- BTÜ'den HABERLER
- 21 Kasım 2024 , Perşembe
Derya PINAR
Yasin ÇORBACI
Bursateknopark’ta (Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi) Fikri Sınai Haklar ve Patent Eğitimi Çalıştayı düzenledi. İki gün süren çalıştayda, akademisyenlere ve öğrencilere Bilen Patent Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kocakuşak tarafından; buluş, patent süreci, faydalı model, tarifname gibi başlıklar aktarıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, “Fikirlerin gerçeğe dönüşmesi, gerçeğin buluş olarak ticarileşmesi ve topluma fayda sağlaması hem birey hem de toplum için büyük önem arz ediyor. Dolayısıyla bu eğitimin çok faydalı olacağını düşünüyorum” dedi. Eğitimin BTÜ bünyesinden çıkacak patent sayısını artıracağını ifade eden Bursateknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu ise “Teknoloji Transfer Ofisi ve Teknopark olarak patent konusuna çok önem veriyoruz. Bu konuda Bilen Patent ile çalışıyoruz. Ancak bu tabi ki yeterli değil. Üniversitemizdeki girişimcilik ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması için çok daha fazla patente başvurmamız şart. Dolayısıyla bu eğitim bizim için çok önemli” diye konuştu.
İlk Adım Fikrin Gerçekliğinin Araştırılması
Konuşmaların ardından Bilen Patent Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kocakuşak’ın sunumlarına geçildi. İlk olarak buluş kavramından bahseden Kocakuşak, “Buluş, teknik alandaki herhangi bir teknik soruna verilen teknik yanıttır. İdeal buluş, basit ama emsallerine oranla ciddi teknik avantaj sağlayandır. Bu, ticari başarıyı da beraberinde getirecektir” dedi. ‘Buluşu olan ne yapmalı’ sorusuna yanıt veren Kocakuşak, “Öncelikle fikrin gerçekten yeni olup olmadığını araştırın, yeniliği tespit etmenin en etkili yolu patent araştırmasıdır. Patent başvurusundan önce kesinlikle fikrinizi hiçbir mecraya ifşa etmeyin” ifadelerini kullandı.
Patent Bir Sınai Mülkiyet Hakkıdır
Patentin bir sınai mülkiyet hakkı olduğunu ve bunun 5 maddesinin bulunduğunu kaydeden Kocakuşak,”Bunlar; markalar, patent ve faydalı modeller, endüstriyel tasarımlar, entegre devre topografyaları ve coğrafi işaret tescilidir” dedi. Patentin, teknik bir soruna getirilen teknik bir yanıt olması gerektiğini anlatan Ömer Kocakuşak, “Patent almak için buluşunuzun; yenilik, tekniğin bilinen durumunu aşma ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini sağlaması şart” şeklinde konuştu.
Kocakuşak, eğitim boyunca faydalı model kavramı, tarifname, patent verilemeyecek konular, patent almak ne sağlar ve patent süreci gibi başlıkları da detaylarıyla aktardı.