Ön yükleyici logo


Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

BTÜ İki Önemli Etkinliğe Ev Sahipliği Yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından 7 farklı ilde uygulanan Liselerde Bilim Uygulamaları Programı’nın Bursa etkinliklerine Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ev sahipliği yaptı. BTSO Ali Osman Sönmez Sosyal Bilimler Lisesi, “Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu” ve Ahmet Hamdi Gökbayrak Fen Lisesi organizasyonu ile “Sürdürülebilirlik, Ekolojik Denge“ çalıştayı BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesinde düzenlendi.   


İki gün süren etkinliklerin ilki BTSO Ali Osman Sönmez Sosyal Bilimler Lisesinin organize ettiği “Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu” oldu. Sempozyumun açılışına BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Dekanı ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Bekir Arslan, BTÜ Genel Sekreteri Selim Uzun, akademisyenler, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumda “İklim Değişikliği”, “Göç ve Uyum”, “Kültürel Miras” ve “Toplum 5. 0” konuları işlendi.


Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Bekir Aslan gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, sempozyumun öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerine farklı bakış açısı kazandıracağını söyledi. Liselerde Bilim Uygulamaları Programı’nın öğrencilerin akademik becerilerinin gelişmesine katkı vereceğini vurgulayan Aslan, BTÜ öğretim üyelerinin bu bilgi şölenine katılımlarının son derece değerli olduğunu da ifade etti.


BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar konuşmasında, Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu’na ve Sürdürülebilirlik, Ekolojik Denge Çalıştayı’na ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Konuşmasında Türk tarihinden örnekler veren Çağlar, Moğol İmparatorluğu’nun egemenlik alanının askeri bilgi ve becerileri sayesinde çok geniş bir coğrafyaya yayıldığını ancak, sosyal yapılanmalarındaki eksiklikler nedeni ile imparatorluğun ömrünün bir asrı biraz aşan bir sürede sonlandığını söyledi. Buna karşın, Osmanlı İmparatorluğu’nun ise 6 yüz yılı aşkın bir süre hüküm sürdüğünü hatırlatan Çağlar, buradaki sırrın Osmanlı’nın sadece askeri alanda değil, hâkim olduğu coğrafyada ürettiği sosyal politikalar olduğunu kaydetti. Sosyal bilimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Çağlar, bu alanda liselerden başlayan çalışmaları desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Rektör Çağlar, konuları farklı perspektiflerden araştıran ve bildiri haline getiren liseli öğrenciler ile birlikte danışman öğretmenleri kutladığını söyledi.


Konuşmasının devamında teknik bir üniversite olduklarını kaydeden Rektör Çağlar, bu olguya rağmen BTÜ’de İnsan ve Toplum Fakültesi’nin bulunduğunu hatırlattı. Bu fakülte aracılığı ile fen bilimlerinin yanı sıra sosyal alanda da eğitim ve öğretim faaliyetleri sürdürdüklerini belirtti. Bu alanda öğrenim görmek isteyen öğrencileri BTÜ’ye beklediklerini de aktardı.


Açılış konuşmalarının ardından Sosyal Bilimler Sempozyumu’nun ilk oturumu İTBF Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal’ın moderatörlüğünde başladı. İlk oturumun konuşmacıları İTBF Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Selda Adiloğlu Eklemezler, Dr. Sercan Eklemezler ve İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mahmut Kadir İşgüven ile birlikte Bursa Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Çevre Denetim ve Yönetim Şube Müdürlü Mehmet Kandemir oldu.



Okunma sayısı: 1414
Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Göç ve Uyum, Kültürel Miras, Toplum 5. 0, Sosyal Bilimler, Öğrenci, Sempozyum, Sürdürülebilirlik, Ekolojik, Denge, Çalıştay