Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, yapılan belirlemelere göre 1960’lı yıllardan itibaren klasik tekstile oranla 5 kat daha fazla gelişen dünya teknik tekstil pazarının 253 milyar dolarlık dev bir büyüklüğe ulaştığına dikkati çekerek, “Klasik tekstilde dünyada ilk 10 ülke içinde bulunan Türkiye teknik tekstilde 18. sırada. Ülkemizin bu alanda hak ettiği konuma gelmesi için üniversiteler, sanayi kuruluşları ve ilgili kurumlar elbirliği ile çalışmalı” dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ile Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) tarafından düzenlenen ve teknik tekstilde son gelişmelerin paylaşıldığı, Bursa Teknik Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümlerinden öğretim görevlilerinin katıldığı “Tekstilde Kaplama Teknikleri ve Uygulama Alanları” semineri, sanayicilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
DOSABSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde; BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun “Teknik Tekstiller Uygulama Alanları ve Teknik Tekstiller Pazarı”, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Aysun Akşit “Tekstilde Plazma Ve Sol-Jel Uygulamaları”, Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden Prof.Dr. Merih Sarıışık “Tekstil Terbiyesinde Mikrokapsülasyon Teknolojisi ve Nano Kaplama Uygulamaları” hakkında bilgi verirken, BTÜ Lif ve Polimer Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Hasan Basri Koçer ise “Antimikrobiyel Polimerler ve Uygulamaları” konusunda katılımcıları bilgilendirdi.
Eğitimin açılışında konuşmacılara “Teknik tekstillerin uygulama alanları ve teknik tekstiller pazarı” konusunda bilgi aktaran BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun, teknik tekstiller pazarının son yıllarda önemli artışlar kaydettiğini söyledi. . Prof. Dr. Altun, “Teknik tekstiller pazarı 1960 yılından itibaren klasik tekstile kıyasla 5 kat daha hızlı bir artış göstermiştir, dünyada 133 milyar dolarlık bir teknik tekstiller pazarı var. Bunun içine dokusuz yüzeyler ve kompozit malzemeleri de eklersek 253 Milyar Dolarlık bir pazar oluyor.” dedi.
Teknik tekstilde Çin rüzgarı esiyor
Dünya pazarındaki teknik tekstil ihracat ve ithalat rakamları hakkında bilgiler veren BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule Altun şöyle konuştu:
“Teknik tekstiller ihracatlarında Çin açık ara farkla lider konumda. Onu Almanya ve ABD takip ediyor. Türkiye bu sıralamada kendine 19’ncu sırada yer buluyor. Klasik tekstil sıralamalarına kıyasla Türkiye burada biraz geride kalıyor. Klasik tekstilde Türkiye her zaman ilk 10 içinde yer alıyor. Türkiye’nin teknik tekstillerdeki payı yüzde 1,4 civarında. ABD teknik tekstillerin en önemli tüketicisi durumunda. Gelecekte Asya ülkelerinin kullanım ve üretimde lider olması bekleniyor. Özellikle Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Tayvan teknik tekstiller alanında öne çıkabilecek ülkeler gibi duruyor. 2012 yılında 134 Milyar Dolar olan bir pazardan bahsediliyorken, 2018 yılının sonlarına doğru bu pazarın 160,5 Milyar Dolar olması bekleniyor. Bu artışlar, inovasyon ve ürün geliştirmede yaşanan olumlu gelişmelerden kaynaklanıyor. Teknoloji ve inovasyondaki önemli gelişmeler bu pazarın artmasına yol açacak gibi duruyor. Otomotiv endüstrisindeki ilerlemeler de bu alanın gelişmesine önemli derecede katkı sağlıyor “
Teknik tekstilin önemi gün geçtikçe artıyor
Ev sahibi DOSABSİAD adına konuşan DOSABSİAD Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk de, “Sizlerin de çok iyi bildiğiniz gibi tekstil ürünleri yaşamımızın her alanında çok farklı bir yer tutuyor. Haliyle tekstil sektörünün de bu anlamda ekonomik faaliyetler içerinde ayrı bir yeri bulunuyor. Ancak takdir edersiniz ki, tekstil sektöründe gerek ürünler gerekse bu ürünlerin kullanım yerleri sürekli gelişiyor. Doğal olarak bu değişimde bilhassa teknik tekstillerin ayrı bir bulunuyor. Günümüzün gelişen teknolojilerine paralel, değişen ihtiyaçlar doğrultusunda ortaya çıkan ve teknik tekstiller olarak adlandırdığımız ürünler farklılaşmayı ortaya çıkartıyor. Dolayısıyla bugün inşaatlardan itfaiye elbiselerine, taşımacılıktan sağlığa kadar yaşantımızın her alanında yer alan teknik tekstilin önemi gün geçtikçe artıyor” dedi.
“Tekstilde Kaplama Teknikleri ve Uygulama Alanları” semineri yapılan sunumların ardından soru-cevap kısmı ile sona erdi.