- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Sedat ÖZÇALIK
Sedat ÖZÇALIK
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileri Ahşap Tekne Yapım Atölyesi’nde hem tekne inşaatında hem de orman ürünlerinin kullanım alanları konusundaki teknik bilgilerini deneyim ile birleştiriyor.
BTÜ Mimarlık ve Tasarım (MTF) , Denizcilik (DF) ve Orman Fakülteleri’nin (OF) öğrencilerinin katılmaları yönünde fakülte yönetimlerince desteklenen “Ahşap Tekne Yapım Atölyesi” başladı. BTÜ öğrencilerine tasarım, inşa ve malzeme gibi temel konular başta olmak üzere pek çok alanda deneyim kazandıracak olan atölyenin, yürütücülüğünü ve finansmanını MTF Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ersan Koç üstleniyor.
Atölye çalışmalarına katılan BTÜ’lü öğrenciler, teknik bilgi ve becerilerine ekleyeceklerinin yanı sıra disiplinler arası çalışma ortamı hakkında deneyim elde edecekler. Amatör ve profesyonel tekne imalatının her aşamasının uygulanacağı atölyede “sığ kıyılarda hareket ve yelkenli gezinti için James Wharram/HanekeBoon tarafından tasarlanmış” tekne imal edilecek. Üretimine başlanan tekne çift gövdeli ve Polinezya/Endonezya tipi olacak.
Atölye yürütücüsü Koç yaptığı açıklamada, kendi evini ve tarım aletlerini yapabilme, temel marangozluk ve el aletleri kullanarak ürün elde etmenin sahip olunan eğitimin yanı sıra, beceri ve deneyim ile de ilgili olduğunu kaydetti. Koç, bu konuda kendisine aile büyüklerinden silsileler ile intikal eden bir birikimin var olduğunu söyledi. Atölyede yürütülecek olan faaliyetlerin, aileden kendisine intikal etmiş olan bu beceri ve deneyimin akademik yönü ile de birleştirmeye olanak sağladığını ifade etti. Bu nedenle, kendi kurduğu atölyesinde yaklaşık 2 yıldır ahşap tekne inşa ettiğine değindi. Burada yeni nesil marin standart ahşap/kontra, cam elyaf ve diğer kompozit malzemeler ile amatör tekne inşasında elde ettiği bilgi, beceri ve birikimini, BTÜ öğrencilerine aktarmak istediğini söyledi. Atölyede yürütülmesi planlanan uygulamalı eğitimlerin en temel amacının, bu birikimi aktarmak olduğunu dile getirdi.
Koç, açıklamasının devamında atölyedeki uygulamalardan söz etti. Öğrencilere, öncelikle maket yapma teknikleri ile ahşap tekne yapımı arasındaki benzerlik ve farklılıklar konusunda bilgi verdiğini söyledi. Bu aşamada tek, çift ve üç gövdeli deniz taşıtlarının denizde ve kara/kıyı/rıhtım yakınında statik, hareket ve denge davranışı da anlatıldı. Toplam 15-20 kişilik katılım kontenjanı ile planlanan ve her hafta sonu gerçekleşecek atölyelerin ilerleyen haftalarında “Yakın zamanda deniz ile buluşacak İnciletta isimli ilk tekne ile yapımına başlanacak aynı tip yeni bir katamaran teknenin” ilk biçimlenme aşamaları da paylaşıldı.” dedi.
Atölye uygulamalarındaki temel hedeflerini aktaran Ersan Koç, “Katılımcıların ahşap tekne yapımına başlamak ile ilgili özgüven kazanmaları, emek ve dirayet gerekecek bu tür bir yolculuk için gerekebilecek teknik deneyim ve birikim ile ayrılmaları ve kendi teknelerini tamamlayanlar ile Mavi Vatan’da hep birlikte deniz ve kıyı gezileri düzenlemeyi hedefliyoruz.” dedi.
BTÜ Orman Fakültesi, Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ahmet Dedeağaçlı, katıldığı ahşap tekne yapım atölyesi ile ilgili görüşlerini aktarırken, ailesinin fiber tekne tamiratı işinde olduğunu söyledi. Bu atölye ile tekne yapmanın yöntemlerini öğreneceğinden memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi. Atölyenin bir diğer katılımcısı Denizcilik Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü öğrencisi Zeki Can Koç ise sınıf arkadaşları ile birlikte Ersan Koç hocayı daha önceki atölye çalışmalarında ziyaret ettiğini kaydetti. Atölyedeki çalışmaların mesleki anlamda kendisini heyecanlandırdığını, tekne imalatı, ahşap ve katamaran türleri hakkındaki bilgi birikiminden faydalanarak, ileride kendi teknesini yapmak istediğini aktardı.
Haziran ayı sonuna kadar sürecek “Ahşap Tekne Yapım ve Montaj Atölyesi - 1. Döneminde 8.2 m x 4.2 m ebatlarında bir katamaran teknenin tamamlanması bekleniyor. Temmuz ayı içerisinde denize inmesi hedeflenen “İnciletta” isimli ilk teknenin, Doç. Dr. Ersan Koç tarafından koordine edilecek kıyı, deniz mekânları ve coğrafya üzerinde yapılacak akademik araştırmalarda kullanılacağı bildirildi.