- BTÜ'den HABERLER
- 18 Ocak 2025 , Cumartesi
Derya PINAR
Yasin ÇORBACI
BTÜ Konuşmaları, Dünya Engelliler Günü kapsamında Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Huzeyfe Aydın’ı ağırladı. Doğuştan görme engelli olan Aydın, hayat hikâyesini anlatırken, engellerin teknik ile nasıl aşılabileceğinin ipuçlarını verdi.
BTÜ Konuşmaları’nın 3’ncü sezon 27’nci bölüm konuğu Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi ve Engelsiz Üniversite Koordinatör Yardımcısı Huzeyfe Aydın oldu. Programa; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç ve Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Aile Sosyal Politikalar Bursa İl Müdür Yardımcısı Hayri Aydınlı, Engelsiz Kızılay, Eşpedal Derneği, Altınokta Görme Engelliler Derneği, Özel Gereksinimli Bireyler Derneği’nden temsilciler ve öğrenciler katıldı. Program, Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi’nden 15 öğrencinin işaret dili ile İstiklal Marşı okuması ile başladı. Felsefe Öğretmeni Çiğdem Süer’in işaret dili ile tercüme ettiği programda, Araştırma Görevlisi Huzeyfe Aydın, "Engelleri Teknikle Kaldırmak" başlıklı konuşmasını yaptı.
“Eşitlik Kavramı Tam Olarak Bilinmiyor”
Konuşmasına hayat hikâyesini anlatarak başlayan Huzeyfe Aydın, bu yolları nasıl kat ettiğinden ve kendi gibi engelli vatandaşlara nasıl umut olduğundan bahsetti. Engellerin teknik ile aşmanın ipuçlarını veren Aydın, her şeyin bir tekniği olduğunu ifade etti. Aydın, “Engellik konusu; başarmak, dışlamak, sevmek ve ilgi göstermek gibi kavramlar üzerinden konuşuluyor. Herkes başarsın, amacına ulaşsın istiyoruz ancak bunları yapmanın yöntemleri de var. ‘Engellilere eşit davranmak cümlesi kuruluyor’ ama eşit davranmak tam olarak nedir bilinmiyor, çünkü bunun tekniğini bilmiyoruz” dedi.
“Engelliler Teknik Eksiklik Sorunu Yaşıyor”
Engelliliğin bir ucunun sevgi, ilgi, diğer ucunun ise teknik olduğunu ifade eden Huzeyfe Aydın, “Genellikle topumda ikinci aşamanın eksikliğini yaşıyoruz. Sıkıntı, engellinin topluma kabulü değil, engellinin var olduğu yerde ne yapılacağının bilinmemesi, sunulan ya da sunulamayan imkânlar... Engelliye ilgiyi gösteriyoruz ama o ilginin ardındaki tekniğini kaçırıyoruz. Engellilerin sorunlarına çözüm bulmak istiyorsak artık bir sonraki aşamaya geçip daha teknik, daha somut anlamda ne yapmamız gerektiğine bakmamız gerekiyor” diye konuştu.
Etkin, Etken, Yetkin ve Üretken…
Engellilik konusunun teknik ile aşılmasını, 4 kavram üzerinden özetleyen Araştırma Görevlisi Aydın, “Engellik konusunda; etkin, yetkin, etken ve üretken olmalıyız. Aslında hepimizin nihai bir amacı var. Bu amaca ulaşmak için daha faal olarak, hangi şartta olduğumuzu kabullenmeliyiz, ardandan da toplumun içinde sürekli iletişimde bulunmalıyız. Yetkin de olmalıyız çünkü yetenekli olmalıyız, engelliyi ve çevresini, hayatın içinde yetkin kılmalıyız. Ayrıca artık etken olacağız ve bir şeyleri değiştireceğiz. Ve son kısımda üretken olmalıyız. Engelli de uzmanlığı alanında üretip, topluma eşit hizmet sunabilmeli” dedi.
Engelli Birey Doğru Altyapı İle Üretken Kılınmalı
Engellerin ancak teknik bakışla kaldırılabileceğinin altını çizen Huzeyfe Aydın, “Nihai amacımız engelliyi sadece okula almak değil, eğitimini gerçekten sağlayarak üretken hale getirmek olmalı. Bu üretken kişiliği oluşturmak için de iyi eğitim vermek gerekiyor. Engelliyi zorlamayalım, bir şeylerden muaf tutalım derken, engelliyi geliştiremiyoruz. Şişirmediğiniz bir balonun ne zaman patlayacağını bilemeyiz. O balon zorlanmasın, gerilmesin derken bir taraftan da onun faydalı bir şeyler yapmasına engel oluyoruz. Bunu yapmamak için engelliyi zorlamadan, gerektiği kadar altyapı sunup kişiyi üretken kılmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Program, soru-cevap kısmının ardından BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar’ın, Araştırma Görevlisi Huzeyfe Aydın’a günün anısına plaket takdimi ile devam etti. BTÜ Konuşmaları, toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Huzeyfe Aydın Kimdir?
Huzeyfe Aydın, 2000 yılında Adapazarı’nda dünyaya geldi. 2017 Lisans Yerleştirme Sınavı'nda YGS-4 türünde 538,89 puan alarak Türkiye 6'ncısı olan doğuştan görme engelli Aydın, İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni tam burslu olarak kazandı. Mezun olduktan sonra Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak akademik kariyerine başlayan Aydın’ın “Görme Yetersizliğinden Etkilenen YKS Adaylarının Sınav Uyarlamalarına Dair Bilgi Düzeyleri Hakkındaki Yeterlilik Algılarına Çevrim İçi Eğitimin Etkisi” başlıklı bilimsel kongre bildirisi de bulunuyor.