- BTÜ'den HABERLER
- 23 Kasım 2024 , Cumartesi
Derya PINAR
Derya PINAR
Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) Cumhuriyetin 100. Yıl Kutlamaları kapsamında Sosyolog İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Öğretim Üyesi Dr. Onur Uzer tarafından “Cumhuriyetimizin 100.Yıl Kazanımları” semineri verildi. Seminerde, Cumhuriyet Dönemi kazanımların 100’ncü yıla etkisi ele alındı.
Mimar Sinan Yerleşkesi Erguvan Salonda düzenlenen seminere, BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, Genel Sekreter Selim Uzun akademik ve idari personel ile birlikte öğrenciler katıldı. Seminerin açılışında konuşan Prof. Dr. Beyhan Bayhan, “Hep birlikte Cumhuriyetimizin 100. yılına erişmenin mutluluğu ve gururu içindeyiz. Özellikle bugünlerde İsrail’in Filistin’e uyguladığı bu zulüm sürecinde Ortadoğu’da cumhuriyetimizin değerini ve gücünü çok daha iyi anlıyoruz. BTÜ ailesi olarak bilim ve teknikten azami ölçüde yararlanarak ve çok çalışarak Ata’mızın hedef koyduğu ilim ordusunu kurabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Seminerin konuşmacısı Dr. Onur Uzer, Cumhuriyeti anlamak için Osmanlı’daki batılılaşma ve yenilik hareketlerinin iyi özümsenmesi gerektiğini kaydetti. Osmanlı dönemindeki Fransız Devrimi, milliyetçilik akımları ve 3. Selim’le başlayan yenilikçi hareketlerin cumhuriyete doğru bir altyapı oluşturduğunu kaydetti.
Demir Ağlarla Örülü Türkiye
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanı ile pek çok alanda devrim ve yeniliğin ortaya çıktığını kaydeden Uzer, “Hukuk, eğitim, kültür ve tarım devrimleriyle birlikte cumhuriyetin temel dinamikleri karşımıza çıkıyor. Dünyada kadın hakları konuşulmazken, kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesi önemli cumhuriyet kazanımlarımızdan bir tanesi. Halkının yüzde 80’i tarımla uğraşan bir ülkenin yavaş yavaş sanayiye evirilmesi de yine cumhuriyet kazanımlarından bir tanesi. Yine bu dönemde sanayi alanında reformları görüyoruz. Kömür, şeker, çimento fabrikalarının açılması, kendi üretimini yapan bir Türkiye’ye dönüşmesi için önemli bir hamle oldu. Demir ağlarla örülen bir Türkiye de önemli cumhuriyet kazanımı olarak ortaya çıkıyor” dedi.
Günümüz Kazanımlarını İyi Okumak Önemli
Cumhuriyetin kazanımlarını iyi okuyabilmek için günümüz Türkiye’sinde var olan gelişmeleri de iyi anlamak gerektiğini vurgulayan Uzer, “Hem mekânsal hem sosyolojik olarak yapılan bütün çalışmalar bize şunu gösteriyor; Cumhuriyet 100. yılında da doludizgin bir şekilde değerleriyle, tüm üretim alanlarında bize ışık olmaya devam ediyor. Teknolojideki gelişmeler, çağın meslekleri ve yeni nesil araçlar da Cumhuriyetin bize olan kazanımları. Cumhuriyetin kazanımlarından biri de yurdun dört bir yanını Demirağlarla örüyor olmamızdır” ifadelerini kullandı.
Türk Hava Kurumundan Baykar Üretimine
Hava ve savunma sanayiindeki gelişmelerin de önemine değinen Onur Uzer, “100. Yıl kazanımlarından birini de şöyle adlandırabiliriz; ‘Türk Hava Kurumundan Baykar üretimine. Bir planörle başladığımız bu yola şimdi İHA’lar ve SİHA’larla devam ediyoruz. Dört bir yanı savaşlarla tehdit altında olan ülkemiz açısından savunma sanayimizin ne kadar önemli olduğunu Cumhuriyetin 100. yıl kazanımların en aydınlatıcı noktası olarak görüyorum. 100. yılda artık bölgesinde, orta doğuda ve Avrupa’da söz sahibi olmuş bir ülke olmanızın temelinde yatan altyapı bu” diye konuştu.
BTÜ’de 100. Yıla Yakışır Çalışmalar
BTÜ’nün de Cumhuriyetin 100. Yılına yaraşır çalışmalara imza attığını ifade eden Uzer, şunları dile getirdi: “BTÜ olarak sanayi, robotik gibi alanlarda önemli çalışmalara imza atıyoruz. TEKNOFEST’in önemli olduğu bu dönemde Üniversite olarak TEKNOFEST’de çokça yer alıyoruz ve bilimin ışığında 100. Yıla doğru ilerliyoruz. BTÜ ışıl ışıl parlayarak bu yöndeki gelişimini sürdürüyor. Üniversite olarak da bundan çok gurur duyan bir boyuttayız.”
Seminer sonunda Prof. Dr. Beyhan Bayhan tarafından Onur Uzer'e teşekkür belgesi verildi.