Ön yükleyici logo

HABER FOTOĞRAFLARI

Haber fotoğrafı
Yazı Fontu

Akademik ve İdari Personele İlk Yardım Eğitimi Verildi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından akademik ve idari personele yönelik ilk yardım eğitimi verildi. BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonda 25 Ocak tarihinde gerçekleştirilen eğitimde, ilk yardım ve temel uygulama pratikleri gösterildi.


ABC Özel İlk Yardım Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilen Eğitmen Habibe Asa tarafından verilen eğitimde; ilk yardım temel uygulamalarının yanı sıra insan vücudu ile ilgili bilinmesi gerekenler, hasta ve yaralının değerlendirilmesi, temel yaşam desteği, kanamalar, yaralanmalar, ısı dengesi ve bilinç bozuklukları, kırık-çıkık ve burkulmalar, zehirlenmeler, böcek sokmaları, hayvan ısırıkları, yabancı cisim kaçması ve batması ile yaralı taşıma konuları anlatıldı.


Olay yerine sağlık personeli gelinceye kadar tıbbi araç-gereç olmadan yapılan ilaçsız uygulamaların “ilk yardım” olduğunu söyleyen Eğitmen Habibe Asa, acil tedavi ve ilk yardım uygulamaları arasındaki farkları anlattı. İlk yardımın ardından en hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına haber verilmelidir diyen Asa, “112 arandığında kesin yer ve adres verilmeli, kim hangi numaradan arıyor belirtilmeli, olayın tanımı, hasta ya da yaralı sayısı ve durumu söylenmeli ve o ana kadar nasıl bir yardım alındığı açıklanmalıdır. Olay yerinde hasta ve yaralılara müdahale hızlı; ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Hasta veya yaralının durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım uygulanmalıdır. Eğer ilk yardım bilinmiyorsa asla hasta ve yaralıya dokunulmamalı ve yerinden kımıldatılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.


İlk yardım esnasında öncelikli amacın hayati tehlikenin ortadan kaldırılarak kazazedenin yaşamsal fonksiyonlarının sürdürülmesini sağlamak olduğunu belirten Asa, sözlerine şöyle devam etti: “İlk yardım doğru ve bilinçli şekilde uygulandığında, yaralanmanın etkisini önemli ölçüde azaltır ve hayati durumların ciddiyetini ortadan kaldırır. Öngörülemez durumlarla mücadele etmek için her daim yeterli malzemeye sahip, eksiksiz içeriği bulunan ve erişilebilir bir ilk yardım dolabı ya da çantası olması da son derece önemlidir.”


İlk yardım kurallarının aşamalı bir şekilde anlatıldığı etkinlikte, koruma, bildirme ve kurtarma noktaları hakkında da bilgiler paylaşıldı. Ofis ve iş yerlerinde ilk yardım gerektiren durumlar ve ilk yardım çantasında bulunması gereken malzemelerin de anlatıldığı eğitim katılımcı sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.



Okunma sayısı: 1237
Anahtar Kelimeler: SKS, BTÜ, İlk yardım eğitimi