- BTÜ'den HABERLER
- 21 Kasım 2024 , Perşembe
Derya PINAR
Yasin ÇORBACI
BTÜ Konuşmaları’nın konuğu olan Bursa Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenmesi (BASDEC) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu, “Meslek Hayatım ve Edinimlerim” başlığıyla, öğrencilerle tecrübelerini paylaştı. Dr. Hatipoğlu, projesinde yer aldığı yerli elektrikli otomobilin hikâyesini de anlattı.
Alanında uzman isimleri öğrencilerle bir araya getiren BTÜ Konuşmaları devam ediyor. Etkinlik bu hafta, BASDEC Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu’nu ağırladı. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da yapılan programa; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Prof. Dr. Sinan Uyanık, Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. “Meslek Hayatım ve Edinimlerim” başlıklı konuşmasında 50 yıllık meslek tecrübesini aktaran Dr. Hatipoğlu, bulunduğu noktalarda hayata geçirdiği projelerin detaylarından bahsetti. BASDEC, hakkında da bilgi veren Hatipoğlu, bu çatı altında yapılan çalışmaları anlattı.
Olgun Kümelenme, BASDEC
Kümelenme kavramına değinen Dr. Mustafa Hatipoğlu, “Aynı ya da benzer iş kolunda faaliyet gösteren, coğrafi olarak birbirine yakın, belirli bir sektördeki değer zincirinde yer alan, birbirileriyle iş birliği ve rekabet halinde olan; firmalar, kalkınma ajansları, üniversiteler ve STK’ların ortak akıl ile belirledikleri hedeflere ulaşmak için yaptıkları sürdürülebilir örgütlü faaliyetlerdir. Kümelenme 4 aşamadan oluşur; fikir aşamasındakiler, başlangıç aşamasındakiler, gelişmekle olanlar ve olgun kümelenmeler… BASDEC ise olgun kümelenmeler kategorisinde yer alır” dedi.
İlk Yerli Otomobil: Ülkem
6 kişilik ekiple 2006 yılında ilk yerli otomobili Bursa’da yaptıklarını anlatan Dr. Hatipoğlu, “Ülkem isimli elektrikli araç Tekno Tasarım, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğinde yapıldı. 30 Kw asenkron motorlu araç, 18 kWh Li-ion aküye sahip. Şu an bu araç Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü çatısı altında” diye konuştu.
“Seri-Hibrit Elektrikli Araç”
Yerli Otomobil Platformu’nda bulunduğunu dile getiren Mustafa Hatipoğlu, “O dönem Frazer-Nash gezisi sonunda yapılan değerlendirmede, Yerli Otomobil Platformu Başkanı olarak yaptığımız ‘Seri-Hibrit Elektrikli Araç’ teklifimiz diğer batarya elektrikli araç tekliflerine nazaran dönemin bakanı tarafından daha uygun bulundu. Prototip geliştirme faaliyeti ise TÜBİTAK/MAM’a verildi. Bu aracın temel teknoloji ve teknik alt yapısı SAAB’tan satın alındı. Buradaki hedef ise yüzde 85 oranında yerlileştirmeydi” ifadelerini kullandı. Hatipoğlu konuşmasında, araç hareketlilik türleri ve elektrikli araçlarda kullanılan motor ile parçalar gibi konulardaki çalışmalarını da aktardı.
Programın sonunda BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BASDEC Başkanı Dr. Mustafa Hatipoğlu’na günün anısında teşekkür plaketi takdim etti.