- BTÜ'den HABERLER
- 22 Kasım 2024 , Cuma
Ersel KİRAZ
Ersel KİRAZ
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünün düzenlediği Sektör Söyleşileri Programının konuğu Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç oldu. BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Yeşil Salonda 20 Aralıkta gerçekleştirilen programa Rektör Prof. Dr. Arif Karademir’in yanı sıra Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ertaş, Orman Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muhammed Said Fidan Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mahmut Ali Ermeydan ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Etkinliğin açılışını yaparak kendisini dinlemeye gelen herkesi selamlayan MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye mobilya sektörünün dünü ve bugünü hakkında geniş çaplı bilgiler verdi. Türkiye ve Dünyada mobilya sektörünün 1990’lı yıllardaki durumunu anlatan Güleç, İnegöl mobilya sanayisinin nasıl gelişim gösterdiği hakkında da bilgiler paylaştı. Dünya mobilya üretiminin yaklaşık 400 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Güleç, Dünya mobilya ticaretini ağırlıkla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gerçekleştirdiğinin de altını çizdi. Dünyada mobilya üretiminde son beş yılda en büyük üretici olarak Çin ön plana çıkıyor diyen Güleç, daha sonra ABD, Almanya ve İtalya’nın Çin’i takip ettiğini sözlerine ekledi. Dünyada mobilya ihracatının 2009 yılından sonra yükselme eğilimi içerisine girdiğini belirten Güleç, sözlerine şöyle devam etti: “Mobilya sektörü ekonominin en önemli itici gücüdür. Dünyaya baktığımızda mobilya ihracatında büyük ölçüde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin söz sahibi olduğunu görüyoruz. ABD ise dünyanın en büyük mobilya ithalatçısı konumunda bulunuyor. AB ülkelerinin mobilya endüstrisi son derece uzmanlaşmış durumda. AB ülkeleri aynı zamanda ahşap mobilya transit ticaretinde de önemli bir konuma ve yere sahip. İtalya, Almanya ve Polonya, birliğin en büyük üretici ve ihracatçıları konumunda. Ayrıca Almanya, İtalya, İngiltere gibi ülkeler Avrupa’nın en büyük mobilya tüketicileri. Dünya mobilya üretimi, ihracat ve ithalatında AB ülkelerinin paylarının yüksek olması, AB’nin dünya mobilya ticaretinde büyük ölçüde söz sahibi olmasında etkili oluyor.”
Türkiye’nin en büyük sorununun dengesiz gelişmiş bölgeler olduğunu söyleyen Güleç, emek yoğun sektörü olarak görülen mobilya sektöründe geleceğin olmadığı yönündeki görüşlerin doğru olmadığının artık anlaşıldığının da altını çizdi.
Sektörün Türkiye’deki Genel Durumunu Çizdi
Mobilya sektörü Türkiye’nin en eski ve en gelişen sektörlerinden birisidir diyen Güleç, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’de mobilya sektöründe son yıllarda dünya standartlarında üretim yapan tesisler kuruldu, bayilik teşkilatlarıyla ülke çapına ve dünyaya ürün satan bir konuma ulaştık. Sektör her yıl ürünlerini geliştiriyor ve çeşitliliğini artırıyor. Mobilya sanayi katma değer açısından da ülkemizin önde gelen sektörlerinden birisi oldu. İhracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı en az olan sektörlerden biri olarak, ekonomiye katkısının artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Mobilya işletmeleri daha çok KOBİ’lerden oluşuyor. Özellikle son yıllarda küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı da artmaya başladı. Türkiye’de Sektörün mevcut potansiyeline ve stratejik pozisyonuna bakarsak önemini kavrayabiliriz. Özellikle İnegöl mobilyası yurtdışı tanıtım ve ihracat çalışmaları ile uluslararası mobilya pazarında yükselme olanağına sahip.”
Sektörün alt sektörler ve etkileşim halinde olduğu diğer sektörler hakkında bilgilerin de paylaşıldığı etkinlik Güleç’e yöneltilen soruların cevaplanmasıyla sona erdi.