştiri yapanlar biliyorum ki ileride mahcup olacaklar. Ben buna inanıyorum. Bugüne kadarki çalışmalarını gelecekte de sürdüreceğini bildiğim BTÜ, Bursa’nın gururu olmayı sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

Vali Karaloğlu: BTÜ’den beklentiler çok yüksek...

Açılışa katılan Bursa Valisi Münir Karaloğlu da yaptığı konuşmada, Bursa Teknik Üniversitesi’yle kentte bulunan üniversiteler arasındaki akademik rekabetin arttığına dikkati çekti.

Bursa’nın ve Türkiye’nin BTÜ’den beklentisinin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Vali Karaloğlu, “Bugüne kadar yapılanlar az değil, gelinen nokta küçümsenecek değil ama beklentilerin çok yüksek olduğunu herkesin bilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İlk ders Savunma Sanayi Müsteşarı Demir’den

BTÜ’nün 2014-2015 Akademik Yılı’nın açılış dersini Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir verdi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. Demir, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın en zorlu ve en teknolojik ürünleri üretmek üzere çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirirken, “Sadece bizim kendi müsteşarlığımız içinde bir yıl içinde Ar-Ge’ye verilen desteğin 350 milyon TL olduğunu vurgulamak isterim. En zorlu ve en teknolojik ürünleri de yerli imkanlarla üretme konusunda çalışmalarının devam etmesi gerekiyor. Ülkedeki bütün kaynakları bu kapsamda seferber etmek lazımdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Cumhuriyetin kuruluşunun 100’ncü yılında önemli hedefleri olduğunu belirten Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Özellikle savunma ürünlerinde, savunma sanayisi değişik bir kalem. O ürünlerin ihracatı sadece sanayiciye bırakılacak bir şey değil. Kesinlikle o alanda devletler sahada, devletlerin gücü sahada, politik mülahazalar sahada. İkinci kalem ise ürünlerinizin kendisini ispatlamış olması. Bu alanda farkındalığını artırmak, ürünlerinizi piyasaya sunmak ve artık kullanılıyor olduğunu göstermeniz gerekiyor. Ama tabi yıllardır bu sektörde üretim yapan şirketlerin önüne geçmeniz, ülkelerin politik baskılarını kırmanız kolay bir şey değil. Bunlar kırıldığı anda savunma sanayi ürünlerinin ihracatında büyük bir artış olması muhtemel."

Yapılan açılış konuşmalarının ve Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in verdiği ilk dersin ardından Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen tarafından Müsteşar Demir’e Bursa minyatürünü içeren bir tablo hediye edilmesiyle tören sona erdi.