- BTÜ'den HABERLER
- 21 Kasım 2024 , Perşembe
Derya PINAR
Yasin ÇORBACI
Yıl boyunca alanında uzman isimleri Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileriyle bir araya getiren BTÜ Konuşmaları’nın sezon finali konuğu, eğitimci, yazar, gazeteci Abbas Güçlü oldu. Gençlere tavsiyelerde bulunan Güçlü, “Bir hedefiniz olsun, seveceğiniz mesleği yapın, ne istediğinizi bilin, kendinize değer verin ve kendi kendinize yetebilen gençler olun” dedi.
Öğrencileri özel sektöre entegre etmek, uzman isimlerin deneyimlerinden faydalanmalarını sağlamak ve kariyer planlamasına yardımcı olmak gibi amaçlarla hayata geçirilen BTÜ Konuşmaları, 2023-2024 eğitim öğretim dönemi boyunca birbirinden önemli isimleri ağırladı. 2024-2025 eğitim öğretim döneminde de ilgi çekici ve ilham verici konuklara ev sahipliği yapacak olan BTÜ Konuşmaları, sezon finalini yaptı. Bu kapsamda programın final konuğu, 'Geleceğin Meslekleri ve Üniversitelerin Rolü' başlıklı konuşmasıyla eğitimci, yazar, gazeteci Abbas Güçlü oldu. 40 yılı aşkın süredir eğitim ve gençler üzerine çalıştığını kaydeden Abbas Güçlü, bir ülke için en değerli yatırımın eğitim olduğunu vurguladı. Ülkelerin ya da kişilerin gücünün artık maddi varlığına göre değil eğitim, iş ve insan gücüne göre ölçüldüğünü belirten Abbas Güçlü, “Bu nedenle üniversitelerimizin güçlendirilmesi, üniversite mezunlarının geleceğe umutla bakabilmesi, eğitimim hayatla örtüşüyor olması lazım. Çünkü eğitim insanları mutlu etme sanatıdır” diye konuştu.
“İş Hayatında Yetkinlikler Ön Plana Çıkıyor”
Meslek seçimine değinen Abbas Güçlü, en iyi mesleğin kişinin en sevdiği meslek olduğunun altını çizdi. Kişinin sevmediği işi yaparak başarılı olmasının mümkün olmadığını dile getiren Güçlü, “Tercih sırasında doğru yönlendirme yapılmıyor. Ülkemizde meslekler popülerlik doğrultusunda seçiliyor. Kaçınız ilk 5 tercihinize yerleştiniz? Kaçınız mezun olduğunuzda iş bulacaksınız ya da farklı işler yapacaksınız? Bunların tartılıyor olması lazım. Eğitim konusunda ciddi çalışmalar yapılması şart, bunu hep birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı. Sadece diplomanın artık bir öneminin olmadığını yetkinliklerin ön plana çıktığını kaydeden Güçlü, “işinizi iyi yapın” tavsiyesinde bulundu.
“Hayattan İlk Beklentiniz Mutluluk Olsun”
Gençlerin hayattan beklentilerini sıralamaları gerektiğini ifade eden Güçlü, “Ne istediğinize, hangi şehirde yaşayacağınıza, hangi sektörde çalışacağınıza ve nasıl bir hayat standardı istediğinize karar verin. Ama ilk sıraya mutlu olmayı koyun. İşinizi keyifle yapan ve onun karşılığını alan insanlardan olun” diye konuştu. Farklı bir dünyaya doğru gidildiğini anlatan Abbas Güçlü, “Eskiden ansiklopediler ve öğretmenler bilgiyi alabildiğimiz yerlerdi. Şimdi ise internet ile istediğimiz bilgiye ulaşabiliyoruz. Artık eğitimin rolleri değişiyor. Bu roller değişirken, ülkelerin insan gücü planlaması yapması lazım. Kontenjanlar belirlenirken bunun istihdama dönüşeceğinin bilinmesi gerekiyor” dedi.
“En İyi Eğitim Yeteneği Temel Alandır”
Günümüzde ön plana çıkanın bireysel eğitim modeli olduğunu belirten Güçlü, gençlerin geleceklerine yön verecek noktaya ulaşmasının şart olduğunu söyledi. Abbas Güçlü, “Tüm öğrencilerin ilgi alanları farklı olduğu için artık bireysel eğitim modelleri ortaya çıkıyor. Bu nedenle okullarda temel dersler verilirken, kişilerin becerilerine göre bir model olması gerekir. Kısacası en iyi eğitim modeli, bireyin ilgi yetenek ve hayallerini görüp, o yetenekleri geliştiren ve oraya yönlendiren modeldir” şeklinde konuştu.
Abbas Güçlü’den Öğrencilere Tavsiyeler…
Konuşmasını öğrencilere verdiği tavsiyelerle sonlandıran Abbas Güçlü, sözlerine şunları ekledi: “Dolu dolu yaşayın ki yıllar sonra, ‘keşke öğrenciliğimi daha keyifli geçirseydim’ diye hayıflanmayın. Ülke sınırlarını aşın, dünyayı dolaşın. Erasmus projelerinden yararlanın. Mezun olduktan sonra da üniversite ile ilişkinizi kesmeyin. Hayatınızda kabahatli aramayın, ileride de kabahatli olmayın, çaba harcayın. Fikir, sanat, bilim üretin günün ve sonunda yaptıklarınızı ortaya koyabilmenin mutluluğunu yaşayın. Çünkü bu ülkenin refahı üretimden geçiyor. Kendinize değer verin. Kendi kendinize yeten gençler olun ve her zaman önceliğiniz kendiniz olsun.”