- BTÜ'den HABERLER
- 18 Ocak 2025 , Cumartesi
KOSGEB Desteği İle Gerçekleştirilecek “TEKSTİL TERBİYE SEKTÖRÜNDE TEMİZ ÜRETİM İÇİN ÖRNEK MODELLERİN OLUŞTURULMASI” Projesi Başladı.
“TEKSTİL TERBİYE SEKTÖRÜNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM” Seminerleri’nin İlk Periyodu Gerçekleştirildi.
Uludağ Tekstil İhracatçı Birlikleri’nin, KOSGEB’den destek aldığı, “TEKSTİL TERBİYE SEKTÖRÜNDE TEMİZ ÜRETİM İÇİN ÖRNEK MODELLERİN OLUŞTURULMASI” projesi kapsamında, “Tekstil Terbiye Sektöründe Sürdürülebilir Üretim” Seminerleri’nin ilki Uludağ İhracatçı Birlikleri yerleşkesinde, 03.07.2012 tarihinde Salı günü gerçekleştirildi. 05.07.2012 tarihinde Perşembe günü tekrarı gerçekleştirilecek olan seminerde, proje danışmanları Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şule ALTUN ve Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet KANIK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı Zerrin LEBLEBİCİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Aralık ayında yayınlanan “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Tebliği”nin sektöre getirdiği yükümlülükler, bu yükümlülüklerin avantaj ve dezavantajları, Mevcut En İyi Tekniklerin(MET) örnek uygulamaları ve tebliğin yeşil pazarda (green marketing) nasıl fırsata dönüştürülebileceği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Eğitim semineri açılış konuşmasında, Uludağ İhracatçı Tekstil İhracatçı Birlikleri adına Bursa Tekstil ve Konfeksiyon AR-GE Merkezi (BUTEKOM)’dan Tekstil Yüksek Mühendisi Şengül TEKE “TEKSTİL TERBİYE SEKTÖRÜNDE TEMİZ ÜRETİM İÇİN ÖRNEK MODELLERİN OLUŞTURULMASI” projesinin detayları hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Şule ALTUN, yeşil pazarın sunduğu fırsatlar, dünya piyasalarında çevresel etki farkındalığı, yeşil pazara yönelim ve dünya yeşil pazar hacmi, tekstil ürünlerinin çevresel etkileri ve çevresel etki değerlendirmesinde kullanılan “Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi” konularında katılımcıları bilgilendirdi. Sunumunun devamında, Prof. Dr. Şule ALTUN yapılan son araştırmalara göre yeşil pazar hacminin 3,2 trilyon sterlin olduğunu ve bu pazar hacminin her yıl %4 arttığını, şu an ABD’li tüketicilerin %40’ı, Avrupa tüketicisinin ise %50’nin yeşil ürünlere önem verdiğini belirtti.
Seminerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı Zerrin LEBLEBİCİ tebliğ mevzuatının uygulamalarını aktardı. Firmaların tebliğ uygulamaları hakkında sorularını cevapladı ve taleplerini dinledi.
Prof. Dr. Mehmet KANIK ise, bu tebliğin firmalar için çok iyi bir fırsat olduğunu belirtti. Prof. Dr. Mehmet Kanık, konuşmasının devamında tebliğ kapsamında uygulanması gereken MET’lerin, tesis içindeki genel uygulamaları yanında, yeşil üretim teknolojisindeki güncel gelişmelerle nasıl daha verimli uygulanabileceği hususunda örneklerle katılımcıları bilgilendirerek, uygulanan MET’lerle birlikte elde edilen çevresel etki azaltımının yanı sıra, aynı zamanda enerjiden ve hammaddeden kazanç sağlanarak, üretim verimliliğinin arttırıldığını vurguladı.