- BTÜ'den HABERLER
- 25 Kasım 2024 , Pazartesi
Sedat ÖZÇALIK
Sedat ÖZÇALIK
Bursa Teknik Üniversitesi'nin (BTÜ) farklı bölümlerinden öğrencilerin bir araya geldiği Yenilenebilir Enerji Topluluğu, Halil İnalcık Bilim ve Sanat Merkezinde (BİLSEM) 8-12 yaş aralığındaki çocuklara altı bölümden oluşan seminer verdi.
BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Fizik Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Doğruyol rehberliğinde, enerjide sürdürülebilirliğin temiz enerji kaynaklarından elde edilmesinin gerekliliğini vurgulayan seminerin ana teması “yenilenebilir enerjinin önemini karbon ayak izi üzerinden tanımlamak ve yenilenebilir enerji çeşitlerini tanıtmak” oldu. “Küresel iklim sorunu ve çözüm önerileri”, “Güneş ve rüzgar enerjisi” ve “Nükleer enerjinin” anlatıldığı etkinlikte; iklim krizi, karbon emisyonları, fosil yakıtlar, sürdürülebilirliğin toplumsal, çevresel ve ekonomik boyutları başlıklar halinde çocuklara aktarıldı.
Sürdürülebilir enerjinin, doğal kaynakları tüketmeden ve çevreye zarar vermeden enerji üretimi ve kullanımını hedefleyen bir yaklaşım olduğunu aktaran MDBF Fizik Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Doğruyol, verilen seminerle birlikte 8-12 yaş aralığındaki çocuklara, doğal kaynakların dengeli bir şekilde nasıl kullanılabileceğinin anlatıldığına değindi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının, doğada sınırsız olarak yenilenen ve tükenmeyen kaynaklar olduğunu aktaran Doğruyol, seminerle çocuklara enerji güvenliği ve çevre duyarlılığı konularında farkındalık kazandırdıklarını dile getirdi.
Yenilenebilir enerji projeleri ve teknolojilerinin konu edildiği etkinlikle çevrenin korunması, ekonominin gelişmesi ve toplum sağlığı konularının da aktarıldığını söyleyen Doğruyol, çocuklara çevreye zarar vermeden enerji üretme potansiyeli olan kaynakların en doğru ve güvenilir şekilde nasıl kullanılması gerektiğinin anlatıldığını da sözlerine ekledi. Yenilenebilir enerji konusunda öğrencilerde farkındalık oluşturduklarını ifade eden Doğruyol, gerçekleştirdikleri seminerin, uzun vadeli enerji çözümlerini içeren bir yaklaşımı çocuklarla buluşturduğunu ifade etti.